1

Temat: skrypt do motion

Nie znalazłem takiego tematu, więc zakładam nowy.
Otóż zainstalowałem znajomemu motion na routerze z zapisem zdjęć na pendrive. Zdjęcia są przeglądane raz w tygodniu na komputerze. Router jest wyłączany, pendrive zabierany do zgrania zdjęć, po czym wraca do routera, który można włączyć. Niestety znajomy nie zawsze wyłączy router, co po wyjęciu pendrive skutkuje zapisem zdjęć na pamięci routera i wszystko zaczyna wariować.
Moje pytanie jest takie - czy można zrobić jakiś skrypt, który powiedzmy co 30 sekund sprawdzi dostępność sda1 i w razie jego braku zabije motion?

2

Odp: skrypt do motion

Oczywiście - ale możesz sobie dodać po prostu do /etc/hotplug.d/block mały skrypt, który na remove zabije motion a na add - uruchomi motion.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy jakaś dobra dusza mogłaby podać taki skrypt jako przykład? Myślę, że w przypadku dobrego efektu warto by uzupełnić stronę Webcam.

4

case "$ACTION" in
    add)
          sleep 10
          /etc/init.d/motion start
        ;;
        remove)
         sleep 10
         /etc/init.d/motion stop
        ;;
    esac

Mniej więcej coś takiego. Choć dobrze było by to rozbudować.

5

Wielkie dzięki za pomoc. Mam tylko pytanie czy można to jakoś sprecyzować konkretnie dla sda?

6

W zmiennej $DEVNAME masz nazwę urządzenia blokowego - więc zadanie domowe - dodaj sobie ifa sprawdzającego czy $DEVNAME to sda1 i dopiero wtedy uruchamiaj motion...