1

Temat: aliexpress - zakupy

Witam, czytałem że niektórzy z Was dokonywali już zakupów na aliexpress.

Chcę kupić Cubieboard 3 - Cubietruck przez aliexpress, tylko nigdy tu jeszcze nic nie kupowałem, proszę o krótkie wprowadzenie i odpowiedź na pytania.

1. cena jaka jest za produkt np. US $108.00 / piece na pewno zawiera koszty transportu pod wskazany adres ?
2. jak z płatnością, rozumiem że przelew z góry na konto, waluta tylko dolary ?, czyli trzeba mieć konto walutowe ?
3. jak z cłem, zawsze nie ma czy zależy od szczęścia i może być naliczone cło ?
4. na co jeszcze powinienem zwracać uwagę, np. komentarze coś w stylu allegro ?

Pozdrawia Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: aliexpress - zakupy

1. Masz napisane w każdej ofercie za co płacisz (drobnica najczęściej jest sprzedawana w pakietach/partiach - "lot", a nie pojedynczych sztukach) i ile ewentualnie kosztuje wysyłka (w zależności od wybranej metody i zamawianej ilości towaru).

2. IMHO, tylko i wyłącznie karta, od jakiegoś czasu poza USD można płacić też w innych walutach (np. EUR więc przy karcie rozliczanej w EUR nie będziesz miał podwójnego przewalutowania USD-EUR-PLN). Jak masz kartę rozliczaną w USD, to tak jest najwygodniej i taniej.

3. Cło w tym konkretnym wypadku wynosi 0 %, ewentualnie czeka Cię do zapłaty 23 % VAT (oczywiście od całej kwoty, towar + przesyłka). Sprawa wygląda tak - chcesz mieć pewność dostawy i szybko na miejscu (np. na drugą dobę od wysyłki), to wybierasz kuriera (droższa wysyłka i przy tej kwocie agencja celna firmy kurierskiej ma obowiązek pobrania od Ciebie należności celno-podatkowych, dokładnie chodzi o VAT, a myki typu "gift" lub zaniżone wartości towaru to ściema, na którą od kilku dobrych lat nikt się już nie nabiera... w praktyce i z tym bywa różnie). Chcesz ominąć opłaty, to bierzesz "air mail" i czekasz... czasem dojdzie w tydzień, czasem po 7 tygodniach, albo w ogóle. Czasami zdarza się, że i przesyłki przechodzące przez PP S.A. podlegają opłatom celnym, ale to zdecydowana rzadkość.

4. Transakcje są oceniane. Unikaj ofert z super niską ceną od jakichś dziwnych sprzedawców... ale o tym chyba nie trzeba mówić, nadziać przecież można się i lokalnie, na AlleSupperDroggo wink

3

Dzięki, jeszcze drobne podpytanie:

a) jak z płatnością, będzie numer konta na które mam dokonać przelewu, czy w czasie transakcji trzeba podać numer karty, itd., (karta kredytowa) gdzie konto jest automatycznie obciążane

b) rozumiem że można kupić kilka towarów u jednego sprzedawcy, dodając je wcześniej do koszyka i dokonać zapłaty zbiorczej

c) po dokonaniu zakupu, będzie do wpisania docelowy adres wysyłki ?, pewnie towar dociera w kontenerach, ale chyba ktoś dalej rozsyła gdzie trzeba

Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

krynio napisał/a:

a) jak z płatnością, będzie numer konta na które mam dokonać przelewu, czy w czasie transakcji trzeba podać numer karty, itd., (karta kredytowa) gdzie konto jest automatycznie obciążane

Jeżeli nigdy do tej pory nie płaciłeś kartą w sieci, to czeka Cię trochę czytania "co i jak". Generalnie, numer karty, dane posiadacza, kod CVV i termin ważności. I raczej nie płaciłbym tą samą kartą, której używasz na co dzień. Zabezpieczenia, zabezpieczeniami, ale do takich zakupów lepiej mieć osobną kartę, z odpowiednim limitem lub przelewać środki na powiązany rachunek tuż przed zakupem.

krynio napisał/a:

b) rozumiem że można kupić kilka towarów u jednego sprzedawcy, dodając je wcześniej do koszyka i dokonać zapłaty zbiorczej

Możesz zapłacić za jednym razem za wszystkie zakupy, u wielu różnych sprzedawców. Kasa nie trafia bezpośrednio do sprzedawcy tylko do Ali, które pośredniczy w transakcji od początku do końca. W pewnym sensie jesteś zabezpieczony, podobnie jak w PayPal.

krynio napisał/a:

c) po dokonaniu zakupu, będzie do wpisania docelowy adres wysyłki ?

Adres/y wysyłkowy wprowadzasz sobie na koncie użytkownika.

krynio napisał/a:

pewnie towar dociera w kontenerach, ale chyba ktoś dalej rozsyła gdzie trzeba

Tutaj to mnie rozbawiłeś big_smile W jakich niby kontenerach? Ty chcesz zamówić jedną sztukę urządzenia, które waży kilkadziesiąt gramów, a nie tonę tego sprzętu... zwykłym listem rejestrowanym Ci to wyślą, które potem trafi do samolotu... Zresztą, masz przecież napisane w ofercie: "China Post Air Mail".

Rada praktyczna: z China Post bywa różnie, więc jak możesz wybrać HK (Hongkong Post) lub inne (np. Sweden Post lub Swiss Post), to warto nawet dopłacić. Zresztą, w przypadku takiego sprzętu to ja bym osobiście się na list nie zdecydował.