1 (edytowany przez wiesmac 2014-02-25 12:17:24)

Temat: Czy jest możliwość bezpośredniego połaczenia z routerem Gargoyle PL

Witam
Mam pytanie.
Czy jest możliwość połączenia się jakoś z routerem wykorzystując Gargoyle PL, abym z różnych miejsc polski łącząc się z nim, był widoczny jako IP routera Gargoyle PL.
Dlaczego chcę to zrobić ?
Ponieważ żonka prowadząc działalność w różnych miejscach polski, i podczas wysyłania e-maila, e-mail trafia klientowi jako spam - a to jest dla niej niedopuszczalne.
Teraz żeby to wyeliminować trzeba poszczególne nr IP kasować z czarnych list (blokowanych IP) a to jest nierealne będąc w konkretnym miejscu tylko kilka godzin.
Można temu jakoś poradzić wykorzystując Gargoyle PL.
Pozdrawiam.

2

Odp: Czy jest możliwość bezpośredniego połaczenia z routerem Gargoyle PL

Po prostu uruchamiasz serwer openvpn na nim, a z komputera łączysz się ze swoim  routerem przy pomocy klienta openvpn. I cały ruch idzie przez gargoyle wtedy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jakoś nie chce mi sie wierzyć ze ip klienta ma jakikolwiek wpływ na wysalanie mail, bo przecież on nie zabiera ze sobą całego serwera mailowego tylko klienta który wysyła i tak z serwera.

A jak znam życie to i tak wysyła te maile z klienta webowego. Myślę ze twoje IP nic nie zmieni sytuacji.
Co to jest za domena z ktorej mail jest wysylany ?
Czy serwer mailowy hosujesz sam czy może jakiejś firmy hostingowej?

smile

4

Chyba właśnie nie przechodzi przez serwer mejlowy tylko bezpośrednio dostarcza mejle, stąd problem.

5

ok przy takiej konfiguracji to jest mozliwe ale to tez da się łatwo obejść np zestawiając tunel ssh  na porcie 25 i nie trzeba całego vpna do tego

sudo ssh root@my-router.net -L 25:localhost:25

i wszystko co opuszcza kompa przez port 25 będzie wychodziło jak z routera i nie trzeba nic konfigurować

Tyle ze prawda jest taka ze jeśli to nie idzie przez serwer to zawsze będzie trafiać u niektórych providerów do spamy zwłaszcza Yahoo czy MS nawet jesli SPF jest ustawiony na ip z routera.

smile

6

Zgadza się. Choć problem może być szerszy, np korporacje często blokują takie porty. Tak czy siak niech sobie @wiesmac wybierze rozwiązanie najlepsze dla żony.

7

dzięki za pomoc,
mam pytanie które szyfrowanie wybrać ?
blowfish-cbc 256 czy aes-cbc 256 (router 4300)
.. a nawiasem mówiąc swoje IP musiałem odblokować (skasować) na pewnej stronie (podał provider home.pl), bo e-maile wychodziły dla odbiorcy jako spamy (nie z każdej domeny,e-maila były blokowanie). Obecnie żonka jest na mazurach i znowu wysyłała się jako spam. Dlatego potrzebowałem takiego połączenia, jeszcze muszę tylko spr czy działa.

8

Akurat w tym przypadku to dowolne z wymienionych.

9

witam.
openvpn działa ale nie do końca , wyglada jak by było połączenie na ok 1 min, później internet ginie. w konfiguracji nic nie zmieniałem to co pojawiło mi się domyślnie to zostawiłem czyli "Serwer Uruchomiony, połączony, IP: 10.8.0.1".
W trakcie połączenia mam dwie sieci która jadna pokazuje że ma sieć internet a druga wirtualna mówi że brak dostępu do internetu. Używam programu OpenVpn pod windows
Ponadto czy powinienem widzieć urządzenia sieciowe będące w domu, tj. np drukarka czy też zasób sieciowy Gargoyle.
Czy powinienem ustawić IP swojej sieci czy ??

10

Podstawowa sprawa - to upewnij się ze openvpn na windows jest uruchomiony jako administrator. Bo inaczej nie ustawi routingu. Druga sprawa - w gui w gargoyle masz wybór czy ma być dostęp tylko do zasobów czy do internetu.

11

Sprawdz również czy masz włączone "port forwarding" w windows.
Uruchom Edytor rejestru (Regedit.exe).
    W Edytorze rejestru zlokalizuj następujący klucz rejestru:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters
    Ustaw następującą wartość rejestru:
    Nazwa wartości: IPEnableRouter
    Typ wartości: REG_DWORD
    Dane wartości: 1

12 (edytowany przez wiesmac 2014-02-27 01:29:03)

internet działa, okazało się że był za słaby net wifi otwarty od kogoś ściagany, jak się połaczyłem przez telefon to działa cały czas,
ale nie udało mi sie ujrzeć urządzeń sieciowych w otoczeniu sieciowym (widzę tylko Infrastruktura sieci 3 urządzenia TL-WR740 x2 urzadzenia oraz TL-WR841 x1)
Mimo ustawionego " Dostęp do urządzeń w sieci LAN: Dopuszczalny " oraz
" Komunikacja pomiędzy klientami VPN: Dozwolona "
więc nie wiem dlaczego nie działa
(powinna być widoczna drukarka oraz zasób Gargoyle)

13

Wpisz \\192.168.1.1 w eksplorerze po prostu.