Temat: WRT1043ND OpenWRT+Transmission = rebooty :(

Hej!

Używam najnowszego obrazu z tej strony (+luci +extroot).
Doinstalowałem sobie transmission+skrypt w pythonie do ściągania seriali w RSS.
Niestety Transmission wydaje się "zabijać" mój router po niedługim czasie działania.
Co gorsza - po reboocie przestaje działać extroot (nie widać dysku USB) - bez extroot router wydaje się stabilny.

Mam skonfigurowany swap 128MB + share CIFSowy.

/etc/config/transmission - http://pastebin.com/31mQU9Vm

Ma ktoś pomysł jak sobie z tym problemem poradzić? Próbowałem zrobić 'nohup logread -f >> log.txt' by zobaczyć co się loguje przed rebootem, ale nie znalazłem tam nic ciekawego (żadnych błędów).

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc!

Pozdrawiam!

2

Odp: WRT1043ND OpenWRT+Transmission = rebooty :(

Zobacz więc czy nie masz problemów z tym dyskiem usb, z interfejsem. Jeżeli np. wymaga więcej energii lub jest bardzo niestabilny to rozłączenie magistrali usb w przypadku kiedy masz tam extroota czyli system plików de facto właśnie czymś takim się skończy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też o tym myślałem, pytanie jak to sprawdzić?
Standardowo z dyskiem przyszedł kabelek z dwoma wtyczkami po stronie hosta w takim przypadku to co mówisz wydaje się w miarę prawdopodobne..
W takim wypadku coś takiego powinno rozwiązać sprawę: http://allegro.pl/hub-aktywny-usb-2-0-r … 16494.html
Dobrze kombinuję?

4

Tak. Miałem podobnie z wrt160nl i zwykłym hubem. Po zmianie na aktywny urządzenie chodzi stabilnie.

5

Stinger, daj znać, czy zastosowanie aktywnego huba pomogło w Twoim przypadku.
Ja mam pasywnego, a w niego wsadzonego 16GB pendraka i czasami przy wlaczonym transmission tez sie restartuje. Problem zwykle wystepuje, kiedy obciazenie procka przekracza 3 (patrz uptime) i wydaje mi sie jak sie ograniczny troche transfery to obciazenie spada i jest lepiej, ale moze to zbieg okolicznosci.