Temat: Udostępnianie plików z dysku komputera w sieci.

Witam serdecznie.
Jestem nowy na tym forum i zagłębiam się w OpenWrt za sprawą kupna WD1043nd.
Mam problem z udostępnianiem plików z komputera w sieci. Wcześniej korzystałem z oryginalnego firmware, tylko, że czułem niedosyt konfiguracji. Teraz wgrałem Gargoyle i niestety poległem na udostępnianiu plików. Nie ukrywam, że jest to moja pierwsza styczność z Gargoylem. Wcześniej udostępniałem pliki przez obejście grupy domowej.
Czy można na Gargoyle zrobić udostępnianie tym samym sposobem? Nie posiadam w tym momencie extroota, bo czekam na hub aktywny, żeby jednocześnie podłączyć pendriva i drukarke + skaner.
Pozdrawiam i liczę na pomoc smile.

2

Odp: Udostępnianie plików z dysku komputera w sieci.

Masz to w gui - nośniki usb. Podłącz pendrivie, wyklikaj po jakim protokole chcesz udostępnić, dodać zasób i zapisz zmiany. Masz udostępnianie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

mafiozo206 napisał/a:

Mam problem z udostępnianiem plików z komputera w sieci.

Tzn, żeby nie było niejasności, chcesz udostępnić innym użytkownikom sieci pliki, które masz na HDD komputera?
Czy chcesz uruchomić dysk sieciowy dostępny dla wszystkich?

Bo jeśli to drugie, to Cezary już Ci wyjaśnił, a jeśli to pierwsze to podaj jeszcze jaki masz system w komputerze?

4

To pierwsze, na komputerze mam Windows 7.

5

Najpierw komputery muszą się widzieć w sieci/grupie domowej, jeśli się widzą, wystarczy konfiguracja serwera samby który 7-ka ma chyba wbudowany. Prawym na dysk/folder > udostępnij > wybierz interesującą cię funkcję.

6

mafiozo206 napisał/a:

To pierwsze, na komputerze mam Windows 7.

No to do tego Gargoyle nic się nie ma. W win 7 po pierwszym logowaniu do sieci określasz, czy to domowa czy publiczna. Musisz wybrać domowa. Wchodzisz w opcje Centrum sieci i udostępniania i konfigurujesz co i dla kogo chcesz udostępnić.

Powinno działać - u mnie działa na WDR3600 z Gargoylem na WIN7 i WIN8.

7

Tak tylko wszystko było ustawione prawidłowo na oryginalnym firmware, więc kombinowałem ze wszystkim.
Problem już rozwiązałem, Comodo przepuścił malware który blokował udostępnianie. Wywaliłem to ustrojstwo razem z Comodo i jest ok. Kupiłem Nortona i wydaje się ok.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc. wink