Odp: Wgrywanie fabrycznego firmware do TL-MR3420
Wielkie dzięki CEZARY! Już myślałem, że będę musiał kupować nowy router, przez co przestałem logicznie myśleć.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wgrywanie fabrycznego firmware do TL-MR3420
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wielkie dzięki CEZARY! Już myślałem, że będę musiał kupować nowy router, przez co przestałem logicznie myśleć.
Ja męczę się z tym samym TP-Linkiem MR3420. Przez moją nieuwagę wgrałem za drugim razem plik factory zamiast sysupgre. Teraz nie mogę się zalogować przez WWW. Tak jak tu jest opisane w tym wątku mogę zalogować się przez WinSCP, Putty. Za pomoca WinSCP chciałem przenieść plik z firmware do lewego okienka ( do routera ) Plik jest przenoszony lecz po chwili jest błąd, że brak wolnego miejsca. Ja nie wiem jakie pliki z rutera mogę usunąć aby zmieścił się plik z firmware. Brak miejsca będzie prawdopodobnie spowodowany wgraniem prze zemnie przez WWW złego pliku.
do jakiego katalogu na routerze przenosisz plik? widzisz w ogóle katalog /tmp?
Już udało mi się przejść jeden krok do przodu. Po info od kolegi "szupek" zauważyłem, że nie wgrywałem do katalogu tmp. Po zmianie katalogu plik się zmieścił. Teraz na razie zatrzymałem sie na telnecie. Po kliknięciu uruchom i wpisaniu "telnet 192.168.1.1" okienko dosowe zaraz się zamyka. Próbowałem jeszcze wpisywać samą komędę telnet a póżniej 192.168.1.1 lecz wyskakuje komunikat że jest nie prawidłowe polecenie
Witam chłopaki dostaliście opis jak się przywraca do oryginała i nadal nie rozumiecie tego sprawa jest banalnie prosta jeśli wywala błąd to albo, coś nie tak robicie ? Bo innej opcji nie ma opisałem nie dawno mój sposób, instalacji poprzez /tmp/ .Tak Putty musi być i WinSCP. A jeszcze jeśli nie rozumiecie o co chodzi w konsoli, to po co instalować rada poznajcie lepiej Linux -a a potem zmieniajcie, trzeba najpierw znać owy system ale też po to jesteśmy by pomagać innym pozdrawiam.
@rawka1: putty użyj. Windows już dawno się telnetu pozbył.
@Marczelo, chciałem Ci bardzo uprzejmie przypomnieć, że nie dalej niż 4 miesiące temu w temacie http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3517 zadawałeś pierwsze pytania o co chodzi z tym trunkiem, jak zainstalować tego gui i chciałeś logować się TALENTEM do routera. Poduczyłeś się linuxa? - Rewelacja, jeżeli możesz pomóc nowej osobie tak jak ktoś Ci kiedyś cierpliwie pomagał to pomóż, jeżeli nie to zachowaj prosze swój protekcjonalny ton dla siebie. EOT
@rawka1, jeżeli w putty wybierzesz opcję ssh to widzisz cokolwiek? pytanie o nazwę użytkownika?
Szupek dziękuje za uprzejme przypomnienie od tamtej pory dużo złapałem, a co do linux-a nie jest mi straszny bo nie wiem jak ty ale jak operowałem tym systemem rok miałem i na rożnych systemach. siedziałem Ubuntu fedora itp. A to co mi przypomniałeś ja wtedy kupiłem router i na początku musiałem nabyć wiedzy, jak widzisz. Tak pomogli mi a szczególnie Cezary i pamiętam i nie napisałem tego by się chwalić ani obrażać kogoś lecz pomóc może to inaczej odebrałeś ? Nie będę mówił i się chwalił jaką mam wiedzę o komputerach bo to nie takie forum sorry ty też masz problemy nie raz czytam i twoje opisy a nie czepiłeś znów się mnie. tak mogę pomagać innym przeszkadza ci to ? Weź na luz ok Szupek!!!!!!!!
Ale jedno mądre pytanie zadałeś do użytkownika ssh czy widzi coś bo chociaż jedno pozdrawiam
A tak na koniec tego tematu co szupek nawiązał Cezary powiedz czy nie mam racji ? i Wydaję mi się ze szupek jakoś mnie nie znosi
Dziękuję koledzy za dobre rady. Polecenie wpisałem do Putty i się udało. Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam jescze jedno pytanko. Wersja Gargoyle:1.5.6 (r33081), by obsy
i mam problem z ustawieniem modemu E3131 3G i wanu równocześnie. Chciałbym aby router kożystał z wanu a jak go braknie to z modemu. W ustawieniach brak równoczesnego włączenia tak jak jest to w oryginalnym z TP-Linka. Tutaj jak ustawię 3G to nie mam możliwości ustawić wanu, a jak przestawię na wan to po restarcie napiępia modem się nie loguje tylko miga na niebiesko.
Cezarego chcesz w roli przedszkolanki obsadzić?
Proszzzz...
To nie chodzi o jakieś animozje czy uprzedzenia do Twojej osoby - po prostu szlag mnie trafia jak czytam coś takiego:
A jeszcze jeśli nie rozumiecie o co chodzi w konsoli, to po co instalować rada poznajcie lepiej Linux -a
a wytłumacz mi jak nauczyć się w inny sposób niż przez instalację i zabawę na żywym systemie?
OpenWRT nie powinien być dla geeków, tylko właśnie dla zwykłych użyszkodników - wydaje mi się, że właśnie taka idea przyświecała tworzeniu nakładek typu Gargoyle.
Piszesz, że mam problemy - owszem mam i pytam, co więcej mam jeszcze kilka pomysłów co można zrobić przy użyciu OpenWRT i nie mam za bardzo wiedzy na ich realizację, więc pewnie jeszcze parę tematów utworzę.
@rawka1, tu niewiele pomogę, poczytaj temat: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4075&p=2
Pozdrawiam
Nie nikogo nie chce tu obsadzać na przedszkolankę tylko jestem przekonany o swojej racji szupek dobrze ze przyznajesz się do swojej wiedzy co do linux-a to każdy musi sam poznać system w zaciszu swojego domu każdy ma różną wiedzę i na różnym poziomie. Fajnie ze masz pomysły jak ulepszać. Openwirt, a jeśli chodzi o to co napisałem wcześniej poznajcie lepiej Linux to nie znaczy ze kogoś neguje nie. najlepiej poznać, ten system od początku by lepiej poznać potem zasadę owego openwirta.
A jeszcze do rawka1 tak jak po niżej kolega napisał poczytaj poradnik bo trudno tak stwierdzić jak też mam ten modem ale jeszcze nie sprawdzałem go u siebie na open wiec sam nie wiem na razie jak u mnie by to było co nie znaczy ze nie sprawdzę a być może opiszę ja ja robiłem ale najlepiej poczytaj poradniki potem wróć do Gargoyle i zobacz od nowa jak chcesz oczywiście pozdrawiam.
nie wiem, jak wstawic obraz - ale - jak wpisluje to polecenie, to wyswietla mi sie to samo, co przy starcie telnetu czyli: attitude adjustment <12.09, r36088>
i jakies alkohole
Dzięki Cezary za wsparcie...
W takim razie spróbuje wgrać Gagroyle PL jeżeli jednak nie mam hasła to czy tez mogę to zrobić poprzez WinSCP?Wiem ze mogę sobie nadać ale jeśli nie muszę to po co...
Może zapytam co i jak krok po kroku żeby zaoszczędzić sobie kłopotów:
Uruchamiam WinSCP i wybieram [Nowy]
Nazwa hosta: 192.168.1.1
Numer portu: 22
Inne pola zostawiamy pusteProtokół: SCP
Klikam [Zapisz...], nadaje nazwę np. TP-Link 192.168.1.1
Z listy sesji wybieram nowo dodaną sesje i klikam [Logowanie].
Nazwa użytkownika: root
Hasło: hasła nie mam wiec nic nie wpisujeJeżeli wyskoczą okienka z błędami klikam [OK]
W prawej części okna bedzie system plików routera (katalog /root) więc wychodzę poziom wyżej przez kliknięcie na .. (dwie kropki). Wchodzę do katalogu /tmp.
Przeciągam plik z firmware openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin pobrany np z http://ecco.selfip.net/tl-mr3420/gargoyle/
na prawą część okna WinSCP. Po chwili plik zostanie skopiowany i mogę zamknąć WinSCP.poprzez start/uruchom uruchamiam telnet wpisując
telnet 192.168.1.1jezeli chce użyć mtd to wpisuje
# cd /tmp
# mtd -e firmware -r write openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin firmwarelub korzystając z sysupgrade wpisuje w poprzez telnet
# sysupgrade -n /tmp/openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin
następnie restart routera poprzez wciśnięcie przycisku resetu (dłużej niż 30 sekund) i mam działający Gagroyle Gagroyle PL
PS. nic nie namieszałem?
Mam takie pytanie, mam teraz wgrany w mr3420 v2 openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v2-squashfs-factory
oczywiście nie wiedziałem, że nie jest on graficzny.
Teraz pytanie czy tak jak jest powyżej mogę od razu wgrać stockowe FW ze strony producenta, przegrać do temp i następnie za pomocą sysupgrade go załadować? czy może lepiej dograć Gagroyle i potem wrócić do stocka FW ?
Jeśli Gagroyle to w jakieś wersji ?
Po prostu wgraj oryginał jak chcesz, lub gargoyle tak od razu, bezpośrednio. Gargoyle jest jedno, więc żadnego wyboru nie masz, chyba że pytasz czy wersję angielską czy polską. To tez żaden wybór ![]()
Wolę Polską, masz gdzieś link do pewnego pliku ?
Walczyłem z tym moim starym MR3220 v1 ale nie dałem rady ruszyć z E3272 więc wziąłem nowy MR3420 ale on też w ori nie widzi tego modelu więc chciałem wgrać openwrt i tak to poszło. Wolę od razu Gargoyle żeby modem ruszył.
ps.
Znalazłem takie info jeszcze:
Po aktualizacji do najnowszej wersji oprogramowania oznaczonego jako
TL-MR3420_V2_130314_PL - na routerze MR3420 pracują też modemy
Huawei E3272 i E3276 - przeznaczone do pracy w sieci PLUS/Cyfrowy Polsat!!
Nie ma potrzeby kupować o wiele droższych modeli Edimax!
ale chyba ściema bo nie chodzi .
Link do Gargoyle jest na eko.one.pl. Jest też opis (którego nie czytałeś) co zawierają poszczególne obrazy w danym wydaniu, zarówno luci, czystego openwrt jak i właśnie gargoyle.
Wgrałem Gargoyle i ruszyło, wielkie dzięki ! Ciekawe czy modem ruszy.
Modem jest już widoczny ale czy mogę prosić o wskazanie gdzie szukać jak to powinno być konfigurowane żeby działało ?
Na razie widzę modem, dioda pali się w nim tak jak przy połączeniu ale nie działa internet.
Ręce mi już opadają, modem jest rozpoznany, pokazuje siłę sygnału i inne opcje ale cały czas jest rozłączony, dioda miga na niebiesko, co jeszcze robię źle ?
Dokładnie tak: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7236
WIELKIE DZIĘKI, nie miałem tylko i aż zmienionego MACa. Chodzi !
witam Wgrałem Gargoyle do rutera3420v2.2 i nie mogę wejść przez 192.168.1.1 wpisuje hasło: password i nic się nie dzieje posiadam modem huawei 3272 a podobno mam zmienić tam MACa
O dwóch różnych rzeczach piszesz.
1. Zmień przeglądarkę.
2. http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7236
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wgrywanie fabrycznego firmware do TL-MR3420
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc