Temat: Jaki sprzęt do gargoyle / openwrt + dysk + kamerki
Witam,
Od kilku lat posiadam tplinka 1043 na gargoyle i bardzo mi odpowiada. Niestety nie pokrywa zasięgiem całego mieszkania (2 poziomy, rtr na dole na krawędzi). Testowałem także WDR4300 i Ubiquiti UniFi AP Pro (trochę lepiej, ale po przekątnej także brak zasięgu do smartfonów).
Ostatnio udało mi się zainstalować internet w garażu. Chcę podłączyć tam kamerkę (najlepiej dwie) i zrobić system monitoringu (wykrywanie ruchu, alerty sms, nagrywanie). Chodzi mi także po głowie postawienie małego serwera www, mediów i TV (tvheadend + DVB-t na usb, ale nie wiem czy prędkość na poziomie 20mbps wystarczy na HD).
Jeśli chodzi o internet, to jeden mam z pppoe i publicznym IP, drugi dynamiczne IP za natem operatora. Mogę je zamieniać miejscami. aby mieć dostęp do kamer, publiczny IP musiałby być w garażu, albo tunel VPN spinający oba routery (chyba najlepsza opcja), inicjowany ze strony za NAT (chyba zadziała?).
Mam płytę ZOTAC ion-itx a-e (słaby dwurdzeniowy intel atom) którą mogę wykorzystać jako serwer, ale ma tylko jeden interfejs sieciowy, nie ma obudowy i żre ponad 30 wat "na biegu jałowym", z dyskiem ssd.
Zależy mi na rozwiązaniu energooszczędnym i rozwojowym. Najchętniej zostałbym przy gargoyle. Budżet około 500zł.
W grę wchodzi zakup rtr do domu i przeniesienie 1043 do garażu, zaadaptowanie płyty na routeroserwer w garażu lub zakup czegoś mocniejszego do garażu.
Próbując podjąć decyzję wymyślam nowe warianty, wiec postanowiłem zasięgnąć Waszej rady.
Pozdrawiam, Kacper
P.S.
Mam jeszcze do dyspozycji kilka starych "platform profesjonalnych" - cisco 1812, 2621, pix 501,506, ale tam chyba ciężko z odpaleniem alternatywnego softu?