1 (edytowany przez groovee 2014-02-22 15:07:26)

Temat: Jaki sprzęt do gargoyle / openwrt + dysk + kamerki

Witam,

Od kilku lat posiadam tplinka 1043 na gargoyle i bardzo mi odpowiada. Niestety nie pokrywa zasięgiem całego mieszkania (2 poziomy, rtr na dole na krawędzi). Testowałem także WDR4300 i Ubiquiti UniFi AP Pro (trochę lepiej, ale po przekątnej także brak zasięgu do smartfonów).

Ostatnio udało mi się zainstalować internet w garażu. Chcę podłączyć tam kamerkę (najlepiej dwie) i zrobić system monitoringu (wykrywanie ruchu, alerty sms, nagrywanie). Chodzi mi także po głowie postawienie małego serwera www, mediów i TV (tvheadend + DVB-t na usb, ale nie wiem czy prędkość na poziomie 20mbps wystarczy na HD).

Jeśli chodzi o internet, to jeden mam z pppoe i publicznym IP, drugi dynamiczne IP za natem operatora. Mogę je zamieniać miejscami. aby mieć dostęp do kamer, publiczny IP musiałby być w garażu, albo tunel VPN spinający oba routery (chyba najlepsza opcja), inicjowany ze strony za NAT (chyba zadziała?).

Mam płytę ZOTAC ion-itx a-e (słaby dwurdzeniowy intel atom) którą mogę wykorzystać jako serwer, ale ma tylko jeden interfejs sieciowy, nie ma obudowy i żre ponad 30 wat "na biegu jałowym", z dyskiem ssd.

Zależy mi na rozwiązaniu energooszczędnym i rozwojowym. Najchętniej zostałbym przy gargoyle. Budżet około 500zł.
W grę wchodzi zakup rtr do domu i przeniesienie 1043 do garażu, zaadaptowanie płyty na routeroserwer w garażu lub zakup czegoś mocniejszego do garażu.

Próbując podjąć decyzję wymyślam nowe warianty, wiec postanowiłem zasięgnąć Waszej rady.
Pozdrawiam, Kacper

P.S.
Mam jeszcze do dyspozycji kilka starych "platform profesjonalnych" - cisco 1812, 2621, pix 501,506, ale tam chyba ciężko z odpaleniem alternatywnego softu?

2

Odp: Jaki sprzęt do gargoyle / openwrt + dysk + kamerki

Kup adaptery powerline + drugi jakiś prosty ap (np. 740) który postawisz gdzieś w miejscu żeby zwiększyć zasięg?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mówisz o powerline do połączenia dom-garaz? Nie w tym rzecz, mam już kabel ethernet od jednego operatora w obu miejscach.

W mieszkaniu wolałbym mieć jeden sprzęt z porządnym zasięgiem, WDR4300 i UniFi na laptopach dawały radę na całej powierzchni, więc mam nadzieję, że zakup porządnego routera rozwiąże problem także dla smartfonów. Tak, jak wspominałem, ważne jest dla mnie zużycie energii, więc wolałbym uniknąć dodatkowych urządzeń.

4

Ale 1043 jedzie na maksymalnej mocy. Więc jedyną rzecz którą możesz zrobić to wymienić anteny na silniejsze, co może zwiększyć szumy. Ja bym postawił drugi ap, 2W Cię nie zbawią zbytnio.

5

Próbowałem anteny Linksys HGA7S (7dBi), ale nie pomogło.
Jeśli nie znajdę mocniejszego routera, to zrobię jak radzisz - drugi w mieszkaniu do wzmocnienia sygnału.

Pozostaje więc pytanie co do garażu - wzmocnionego 1043 (rammod) + aktywny hub usb i dwie kamerki i dysk, rezygnuję z TV, czy jednak iść w stronę jakiejś bardziej "komputerowej" platformy (mój zotac lub np Intel D2500CCE)?

6

Jako router (sam router) to ten intel jest bez sensu.