Odp: Statystyki wykorzystania routerów
Nie chodzi o dokladnosc. Po prostu bedziesz wiedzial ile osob ppozagranicami kraju korzysta z Twoich obrazów.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Statystyki wykorzystania routerów
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie chodzi o dokladnosc. Po prostu bedziesz wiedzial ile osob ppozagranicami kraju korzysta z Twoich obrazów.
...
Do wspomnianych połączeń komórkowych używane są bardzo często TP-LINKi z serii MR3x20.Wykonane statystyki dają jasny pogląd co dominuje na naszym runku. Pozwalają także na wysunięcie pewnych wniosków, np. dla modeli MR3x20 warto by było na stałe wbudować pakiet 3ginfo, jako że często i chętnie są wykorzystywane do połączeń modemowych.
Jestem za, jestem za....
Statystyki włączyłem.
Pzdr.
Ponieważ nie loguję ip, wyciągnąłem ip z logów serwera www. Na chwilę obecną wygląda to tak:
Taiwan => 1
Philippines => 1
Sweden => 1
Germany => 2
Russian Federation => 1
United Kingdom => 2
Switzerland => 1
Bulgaria => 1
Lithuania => 1
Chile => 1
China => 4
Brazil => 3
Slovakia => 1
Singapore => 1
Indonesia => 3
Poland => 454
Argentina => 1
Slovenia => 1
Ukraine => 5
Ireland => 1
Portugal => 1
Kazakhstan => 1
Spain => 2
Jaka niespodzianka, najwięcej Polaków;]
Też nic pewnego. Wszak to jeszcze skryta opcja niemiecka być może : )
W UK też Polacy mogą korzystać jest ich tam dużo.
Chętnie pomogę w statystykach, przy okazji już czas na aktualizację z 1.5.11.1 (r38462).
Jako, że jeszcze nie aktualizowałem, jestem ciekaw czy da się zachować w prosty sposób zachować ustawienia mając exreoot? Nie chcę od nowa konfigurować transmission ani adblocka...
Jak masz extroota to cała aktualizacja plików i konfigów jest po twojej stronie.
To chyba mnie przerasta. Nie widzę nigdzie opisu jak to zrobić:/
Nie ma opisu, bo i niby jak. Kto ma wiedzieć co masz poinstalowane i jak na tym extroocie.
Cezary, ta Argentyna to tak dla jaj więc ze statystyk możesz usunąć wpis "Debian Wheezy 7.3" ![]()
Pisałem już wcześniej - odkrywanie kraju na podstawie ip to jak przepowiadanie pogody na miesiąc.
Co do usuwania - sam wyjdzie po 30 dniach.
@edvinx to jest do tego albo zrobić bridge z lanem albo zostawić go w samemu sobie.
to wiem, ale TL-MR3040 nie ma portu WAN tylko 1xLAN, więc według mnie opcja ta powinna być niedostępna.
21 dzień projektu. Niestety, obawiam się że będzie ono bardzo monotematyczne. Po 3 tygodniach w projekcie uczestniczy 634 routerów, z czego dziennie zgłasza się ok 70% z nich. Jak mówi stare przysłowie, im dalej w las tym więcej... TP-LINKa, który zgarnia ponad 90% rynku urządzeń na których uruchamiacie gargoyle. W czołówce oczywiście niezachwianie model TL-WR1043ND v1, choć widać że dość dużo osób używa także modelu v2 (więc przeportowanie dla niego wsparcia było dość dobrym pomysłem). Zaskakujące jest także to, ze w pierwszej dziesiątce można znaleźć także urządzenia bez portu USB, więc te działające jako zwykły router ew AP.
Po wczorajszej aktualizacji nowej wersji widać że gość dużo ludzi aktualizuje routery w miarę możliwości do nowych wersji oprogramowania. Na razie króluje wydanie które pojawiło się dwa tygodnie wcześniej; rozkład urządzeń zapewne będzie zmieniał się z czasem.
Cezary zapewne u nas jak i za granica króluje TP-LINK, ze względów finansowych.
Ja bardzo lubie te sprzęty, są tanie i dosć proste, a zarazem wspierane. Mam nadzieje ze statystyki nie wprowadzają w twoim łączu jakiś zawirowań i możesz swobodnie przeglądać internet;)
Cezary nie musi przeglądać Internetu, bo go sobie kiedyś zgrał na dyskietkę.
aaaa...no racja -> http://img849.imageshack.us/img849/1151 … ernets.png
Cezary nie musi przeglądać Internetu, bo go sobie kiedyś zgrał na dyskietkę.
Jeszcze gdzieś leży taka 3,5"...
Bo zły port wybrałeś. /dev/ttyUSB2. Za grosz nikt nie czyta poradników i każdemu trzeba osobno tłumaczyć to. Kurcze zaraz będę faktury za takie porady wystawiał.
Na ttyUSB2 też nic nie pokazuje
O!!
Teraz pokazuje
a wcześniej nie hyh ![]()
Dzięki bardzo.
Ostatni jaki masz tam do wyboru.
Kolejne podsumowanie statystyk - i tym razem chyba już ostatnie, ponieważ nie zmieniają się one już tak drastycznie.
Po 4 tygodniach projektu jest ponad 850 urządzeń które choć raz się zgłosiły, z czego systematycznie zgłasza się ok 600 urządzeń dziennie. Przy zachowaniu tego trendu można się spodziewać, że pod koniec lutego powinien zostać osiągnięty pułap 1000 urządzeń. Sądząc po ilości pobranych obrazów jest to zaledwie... ok 20% wszystkich urządzeń działających pod kontrolą mojej wersji Gagroyle, oczywiście zakładając że pobrany obraz używany jest tylko na jednym urządzeniu, co jest oczywiście nieprawdą.
Jeżeli chodzi o używane urządzenia - nie ma tu nic nowego. Modem 1043 v1 TP-Linka jest wyraźnie na czele peletonu i długo jeszcze pociągnie sądząc po zgłaszanych uptime systemu. Reszta danych wygląda podobnie jak w zeszłych tygodniach - do modemów używany jest najczęściej model MR3420/MR3220, zaś jako zwykły AP - WR740N. TP-LINK coraz bardziej umacnia swoją pozycję i nie wiem co musiało by nastąpić żeby to się zmieniło - chyba pojawienie się taniego, dobrze wyposażonego routera na który skusili by się użytkownicy.
Witajcie,
Odnośnie statystyk, aktualizacji itp ... to:
- sądzę, że nie każdy ma włączone statystyki - sam dopiero dziś je włączyłem, pomimo że nowszą wersję mam już kilka dni
- ostatnią aktualizację przeprowadziłem dopiero po sześciu miesiącach ... wcześniejsza wersja była z okolic czerwiec/lipiec 2013
- osobiście też używam TP1043 ze względu na bardzo dobre możliwości w niskiej cenie jak na tamte czasy (wymieniałem go już 3 razy, ale za każdym razem nie było problemów ze strony producenta pomimo, że sam kopałem soft).
Może jakby była przypominajka, albo przy nowej wersji blokada połączenia to instalowałbym częściej nowe aktualizacje, ale jeśli działa mi stabilnie to ja nawet nie zaglądam do niego - no chyba że chcę komuś łącze przyciąć/zablokować.
Tak jak Piszesz Cezary - jeśli coś pojawi się ciekawego w rozsądnych pieniążkach to ludzie na pewno rozważą zmianę, ale póki co bardzo popularny jest 1043 który jest sprawdzony (używam z Adsl+ i Aero2 - jest poprawnie bez większych zmartwień).
Pozdrawiam,
Drobna literówka w opisie statystyk.
Cezary czy można by było rozszerzyć statystykę najdłuższych uptime'ów?
Wersje softu z ponad 60 dniami uptime'u są trochę "stare" (nie znaczy gorsze).
Od 15-30 dni w górę było by dobrym progiem dla stabilnych par: router + wersja softu.
Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam
Michał
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Statystyki wykorzystania routerów
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc