Temat: Pobieranie dzierżawy DHCP w APclient-skrypt przy krótkich dzierżawach

Witam.
Jestem użytkownikiem Gargoyle już kilka lat, jednakże dopiero teraz napotkałem na pewien problem, który prawdopodobnie da się jakoś rozwiązać. Mianowicie chodzi o to że mam router który pracuje jako APclient z siecią WIFI, w której dzierżawa adresu IP poprzez DHCP, przypisywana jest tylko na 1 godzinę, i po upływie tego czasu internet na routerze znika. Dopiero po kliknięciu na "Odśwież dzierżawę" internet pojawia się ponownie. Moje pytanie brzmi czy jest jakiś sposób, lub skrypt aby router sam odnawiał dzierżawę DHCP, bez restartowania WAN(WIFI), lub routera jak to jest w funkcji "Monitor połączenia"? Zależało by mi aby ten proces odbywał się podobnie jak na komputerze, kiedy to komputer automatycznie pobiera DHCP bez restartów karty WIFI(długi uptime połączenia). Być może ktoś napotkał na podobny problem i napisał jakiś skrypt  rozwiązujący powyższy problem, którym mógłby się podzielić tu na forum. Z góry dziękuję za podpowiedzi rozwiązania tego problemu.

2

Odp: Pobieranie dzierżawy DHCP w APclient-skrypt przy krótkich dzierżawach

A w gui wyświetla się właśnie taka jednogodzinna dzierżawa? Klient sam powinien to pobrać tzn zgłosić żądanie do serwera dhcp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak, w panelu widać do której godziny jest dzierżawa, tylko po jej ukończeniu router nie pobiera nowej, dopiero po kliknięciu przycisku odśwież dzierżawę. Chciałbym aby router po zakończeniu dzierżawy pobierał automatycznie nową. Coś na wzór monitora połączenia, tylko bez restartu WAN lub całego urządzenia, podobnie jak jest w komputerach z systemem Windows, który automatycznie pobiera nowa dzierżawę, bez klikania przycisku Napraw. Sądzę że problem można w jakiś w miarę nieskomplikowany sposób naprawić, gdyż Gargoyle to Linux, tylko nie za bardzo mam koncepcję jak się do tego zabrać.

4

No właśnie "samo" powinno to robić. I robi, bo wiele ludzi używa połączenia wan jako dhcp właśnie, łącznie ze mną.

5

Występowanie tego problemu zauważyłem w konfiguracji APclienta, możliwe że konfiguracji DHCP(kablowe) wszystko działa poprawnie. Sieć która udostępnia internet działa dość specyficznie, bo raz na czas zmienia się adresacja (inne podsieci zamiast zmiany ostatniej cyfry w IP). Jeśli do tej sieci zaloguje komputer z Windowsem XP poprzez kartę wifi, to bez problemu pobiera nowa dzierżawę, nawet jak zmieni się jej adresacja. Na routerze tymczasowo problem rozwiązałem poprzez restartowanie interfejsu wifi z monitora połączenia, ale chciałbym docelowo uniknąć restartowania całego interfejsu, tylko aby DHCP pobierało kolejną dzierżawę automatycznie.

6

apclient od dhcp różni się tylko medium, program jest ten sam wykorzystywany (udhcpc)

7

A była by możliwość napisania skryptu i udostępnienia tu na forum wymuszającego pobieranie DHCP co godzinę? Byłbym wdzięczny.

8

Przecież to w gui:

killall -SIGUSR2 udhcpc

9

Wystarczy wpisanie komendy killall -SIGUSR2 udhcpc w polu pojawiającym się po wybraniu wykonaj skrypt w monitorze połączenia? Jeszcze jedno pytanko czy ta komenda spowoduje wymuszenie odnowienia dzierżawy tylko po stronie WAN, czy również router przydzieli nowa dzierżawę komputerom po stronie LAN?

10

Tylko od wan. Przecież klient dhcp masz po stronie wan nie lan.

11

To to wiem:) wolałem się upewnić, bo myślałem że ta komenda zrestartuje cały deamon DHCP, ale jeśli tylko od strony WAN to super. Dziękuję za pomoc, przy najbliższej okazji przetestuję i o efektach napiszę w tym wątku smile Pozdrawiam.