Temat: WR-1043ND - zawieszanie
Witam,
Od czasu kiedy dodałem do /etc/config/system
option log_ip '192.168.0.10'
option log_size '128'czyli logowanie do zewnętrznego sysloga na Synology
oraz dodaniu do łańcucha FORWARD w iptables targetu LOG
Chain FORWARD (policy DROP)
target prot opt source destination
bw_ingress all -- anywhere anywhere
ingress_restrictions all -- anywhere anywhere
egress_restrictions all -- anywhere anywhere
web_monitor all -- anywhere anywhere
LOG udp -- anywhere anywhere state NEW LOG level info prefix `TRAFFIC_LOG_UDP: '
LOG tcp -- anywhere anywhere tcp flags:FIN,SYN,RST,ACK/FIN,ACK LOG level info prefix `TRAFFIC_LOG_TCP_FIN: '
LOG tcp -- anywhere anywhere tcp flags:SYN,RST,ACK/SYN LOG level info prefix `TRAFFIC_LOG_TCP_SYN: '
ACCEPT all -- anywhere anywhere ctstate RELATED,ESTABLISHED
forwarding_rule all -- anywhere anywhere
forward all -- anywhere anywhere
reject all -- anywhere anywhererouter zawiesza mi się co kilka dni, czasami kilka razy dziennie. Przy czym zawieszenie polega na tym, iż z kontrolek świeci mi się tylko dioda power, router nie odpowiada na pingi (pewnie nie działa także switch). Pomaga tylko restart fizyczny poprzez odpięcie zasilania.
Z logów jakie mi się odłożyły do sysloga sprzed awarii nie ma nic niepokojącego - standardowe logi z iptables zdefiniowane powyższymi regułami.
Macie jakiś pomysł co to może być ? Czyżby mi router padał ? Pracuje w temperaturze 16 stopni, więc ma gdzie się chłodzić, aczkolwiek przed wdrożeniem logowanie nawiązywanych połączeń oraz wdrożenia rejestracji logów do zewnętrznego sysloga sprzęt pracował poprawnie.
A mowa o:
Wersja Gargoyle:1.5.9.7 (r36088), by obsy
Model:TP-Link TL-WR1043N/ND v1
Zajętość pamięci RAM:16.9MB / 28.5MB (59.6%)
Połączenia:705/2048
Średnie obciążenie CPU:1.21 / 0.93 / 0.50 (1/5/15 min.) Czy jest jakiś watchdog co mógłby w takich przypadkach automagicznie go restartować ?
Pozdrawiam