1

Temat: 1043ND miga dioda SYS, nie działa Telnet

Witam,
widzę, że temat jest ostro wałkowany na forum. Ale mam parę pytań. W sumie nie wiem dlaczego się siekł. Jedyne co zrobiłem to zaisntalowałem paczkę block-extroot i NIC nie ustawiałem. Dzisiaj zrobiłem mu reboot, ale po tym już tylko wchodzi w failsafe mode (miga dioda SYS). Podpiąłem, rzeczywiscie zgłasza się pod 192.168.1.1, ale nie działa telnet (connection refused, nmap też nie wykazuje żadnych usług).
Używałem jakieś 2 tygodnie temu obrazu, który był w artykule.
Czy jest jeszcze jakieś awaryjne nasłuchiwanie na DHCP i TFTP jak to było kiedyś w Linksysach ? Czy pozostaje kabelek szeregowy ?
Z tego co widziałem nie każdy Nokia CA-42 chapnie, a szkoda, bo takie coś by mnie urządzało.
Jeśli tak, to mam pytanie czy oprócz tych dwóch śrubek pod nóżkami są jakieś jeszcze, bo nie mogę go rozbebeszyć.

2

Odp: 1043ND miga dioda SYS, nie działa Telnet

Failsafe działa. A ruter sam z siebie nie uruchomi się nigdy w failsafe. Jezeli miga normalnie to go uwalileś. jeżeli szybko - ze 3x na sekundę to jest w failsafe i musi na telnet odpowiadać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez lol24h 2010-10-19 17:03:16)

miga szybko i telnet właśnie nie działa... connection refused...

EDIT: Filmik http://tramwaj.asi.pwr.wroc.pl/~mastier/tplink.mp4

4

Ustawiłeś adres w komputerze na stałe? Zmień jeszcze ustawienie karty sieciowej na 100 jeżeli masz gigabit.

5

tak, mam Ubunciaka, ustawiłem na 192.168.1.200. Nie wiem jak zmienić tego gigabita szczerze mówiąc. Ethtool nie działa zbytnio.
P.S. Powyżej w poście zamieściłem link jak to wygląda po starcie.

6

To nie jest failsafe smile. Wygląda tak jak by się na starcie kernel wywalał. Kabelek...

7

Twoje ulubione powiedzionko ? ("Kabelek...)":] To znasz jakiś pewny kabelek od Nokii do przeróbki lub powiedź co sam stosujesz, bo i tak miałem sobie taki zarobić do eksperymentów. W elektronicznym niedaleko oferują mi taki wszystko mający na FT232RL, obsługujący nawet RS485, ale nie potrzebuję takiego cudo. Wołają za to 32zł.
Jeszcze jedna ważna sprawa, pytałem o te śrubki, czy są jeszcze jakieś oprócz tych dwóch po "nóżkami" ?

8

Nie ma. Odkęcasz, od tyłu otwierasz górę, rozłazi się to. Panel przedni wysuwasz na końcu jak góra zejdzie. Inaczej go połamiesz.

Ja stosuję ca-42 za 2.99 kupiony na allegro. Wieki temu, na chipie oti.

9

Cezary napisał/a:

Nie ma. Odkęcasz, od tyłu otwierasz górę, rozłazi się to. Panel przedni wysuwasz na końcu jak góra zejdzie. Inaczej go połamiesz.

Ja stosuję ca-42 za 2.99 kupiony na allegro. Wieki temu, na chipie oti.

Ok, super. Wielkie dzięki! Tylko cholera z tymi kabelkami na allegro to trzeba strzelać w ciemno. Przeglądając forum widać, że te niebieskie nie chaziają. Może opisać wygląd swojego może da się taki jeszcze dostać ?
Z bloga tego gościa widać, że jego taki czarny działa http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/napr … 043nd.html

I ostatnia rzecz i już nie truję. Ten tryb failsafe, jak go ostatecznie odpala się na tym tplinku ? przytrzymując przycisk QSS ?

10

To jest ruletka. Jak trafisz taki będzie.

Masz opisane na stronie jak wejść w failsafe. Tak, qss lub reset, oba działają.

11 (edytowany przez lol24h 2010-10-19 19:22:58)

TO ŻYJE! big_smile No faktycznie, znowu czytanie ze zrozumieniem kuleje, teraz widzę... "wciskać", myślałem, że trzeba przytrzymać. Wszedł w failsafe.

root@(none):/# mount_root
- merge overlay components -
/sbin/mount_root: .: line 8: can't open '/lib/functions/extmount.sh'

Zamontowałem, ale właśnie widzę, że wywala się przy tym. Nię będe dochodził. O to chodziło.
Instalacja extroot zwalila. Wyczyściłem /lib/preinit z overlaya i poszło.
Stokrotne dzięki za pomoc. Teraz muszę porozglądać się za dobrym kabelkiem.

Jak popatrzyłem sobie po skryptach to widzę, że BUT_0 (czyli ten mały z tyłu) może właśnie wyczyścić do domyślnych, ale najpierw trzeba przejść do failsafe.

config 'button'                   
        option 'button' 'BTN_0'   
        option 'action' 'released'
        option 'handler' 'firstboot && reboot'
        option 'min' '30'                     
        option 'max' '120

12

Nie zainstalowałeś pakietu block-extroot ode mnie. Zainstalowałeś z repo który nie jest kompatybilny z tym obrazem. Ja buduję z aktualnych źródeł a nie z rc3.

Nie trzeba przejść w failsafe. Działa o ile działa sam system.

13

Cezary napisał/a:

Nie zainstalowałeś pakietu block-extroot ode mnie. Zainstalowałeś z repo który nie jest kompatybilny z tym obrazem. Ja buduję z aktualnych źródeł a nie z rc3.

Cezary,

Właśnie miałem to samo przejście. Tutaj:

http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot

niestety nie ma mowy o tym, o który pakiet chodzi. Dopiero na tą informację można się natknąć przy diagnozowaniu problemu. Byłoby ok, gdybyś uaktualnił opis.

Pozdr.

14

Jest to opisane przy tplinku a tu jest wspomniane. Problem w tym że dotyczy to tylko buildów z najnowszych źródeł (moich obrazów), w standardowym 10.03.1-rc3 jest i musi być po staremu.