1

Temat: zasięg a częstotliwość. 433 czy 868MHz?

Jak w temacie. Która częstotliwość jest lepsza w kontekście zasięgu w domu przez ściany? Jak to się ma do możliwości wykonania anten. Obecnie używam RFM12B na 433 ale nie jestem zadowolony ani z zasięgu ani z konieczności stosowania długiej anteny. Problemem jest zrobienie urządzenia rozmiaru pendrive-a. Zauważyłem, że  w systemach sterowania dostępnych w sklepach jednak częściej stosuje się 868MHz. Proszę o jakieś rady doświadczonych w tej kwestji.

2

Odp: zasięg a częstotliwość. 433 czy 868MHz?

RFM22B -> przebijałem się tym z piwnicy przez żelbeton na parter z antenami na pcb.

3

Myślę, że jak zadasz to pytanie na forum Arduino lub jeelabs.net to dostaniesz odpowiedź popartą doświadczeniem użytkowników wink

4

Generalnie czym większa częstotliwość tym problemy z propagacją fal też są większe czyli teoretycznie zasięg maleje. Praktycznie jest jednak tak, że 433MHz jest bardziej zaśmiecone przez co nadawanie i odbiór na tych częstotliwościach jest z reg. obarczone dużą ilością ramek błędnych. Na moje jak zależy Ci naprawdę na zasięgu to zostań przy 433, można sobić test na 868 ale ja temat przerabiałem i wiele osób w temacie obeznanych też radziło mi pozostanie na 433..

5

Bartekk napisał/a:

RFM22B -> przebijałem się tym z piwnicy przez żelbeton na parter z antenami na pcb.

A przy jakiej częstotliwości? I jaka antena. Przy częstotliwości 433 ciężko coś takiego załadować na moduł wielkości pendrive-a.

Co do propagacji fal to wiem ale mam wrażenie, że im wyższa częstotliwość tym lepiej to przenika przez ściany ale jak sobie teraz myślę to może się mylę bo komórki działają w budynku a GPS i wifi mają problemy.

6 (edytowany przez Skajper4 2014-02-12 18:48:23)

Kalvis napisał/a:

Co do propagacji fal to wiem ale mam wrażenie, że im wyższa częstotliwość tym lepiej to przenika przez ściany ale jak sobie teraz myślę to może się mylę bo komórki działają w budynku a GPS i wifi mają problemy.

Zauważ jakiej mocy masz nadajnik BTS/NodeB komórek a jakiej wifi.. Do komórkowej masz "panelówki" które nadają na różnej częstotliwości z x razy większą mocą niż malutkie wifi. Przecież do routera nie ciągniesz osobnej sieci energetycznej średniego napięcia.. A co do GPS, zauważ jaka jest różnica odległości. Znajdź pchłę w stogu siana z odległości 20183KM która w dodatku ma ograniczoną moc w zakresie kilku/kilkunastu mW. No i różnica w prędkości też jest.

7

Zobacz jeszcze RFM69HW, ponoć zasięg jest lepszy niż RFM12B: http://lowpowerlab.com/forum/index.php?topic=114.0

8

rufik napisał/a:

Zobacz jeszcze RFM69HW, ponoć zasięg jest lepszy niż RFM12B: http://lowpowerlab.com/forum/index.php?topic=114.0

Wynika to przede wszystkim z wyższej mocy nadawania i czułości odbiornika.

9

Kalvis napisał/a:
Bartekk napisał/a:

A przy jakiej częstotliwości? I jaka antena. Przy częstotliwości 433 ciężko coś takiego załadować na moduł wielkości pendrive-a.

RFM22B to moduł radiowy 868MHz.

10

Bartekk napisał/a:

RFM22B to moduł radiowy 868MHz.

RFM22B występuje też w wersji 433 MHz smile

11

Być może, lecz nigdy się nie spotkałem z wersją 433. Zawsze to były niezawodne 868MHz, tak więc polecam je, bo zasięg imponujący.

12

Bartekk napisał/a:

Być może, lecz nigdy się nie spotkałem z wersją 433. Zawsze to były niezawodne 868MHz, tak więc polecam je, bo zasięg imponujący.

Nie mów, że nawet nie zajrzałeś do specyfikacji? http://www.hoperf.com/rf/fsk_module/RFM22B.htm

13

Ujmę to inaczej. Datasheet przeglądałem, lecz we wszystkich projektach jakie dotychczas amatorsko tworzyłem i widziałem ludzie stosowali wyłącznie prędkość 868MHz. Wybacz za niezrozumienie, któro wynika z mojej jeszcze niezbyt dużej wiedzy w elektronice. Pozdrawiam!

14

Rzecz tylko w tym, że doskonałość tych modułów (seria RFM22B) wynika z parametrów mocy i czułości, niezależnie od częstotliwości. Gdybyś wziął wersję na 433 lub 915 MHz, to też nie miałbyś problemów z łącznością przez strop. W porównaniu do bardzo popularnych, "zwykłych" RFM12B... to nawet nie ma co porównywać - zupełnie inna półka.

Jak ktoś jest maniakiem dużych mocy, to jest jeszcze coś takiego jak RFM12BP o znacznie podwyższonej mocy (500 mW!) i czułości, ale kosztuje i żre prądu odpowiednio więcej.

15

Dzięki za garść doświadczeń. Widzę, że jeśli chodzi o częstotliwość to ciężko coś jednoznacznie stwierdzić. A czy ktoś może podrzucić jakieś sprawdzone konstrukcje anten do różnych częstotliwości? Mogą być płytkowe. I tu się właśnie znowu pojawia pytanie o częstotliwość. Dużo łatwiej jest wykonać dobrą i zarazem małą antenkę przy wyższych częstotliwościach chyba.