Temat: Padnięty routerstation pro
Witam,
Mam nieźle padnięty Routerstation Pro. Mam zasadniczo 3 pytanka:
- jak się domyślam z jakiś powodów nie ma dobrego bootloadera, czy dobrze dedukuję to po objawach, czy może to coś innego.... ?
- w sieci widzę opis programów których ludzie używają do pracy przez JTAG – czy powinienem użyć innego niż openOCD ?
- jak skomunikować się przez JTAG ?
Co się stało – ok rok temu będąc zalogowanym do routera przez ssh straciłem połączenie. Parę chwil wcześniej zrobiłem update i konfigurowałem sieć i takie tam, ale bez szaleństw. Próbowałem zbadać o co chodzi – zajrzałem nawet przez port szeregowy, ale zobaczyłem, że tam jest cicho i poczekałem na lepsze czasy, gdy zbiorę sprzęt (JTAG, port równoległy–teraz to nie hop siup w czasie laptopów). Ostatnio udało mi się dozbroić i parę ostatnich dni szukałem w sieci na temat RS Pro i przywracania do życia.
U mnie objawy to:
- po starcie świeci się jedynie dioda 3.3v,
- na porcie szeregowym cisza,
- po podłączeniu kabla ethernetowego (do byle jakiego portu – lan, wan) nie zapala się dioda sieci – ani w routerze ani w kompie
- procedura odzyskiwania opisana przez Ubnt nie pomaga (przytrzymać 10 s reset, etc) [1]
Nie widząc szans na standardowe podejście próbuje dobrać się do tego za pomocą JTAGa.
Mam najprostszy kabel Dlc5, którym kiedyś wskrzeszałem różne wrt54g. Wtedy wszystko było proste – było HairyDairyMaid i wszystko szło.
Z RS Pro nie wygląda to tak łatwo – próbuję dobrać się do JTAGa za pomocą openOCD, ale tu coś nie idzie jak trzeba.
To, że w teorii, jest to możliwe widać na instrukcji z [2], ale nie udaje mi się skomunikować ze sprzętem. Odpalam :
1) Ładuję giveIO,
2) Kabel jest podłączony do portu równoległego i do złącza Jtag w routerze,
3) Daję zasilanie do routera (3,3 v świeci się),
4) Odpalam
openocd-0.7.0.exe -s ../scripts -f interface/parport_dlc5.cfg -c "adapter_khz 15000" -f target/ar71xx.cfg , ale to mi już rzuca:
Error: JTAG scan chain interrogation failed: all zeroes
Error: Check JTAG interface, timings, target power, etc.
Error: Trying to use configured scan chain anyway...
Error: ar71xx.cpu: IR capture error; saw 0x00 not 0x01Po podłączeniu przez telnet do openOCD i próbie wykonania reset dostaję:
Open On-Chip Debugger
> reset
JTAG scan chain interrogation failed: all zeroes
Check JTAG interface, timings, target power, etc.
Trying to use configured scan chain anyway...
ar71xx.cpu: IR capture error; saw 0x00 not 0x01
Bypassing JTAG setup events due to errorsCzy to oznacza, że źle się do tego zabieram czy router jest bardziej niż padnięty? Gdzie się dalej kierować, żeby ruszyć temat ?
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Michał
[1] Restore wg Ubnt : http://dl.ubnt.com/RS/RS-r1665-BETA/RS-Recovery.txt
[2] Instrukcja podłączenia się przez JTAGa do RS Pro http://www.tincantools.com/wiki/Flyswat … ows_How_To
[3] Pełny log ze startu OpenOCD:
openocd-0.7.0.exe -s ../scripts -f i
nterface/parport_dlc5.cfg -c "adapter_khz 15000" -f target/ar71xx.cfg
Open On-Chip Debugger 0.7.0 (2013-05-05-10:41)
Licensed under GNU GPL v2
For bug reports, read
http://openocd.sourceforge.net/doc/doxygen/bugs.html
Warn : Adapter driver 'parport' did not declare which transports it allows; assu
ming legacy JTAG-only
Info : only one transport option; autoselect 'jtag'
parport port = 0x0
adapter speed: 15000 kHz
adapter_nsrst_delay: 100
jtag_ntrst_delay: 100
trst_and_srst separate srst_gates_jtag trst_push_pull srst_open_drain connect_de
assert_srst
131072
Warn : No parport port specified, using default '0x378' (LPT1)
Info : clock speed 500 kHz
Error: JTAG scan chain interrogation failed: all zeroes
Error: Check JTAG interface, timings, target power, etc.
Error: Trying to use configured scan chain anyway...
Error: ar71xx.cpu: IR capture error; saw 0x00 not 0x01
Warn : Bypassing JTAG setup events due to errors