Temat: Przekraczanie granicy zasięgu ...

Pod tym intrygującym tematem kryje się niewinne pytanie. Otóż planuję zrobić sieć wifi złożoną z kilku routerów o tym samym SSID. Jak znam życie przy przechodzeniu z zasięgu jednego routera i wchodząc w zasięg drugiego routera będzie chwilowe odcięcie od netu spowodowane ponownym nawiązaniem połączenia. Czyli jeżeli będę słuchał radia internetowego to w chwili przejścia niestety będzie zacięcie a może i zerwanie połączenia.

Jak zrobić by przechodzenie między zasięgami odbywało się bez zerwania połączenia? Czy wystarczy ustawić te same MAC-i? Tylko że ustawienie tych samych MAC-ów spowoduje same kłopoty z pakietami. Kiedyś słyszałem o sieciach MESH ale nie wiem czy to dokładnie to o co mi chodzi.

2

Odp: Przekraczanie granicy zasięgu ...

Nie wystarczy. routery powinny iapp wspierać. Ponad to wcale nie masz pewności że klient się przełączy, bo może trzymać tak długo aż straci zasięg z nie że ma ap o mocniejszym sygnale w pobliżu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A na openwrt jest to do zrobienia?

4

Pewnie jak sobie pół rzeczy przekompilujesz.

5

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 27#p100127
Końcówka tematu, tam gdzie ja wszedłem ze swoją sprawą jest chyba o czymś takim.
Chodzę sobie po domu ze starym laptopem na XP i niezauważalnie przełączam się między AP.
Gdy testowałem ściąganie z ftp podczas przechodzenia między AP, to cały czas plik się ściągał.
Gdy pingowałem jakiś adres podczas przechodzenia między AP to chwilowo czasy odpowiedzi się wydłużyły, ale nie było błędów.

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

6

Akurat ftp potrafi się zatrzymać, dla transmisji strumieniowej tak różowo już może nie być.