1

Temat: Dwie osobne sieci, jako jedna poprzez VPN, dla DLNA

Witam serdecznie,

Dane:
Dom: zewnętrzne IP - TP-LINK TL-WR1043ND v1 @ Gargoyle z eko.one.pl
Rodzice:  zewnętrzne IP - TP-Link ... niestety aktualnie nie jestem w stanie sprawdzić modelu, ale oświecono mnie, że na nim będę musiał także zainstalować Garygole ..... lub kupić nowy/lepszy router....

Cel:
sieć Dom i Rodzice, połączyć ze sobą poprzez tunel w taki sposób, aby serwer DLNA, który jest w sieci Dom, był widoczny na telewizorze w sieci Rodzice.

Teoretyczne rozwiązania:
- router Dom: uruchamiam serwer OpenVpn, a na routerze Rodzice, uruchamiam klienta OpenVpn - tak ?

Pytania:
- jaki sprzęt potrzebuję ?
- oprogramowanie, co i gdzie muszę ustawić ?

TL-WR1043ND v1 @ Gargoyle z eko.one.pl

2

Odp: Dwie osobne sieci, jako jedna poprzez VPN, dla DLNA

Ciężko będzie, bo dlna rozgłasza się w ramach jednej sieci, jak połączysz to tunelem to zaraz będzie przez różne warstwy przechodził.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Rafciq 2014-02-10 22:55:43)

Bez najmniejszego problemu można coś takiego zrobić. Tu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=61812#p61812 jest przykład. Uwaga nie Gargoyle tylko AA!
Mam sieć gdzie są cztery routery w czterech różnych lokalizacjach i wszystkie LAN-y są z jednej puli. Urządzenia w LAN-ach "widzą" się wzajemnie jak by były obok siebie. Działa DLNA i inne mechanizmy potrzebujące rozgłaszania w ramach jednej podsieci. Widać komputery, drukarki, udziały i inne zasoby w przeglądarkach sieci nie trzeba ich wpisywać "ręcznie".

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN
Tu moje skrypty na GitHub

4

Łączenie sieci. A działa Ci minidlna w ten sposób na wszystkie cztery sieci?

5

Cezary napisał/a:

Łączenie sieci. A działa Ci minidlna w ten sposób na wszystkie cztery sieci?

Z minidlna nie próbowałem bo mam NAS-y z DLNA na pokładzie. Wszystkie TV widzą wszystkie serwery DLNA nieważnie gdzie one są.

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN

6

Ogolnie chyba z minidlna problemu być nie powinno bo w konfigu jest taka opcja:

# Network interface(s) to bind to (e.g. eth0), comma delimited.
#network_interface=
RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

7

Rafciq napisał/a:

Bez najmniejszego problemu można coś takiego zrobić. Tu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=61812#p61812 jest przykład. Uwaga nie Gargoyle tylko AA!

zależy mi na GUI. Oczywiście parowanie routerów zrobię  z poziomu ssh, ale pozostałe rzeczy chciałbym już przez GUI.

na routerze mam:
Aktualna wersja Gargoyle:1.6.0.1 (r39154)
i pobrałem ją z:

Obrazy w najnowszej wersji (bazujące na Attitude Adjustment) dla architektury ar71xx można pobierać z katalogu:  http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … ent/ar71xx

więc mam Gargoyla z AA ? czy musi być samo AA ?

TL-WR1043ND v1 @ Gargoyle z eko.one.pl

8

Witaj,
z tego co zobaczyłem w źródłach Gargoyle to nie możesz użyć plugin-u do OpenVPN z Gagroyle do realizacji tego zadania. Reszta może da się zrobić według przykładu który podałem. Spróbuj zobaczysz jaki będzie efekt.

9

Tak jest, gargoyle nie wspiera tap'a.