Odp: Aria2
2. to wiem ale chce aby pliki pobierały się do /dev/sda2 a nie na extroot
1. możesz mnie poprowadzić krok po kroku nie znam na tyle komend a js samo nie dziala zaraz po zaogowaniu do konsoli ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Aria2
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
2. to wiem ale chce aby pliki pobierały się do /dev/sda2 a nie na extroot
1. możesz mnie poprowadzić krok po kroku nie znam na tyle komend a js samo nie dziala zaraz po zaogowaniu do konsoli ![]()
2. Też nie. Nie /dev/sda2. Pisałem już - ustaw to sobie. Zależy czy sam to uruchomiłeś czy używasz skryptów moich - to opcja arii.
1. Tu nie ma żadnych komend. W Chrome jest to Shift-Ctrl-J, wyświetlą Ci się błędy. Edytujesz te pliki, w podanych liniach jest trochę "dziwnych" znaczków i masz je usunąć.
Aria2 uruchamia się w IE w FF i Chrome nie mogę odpalić, ładnie pobiera pliki, są statystyki itd.
2. Czyli rozumiem że nie ma opcji pobrania pliku na inny dysk jak extroot?
Jest taka opcja. Po raz trzeci napiszę - to opcją przy uruchomieniu arii, ustaw ją sobie.
NB, webui-aria odpala się na każdej z wymienionych przez Ciebie przeglądarek.
Z poradnika:
# aria2c --dir=/mnt/sda1niestety obiera na extroot cały czas oczywiscie dla mijego dysku zmieniam na sda2
A masz tam dysk zamontowany? Pokaż jak uruchamiasz arię i pokaż wynik polecenia mount.
wynik z mount
root@Gargoyle:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=14580k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sda1 on /overlay type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sda2 on /tmp/usb_mount/C4CE-9810 type vfat (rw,relatime,fmask=0000,dmask=0000,allow_utime=0022,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)
/dev/sda2 on /tmp/share_home/admin/FTP type vfat (rw,relatime,fmask=0000,dmask=0000,allow_utime=0022,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)
/dev/sda2 on /tmp/share_home/gosc/FTP type vfat (ro,relatime,fmask=0000,dmask=0000,allow_utime=0022,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)
Ty nie ma masz dysku zamontowanego w /mnt/sda2 tylko w /tmp/usb_mount/C4CE-9810
o widzisz, a jak go zamontować z konsoli, dodam że mam tam pliki już i dobrze by bylo aby ich nie stracić
jaką komendą zamontować sda2??
No proszę. Ty już masz go przecież zamontowanego....
jestem świeży w temacie, więc sorry za pytania i zawracanie głowy. Router mam od 2 tygodni wcześniej na edimaxie, kupując Tplinka nawet nie przypuszczałem że można takie cuda z nim robić ![]()
Więc czytaj, czytaj, czytaj...
to jak zamontować ?? ![]()
Przeczytaj jeszcze raz post #36 i postaraj się zrozumieć to co tam napisałem.
Zamontowany jest, a ja k aria ma na niego ściągać to:
# aria2c --dir=/tmp/usb_mount/C4CE-9810
dzięki wielkie, przeoczyłem pliki chciałem wrzucać do /tmp/usb_mount
jeszcze jedno pytanie czy z zewnętrznego IP da się tym sterować? wpisuję IP:port/webui i niby się pojawia ale nic się nie da zrobić, więcej jeśli chodzi opolecenie z konsoli to pomimo wklepania # aria2c --dir=/tmp/usb_mount/C4CE-9810 nadal wrzuca w extroot
Cześć,
Zainstalowałem Aria2 oraz yaaw (bez Downloadmanager) i ogólnie działa, lecz wymaga lepszego zrozumienia i dopieszczenia. Dodam że super projekt tego mi brakowało ![]()
1. firewall ustawiony, dostęp z zewnątrz mam, tylko brakuje mi z zewnątrz "bezpiecznej" autoryzacji jak np. w Transmission (hasło zagwiazdkowane), obecnie logując się z zewnątrz musiałem w Settings, JSON-RPC Path wpisać nazwę użytkownika i hasło czyli http://user:pass@mój-dns:6800/jsonrpc co średnio mi się podoba.
2. teraz metody uruchamiania Aria2
a) dobrze rozumiem że po każdym restarcie mogę ręcznie uruchomić za pomocą polecenia aria2c --conf-path=/etc/aria2.conf
mój plik /etc/aria2.conf ma taką zawartość
check-integrity=true
continue=true
daemon=true
dht-entry-point=dht.transmissionbt.com:6881
dht-listen-port=6801
disable-ipv6=true
disk-cache=2M
enable-dht6=false
enable-rpc=true
file-allocation=trunc
log-level=error
max-overall-upload-limit=100K
rpc-allow-origin-all=true
rpc-listen-all=true
rpc-listen-port=6800
rpc-passwd=pass
rpc-user=user
save-session-interval=60
dir=/tmp/usb_mount/5a43430c-52d8-4d57-a3dd-a490d92e69b4/Downloadsb) druga możliwość to uruchamianie na starcie poprzez dodanie odpowiednich wpisów w /etc/rc.local
jednak nie wiem czy dobrze rozumiem, plik /etc/aria2.conf z odpowiednią konfiguracją i tak musi istnieć? czy może jak odpalam z /etc/rc.local to /etc/aria2.conf nie jest konieczne?
c) widzę że powstał skrypt /etc/init.d/aria2 , mogę go użyć dokonując jedynej zmiany w DOWNLOAD_DIR= ?, czy może u mnie w /etc/aria2.conf też coś trzeba pozmieniać ?
#!/bin/sh /etc/rc.common START=99 DOWNLOAD_DIR="/mnt/sda1" start() { mkdir -p "$DOWNLOAD_DIR" aria2c \ --enable-rpc=true \ --rpc-listen-all=true \ --disable-ipv6=true \ --dir="$DOWNLOAD_DIR" \ --log-level=error \ --log=/tmp/aria.log \ --enable-dht \ --dht-listen-port=6881 \ --dht-entry-point=dht.transmissionbt.com:6881 \ -D } stop() { killall aria2c }skrypt init.d
później elegancko działa /etc/init.d/aria2 start / stop
d) tu widzę trochę inny skrypt http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=66962#p66962 który lepiej zastosować ?
Pozdrawia Krynio
1. Ustaw sobie auth w serwerze www. Transmission ma swój serwer www, a tu z czegoś korzystać. Więc basic auth sobie w nim ustaw.
2. Punkt c z tym że konfiga wywal dir= bo jest w skrypcie wywoływany. Brakuje Ci sesji, więc zobacz sobie poradnik, o czym pisałem już w innym temacie.
1. nie bardzo wiem jak zacząć, więc chwilowo pomijam
2. czyli z /etc/init.d/aria2 wywalić mam tylko --dir="$DOWNLOAD_DIR" \
Co do sesji, gdzie mam to ustawić ? mam już zrobione takie coś /usr/bin/aria2.sh
#!/bin/sh
DIR=$1
CONF="$DIR"/_aria2
mkdir -p "$CONF"
touch "$CONF"/session
aria2c \
--conf-path=/etc/aria2.conf \
--dir="$DIR" \
--log="$CONF"/aria2.log \
--input-file="$CONF"/session \
--save-session="$CONF"/session \
--dht-file-path="$CONF"/dht.dat
exit 0To jest zapis sesji:
To jest zapis sesji:
Ok, zmyliło mnie bo we wcześniejszych postach pisaliście o podawaniu ścieżek do pliku gdzie mają się sesje zapisywać, a tu tego nie widzę. Czyli tu nic nie zmieniam bo jest dobrze.
Z /etc/init.d/aria2 wywalić mam tylko --dir="$DOWNLOAD_DIR" \ ?
"$CONF"/session to jest wskazanie do pliku
przecież właśnie to podajesz.
Już lepiej z konfia to wywal, bo później w razie czego będziesz tylko zmieniał zmienną DOWNLOAD_DIR a nie latał po wszystkich plikach.
a po co w /etc/init.d/aria2 jest to polecenie mkdir -p "$DOWNLOAD_DIR" czyli tworzenie katalogu ?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Aria2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc