1

Temat: Modyfikacja obrazu .bin

Pomyślałem sobie, że przy każdym upgrade routera mógłbym modyfikować gotowy obraz wrzucając swoje pliki z ustawieniami (np. nazwy, wifi, dhcp, itp). To by zaoszczędziło nieco czasu przy upgrade ;)
Do tego niezbędne jest "rozpakowanie" obrazu z pliku *.bin - czy podany niżej tutorial jest OK? Czy też ktoś ma inny, lepszy, sprawdzony?
http://www.minipwner.com/index.php/foru … s-bin-file

2 (edytowany przez Rafciq 2014-02-10 11:14:21)

Odp: Modyfikacja obrazu .bin

Witaj,
to co proponujesz to ciekawy pomysł tylko czy opłacalny i optymalny?

Jeżeli używasz czystego AA lub AA+LuCi to proponuję mój skrypt install.sh do aktualizacji routera. Wykonuje on sysupgrade oraz instaluje wszystko to co było w sposób automatyczny - uruchamiasz skrypt, czekasz chwilę i masz aktualny firmware oraz wszystkie paczki z konfiguracją taką jaka była.

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN
Tu moje skrypty na GitHub

3

Korzystam z GargoylePL.
Twój skrypt jest OK, takie podejście też załatwia sprawę aktualizacji. Ja po prostu pomyślałem nad napisaniem podobnego skryptu, który gmera w obrazie bin, wydawało mi się to najprostsze dla moich potrzeb.

4

unsquashfs i kilka linii skryptu żeby rozpakować to wszystko. Później jak to złożyć to możesz zobaczyć w źródłach openwrt jak są generowane obrazy dla poszczególnych routerów

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.