Temat: Minidlna - correct file path
Kontynuacja mojej przygody z Gargoyle.
Po poprawnym skonfigurowaniu połączenia przyszła pora na to co było dla mnie głównym powodem instalacji WRT - DLNA.
Jednak jak to juz mnie różne wersje linuxa zdążyły przyzwyczaić - nic nie działa samo z siebie, od początku, zatem zabawy z konfiguracjami ciąg dalszy.
Udział wzięli:
-router TP-LINK WR842ND
-HDD zew. Hitachi TOURO 1TB wypełniony w 30% filmami mpg2
-nieoznakowany pendrive - przejściówka USB na kartę SD 2GB
-statyści: Smart TV LG 42LS570S, Mediaplayer SONY N200, Tablet Nexus 7 (2012) z aplikacją iMediashare
Plan jest taki: ustawić DLNA (STABILNE!) by każdy ze statystów mógł korzystać z filmoteki, oraz FTP dla chmuro-podobnego użytku dla tabletu.
Pakiet minidlna nie mieści się w pamięci routera więc mam trzy opcje:
1.Extroot na pendrive, podłączenie pena z dyskiem poprzez USB HUB.
-wolałbym to zrobić w ostateczności, raz, że im mniej kabli tym lepiej, dwa, że przy pasywnym HUBie dysk nie działa, a aktywny musiałbym dopiero dokupić
(sam extroot sprawdzałem na pendrive i wszystko działało jak należy)
2.Extroot na dysku, boję się jednak o stabilność tego oraz o kolekcję filmów którzych nie mam gdzie zbackupować. Tym bardziej, że standardowa usługa stworzenia
extroota w Gargoyle formatuje całe urządzenie i dzieli je tylko na ext i swap, gdzie tu miejsce na multimedia?
3.System zostaje w routerze, natomiast instalacja pluginu minidlna na dysku
-nad tym się właśnie głowię, w szczegółności:
a)minidlna startuje tylko kiedy wcześniej odmontuję dysk, dam reboot routera i odczekam z minutę
-podejrzewam, że skrypt urzuchamiający minidlna z opóźnieniem mógłby pomóc, ale jeszcze nie próbowałem
b)najważniejsze - choć utworzony przez router mediaserver widoczny jest dla wszystkich urządzeń-statystów, to jednak biblioteki zawsze są puste
-który katalog ustawić dla DLNA tak by wszystkie filmy znalazły się w bibliotece? (struktura folderów na dysku wygląda tak: E:\01 E:\02 E:\03 etc.. w każdym folderze jest kilka(naście) plików mpg2)
LOG z uruchamiania routera: http://pastebin.com/STwpbb2i
-w szczególności:
Jan 15 13:20:34 Gargoyle user.info sysinit: (Did you specify correct configuration file path?)
Jan 15 13:20:34 Gargoyle user.info sysinit: service: file '/usr/sbin/minidlnad' is not executableSCREENS:

Po klinięciu na Rescan (trwa dosłownie kilka sek.), a potem Status otrzymuję to co poniżej. Sam Status (bez wześniejszego rescanu) pokazuje to samo tylko, że wszedzie są zera.
Z innej beczki:
-dodałe repozytorium https://github.com/obsy/packages do routera, niestety po odświeżeniu nie pojawiły się żadne pozycje na liście pluginów, dlaczego?