451

Odp: NEXX WT3020H

A ja szukam kogos kto mi pomoze, odpalic modem LTE w nexxie, Gargoyle wgrałem bezproblemowo,ale gdy chce podłączyc modem usb LTE nic sie nie dzieje, dodam że podłączam na ładowarce 2 A, moze jakies sterowniki trzeba wgrac ? generalnie nic nie wygrywałem przez te komendy bo nie wiem jak, myśle ze ktos bedzie wyrozumialy i mi pomoże, chętnych prosze o PRIV na forum badz tu w temacie

452

Jaki konkretnie modem? Generalnie powinieneś podłączyć i przy wyborze wanu powinny pojawić się nowe opcje. I tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

453

Oddane Cezaremu, był pierwszy wink

454

Cezary napisał/a:

Jaki konkretnie modem? Generalnie powinieneś podłączyć i przy wyborze wanu powinny pojawić się nowe opcje. I tyle.

Ja mam model F, ale generalknie powinno to tak samo wygladac, cholera, napewno zadnych sterownikow nie musze wgrywac ?

455

Napiszesz w końcu jaki masz modem? Nie model routera, model modemu. I pokaż wynik polecenia

cat /sys/kernel/debug/usb/devices

po podłączeniu modemu do routera.

456

ZTE MF821

No własnie jak wpisac tą komende? nigdy nie wpisywałem, domyslalm sie ze przez ssh w putty ? zebym go nie uceglił. Nie moge na forum znalezc jak zaczac przygode z wpisywaniem komend itp, jak sie połączyc z routerem

457

Przez putty, wszystko masz opisane w faq na górze tej strony

ZTE MF821 to qmi, powinieneś mieć w konfiguracja/podstawowa/wan wybór modemu qmi.

458

powiem tak, wczesniej brałem wszystkie opcje i nie działało, teraz poszło za pierwszym razem. DLa karty Virgin Mobile wybieracie sieć na sztywno Virgin ? czy też operatorów z roamingu czyli plus , play ?
W którym miejscu się sprawdza jaki zasięg ?

459

W zakładce statusu jest. Albo doinstaluj sobie plugin 3ginfo jeżeli używasz moich obrazów, będzie dodatkowa zakładka z danymi z modemu.

Tak prawdę mówiąc to operatora możesz wybrać dowolnego byle by się apn zgadzał. Więc jak chcesz.

460

ale jak doinstalować ten plugin smile jakim wierszem ? połaczyłem sie juz przez putty z modemem ale co dalej

461

Żadnym wierszem. W gargoyle masz menu dodatki, tam się instaluje pluginy.

Przez putty łączysz się z routerem nie z modem. I tam masz po prostu wpisać polecenie (które tak swoją drogą już jest zbędne bo wiadomo że chodzi).

462

w dodatkach mam liste pakietów zainstalowanych ,języki a na górze zródła  dodatków, nie widze abym mógł kliknac w 3ginfo i doinstalowac

463

Serio to takie skomplikowane dla Ciebie? Kliknij przycisk żeby odświeżyć listę pakietów najpierw, oczywiście musisz był podłączony do internetu. Którą wersję gargoyle używasz?

464

1.10.0.3 (r49617) by obsy - pobierałem z eko.one.pl
Klikam w odswież i nic, teraz korzystam z neta podłączonego do routerka, fakt ze zwolnil ale jakos działa.

Edit:
odłaczyłem router od zasilania oraz modem, podłączyłem wszystko na nowo i znow nie chce sie połączyc, modem świeci na zielono wiec jakis zasieg jest, ale w oknie status sieci nic nie pokazuje

465

Po prostu poczekaj aż się połączy. Możesz też w menu włączyć monitor połączenia, sam będzie pilnował żeby internet działał.

466 (edytowany przez pazdzioch 2018-06-22 11:09:27)

Odłączam jeszcze raz od zasilania i czekam az załapie, myslałem że od razu złapie tak jak dzis rano, a tu znów problem, teraz postawiłem router na parapecie wiec zasieg napewno mam.

w ustawieniach w urządzeniach po nacisnieciu skanuj rozwija sie taka lista, co wybrac ?

http://ifotos.pl/z/qerwxaa

467

Dla qmi jest to /dev/cdc-wdm0.

468

zainstalowalem dodatek ten 3ginfo, i nie mam wdm0 ,tylko ttyUSB0-1-2-3 , pokazuje tylko ile pobrałem danych, ale jaki zasieg nie wyswietla

469

/dev/ttyUSB2 wybierz dla tego modemu.

470

Dziala, to ustawienie.

Mam jeszcze modem 3G Huawie E180, jakie ustawienia wybrac ?

Chciałbym aby ten router puszczał cały ruch przez VPN, tzn mam wykupiona subskrypcje na windscribe.com ,skonfiguruje bezproblemu podajac ich parametry ?

471

3g (ppp) i /dev/ttyUSB0 zapewne.

Nie mam pojęcia co windscribe zapewnia i wymaga, więc spróbuj skonfigurować. Jak coś nie będzie chciało działać to załóż nowy wątek.

472

Cezary napisał/a:

Po prostu poczekaj aż się połączy. Możesz też w menu włączyć monitor połączenia, sam będzie pilnował żeby internet działał.

jak to ustawic, jakie IP podac ? te aktualne co przydzielil Virgin ?

473

Po prostu włącz, zostaw wartości domyślne i tak zapisz.

474

musze to włączyc, zostawiłem router włączony wracam i brak dostepu do sieci, działało radyjko odpalone online i zerwało połączenie, moze to pomoże.
Jest to możliwe że operator sam rozłącza sięc ?

475

Jak najbardziej. Voice ma raczej priorytet nad data, więc jak masz obciążony bts to będzie rwało. Taki urok połączeń komórkowych.