226

Odp: NEXX WT3020H

darekkkk napisał/a:
Cezary napisał/a:

Po podłączeniu zasilania miga diodą?

Hm, też jestem od dwóch dni właścicielem Nexx'a H.
Oczywiście postawiłem na nim najnowszego Gargoyla (1.9.1.1) - na ile ogarniam to urządzenie (jestem kompletnym laikiem) to wszystko działa należycie ale ... dioda świeci światłem ciągłym.
Czy to też symptom jakiejś usterki i wadliwej serii?

Podczas uruchamiania dioda miga przecież, później świeci na stałe. Zrestartuj i zobacz. Ponad to - jak ci działa system to działa, nie doszukuj się podtekstów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

227

Cezary napisał/a:

Zostaje rozebranie go, kupienie i wlutowanie konwertera szeregowego i wgranie jakiegoś softu przez bootloader.

Ok, czy ten tutorial to jest to w jaki sposób mam spróbować potraktować mojego Nexx'a?

228

Jeżeli w żaden sposób nie możesz się do niego dostać - tak. I oczywiście na razie nie wgrywasz openwrt bo to już wiesz że nie działa. Najpierw wgraj bootloader jakiś.

229 (edytowany przez smereka 2016-07-14 10:49:08)

dawid napisał/a:

Cezary czy na tym Twoim sofcie co mi podesłałeś, można zmienić port WAN na port LAN ?

PS: Porobiłem testy poboru energii tego urządzonka.
Na spodzie routera jest info o zasilaniu 5V 1,2A- w rzeczywistości max zużycie tego routera to 0,4A i to przy pobieraniu 50Mb na sieci kablowej.
W połączeniu z modemem, który zużywa max 0,6A- wystarczy zwykła ładowarka telefonów 1A.
W sieci PLAY u mnie absolutne max to 20-25Mb- łączne zużycie prądu (router+modem) to 0,7A.
Może będąc w PLUSie, gdzie sieć ma lepszą wydajność, przydałaby się lepsze zasilanie.
Do PLAYa wystarczy w zupełności.

Z mojego doświadczenia wynika, że nie zawsze tak jest. Dużo zależy też od ładowarki (stopnia jej przeciążenia) odległości od eNodeB i jeszcze innych warunków. Ja testowałem swego z wieloma zasilaczami. Większość tych do 1A nie dawała rady. Modem się resetował w kółko, tak samo po podłączeniu do kompa do USB 2.0. Raz chyba jak byłem pod masztem to wtedy jako tako działało i na USB 2.0. Na USB 3.0 jest troszeczkę lepiej ale też bez rewelacji. Ja swojego zasilam z zasilacza 2A i chodzi stabilnie. Raz jak mierzyłem obciążenie jakimś Flukiem to pokazał coś koło 0,8A przy rozruchu a w szczytach (ściąganie z prędkością około 30-60Mbit/s przez modem E3276) podskoczyło nawet momentami do 1,3A. Dodatkowo w swoim wywierciłem z boku otwór i wstawiłem porządne metalowe gniazdo http://www.soltronik.pl/dc-gniazdo-2155 … 12995.html, którego styki zmostkowałem z USB (2 skrajne złącza USB+ i -) bo te mikrousb od ciągłego wsadzania i wyjmowania zaczęło licho działać...Do tego zrobiłem sobie przewód z jednej strony wtyk USB a z drugiej damski wtyk 2,1/5,5. Działa idealnie

230

Od niedzieli mam Nexx WT2020H, do wczoraj działał bez problemów.
Net przez modem E3276, wersja nonhlink.
Na razie modem jest podłączony bezpośrednio do routera (nie mam hub'a) ale całość podłączona do dobrej ładowarki 2A, dodatkowo tester prądu (taki wpinany na kabel USB) pokazuje maks. użycie maksymalne 0.7 A.

Wczoraj tak jakby po prostu przestał udostępniać net'a.
Dioda i na modemie i na routerze świeci na niebiesko, status reoutera (via GUI) pokazuje że IP jest nadane.
Po restarcie chwilę było ok, potem znowu to samo ...
Od czego zacząć sprawdzenie o co chodzi ?

Przepiąłem model do starego routera (Asus) i działa ...

231

Zaloguj się przez ssh i zobacz czy pingi na 8.8.8.8 i google.com idą.

232 (edytowany przez smereka 2016-07-15 08:34:47)

W ciągu najbliższych tygodni będę testować 5 nexów zamówionych przez szefa. Przyszły właśnie z oznaczeniem H. Dam znać jak to funkcjonuje, zarówno na E3276 nohilink jak i z hilink. Mają służyć jako zdalny dostęp do rejestratorów w różnych miejscach w Polsce, wiec zależy mi na stabilności...Nexy poprzez konwertery 12/5V będą podpięte do zasilaczy buforowych z akumulatorami celem wyeliminowania ich wyłączenia w razie zaniku lub zapadu napięcia.

233

Cezary napisał/a:

Jeżeli w żaden sposób nie możesz się do niego dostać - tak. I oczywiście na razie nie wgrywasz openwrt bo to już wiesz że nie działa. Najpierw wgraj bootloader jakiś.

mam mieć dziś przewód, ale szukam i ciągle nie mam pojęcia jaki bootloader mam wgrać?

234

Zanim cokolwiek wgrasz - podłącz ten konwerter i zobacz co się dzieje z systemem. I pokaż tu całość.

235 (edytowany przez slaqer 2016-07-16 15:16:58)

Uwaliłem mojego Nexx'a WT3200H, wgrałem zły firmware (od WT1520-8M).
Po włączeniu zasilania od razu dioda świeci się ciągłym światłem.

Da się go odratować czy na złom ?

Czytałem że można próbować go otworzyć, wlutować się kabelkami do zlącz za pomocą konwertera TTL-USB.
I tu mam dwa pytania - czy zamiast tego konwertera można wykorzystać złącze RS232 jeżeli takie posiadam ?
I pytanie drugie, czy ma to sens ?

236

Nie, nie możesz wykorzystać RS232, musi być odpowiedni konwerter napięć. Odratować da się go w taki sposób, czy ma sens - to już sam sobie odpowiedź.

237

slaqer napisał/a:

Da się go odratować czy na złom ?

Czytałem że można próbować go otworzyć, wlutować się kabelkami do zlącz za pomocą konwertera TTL-USB.
I tu mam dwa pytania - czy zamiast tego konwertera można wykorzystać złącze RS232 jeżeli takie posiadam ?
I pytanie drugie, czy ma to sens ?

Da się, też kiedyś do swojego wrzuciłem soft od innego urządzenia i podniosłem go za pomocą konwertera CP2102, o którym więcej piszę w innym wątku @pepe2k http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=13744&p=2.

238

a możecie mi pomóc, patrzę na allegro wyszukując CP2102 i w wynikach mam raz konwerter USB na TTL, raz USB-UART, potem Konwerter USB A - RS232 TTL / UART , w opisie "Pozwala na komunikację mikrokontrolera po porcie szeregowym RS232 poprzez USB", "działa jako nowy port COM w komputerze"
To jest na pewno konwerter którego potrzebuję ?

Jeszcze patrzę na http://eleking.pl/Allegro-HTML/zdjecia/ … ntacja.pdf i jako przykład jest
Example Applications
- Upgrade of RS-232 legacy devices to USB
- Cellular phone USB interface cable
- USB interface cable
- USB to RS-232 serial adapter

Więc (o ile to ten konwerter) czym się różni od RS232 w komputerze ?

239

Tak, taki potrzebujesz. Z jednej strony ma być usb, a z drugiej strony piny tx,rx,gnd. Od zwykłego rs232c różni się to tym że pracuje w innym zakresie napięć. Gdybyś do cp2102 dodał trochę elektroniki żeby na wyjściu było +-12V to byś właśnie miał standard rs232c.

240

Witam. Koledzy mam problem z moim Nexx 3020 F. Routerek nie dawno zakupiłem i wgrałem do niego obraz openwrt-15.05-ramips-mt7620-wt3020-16M-squashfs-factory.bin. po tym wgraniu nie mogę wejść na router w ogóle. Czyżbym wgrał zły obraz? Dziękuję bardzo za wszelką pomoc.

241 (edytowany przez mikhnal 2016-08-05 09:20:12)

Przecież goły OpenWRT nie ma interfejsu WWW. Tylko konsola. Wszystko jest w FAQ na górze strony.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

242

Nexxy przychodzą z 8M flash, nie 16. Rozbierz, podłącz wlutuj konwerter szeregowy, wgraj ponownie przez bootloader.

A może jednak odpowiada, tyle że próbujesz "wejść" przeglądarką  do obrazu który gui nie ma...

243

Dziękuję bardzo za odzew smile po przeczytaniu wiele przydatnych poradników tutaj i nauce smile udało mi się wgrać gotowy obraz Gargoyole i teraz wchodzę normalnie do routera przez stronę www. Będę się jeszcze bawił ustawieniami routera by nawiązał współpracę z Huawei e3276 (wersja zwykła, kiedyś był Hilink,ale raczej znowu go przerobie na Hilink).

244 (edytowany przez hubino 2016-08-22 10:09:47)

Witam Serdecznie. Posiadam NEXX WT3020F
Chciałem ustawić port WAN jako LAN zgodnie z instrukcją podaną wcześniej niestety nie działa.
Po zalogowaniu się do PUTTY i wpisaniu do konsoli polecenia
uci set network.ifname='eth0.1 eth0.2'
wyświetla mi się uci: Invalid argument

uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.ifname='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix=''
network.lan=interface
network.lan.ifname='eth0.1'
network.lan.force_link='1'
network.lan.macaddr=''
network.lan.type='bridge'
network.lan.proto='static'
network.lan.ipaddr='192.168.1.1'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.lan.dns='192.168.1.1'
network.wan=interface
network.wan.force_link='1'
network.wan.proto='dhcp'
network.wan.ifname='eth1'
network.wan.ipv6='0'
network.wan6=interface
network.wan6.ifname='eth0.2'
network.wan6.proto='dhcpv6'
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name='switch0'
network.@switch[0].reset='1'
network.@switch[0].enable_vlan='1'
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device='switch0'
network.@switch_vlan[0].vlan='1'
network.@switch_vlan[0].ports='1 2 3 4 6t'
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device='switch0'
network.@switch_vlan[1].vlan='2'
network.@switch_vlan[1].ports='0 6t'

Proszę o wskazówki co robię źle.
pozdrawiam

245

uci set network.lan.ifname='eth0.1 eth0.2'

zjadłeś jedno słówko.

246

Dziękuję pięknie działa.
Mam pytanie czy ponowne przywrócenie ustawień fabrycznych routera ustawi wan tak jak było wcześniej.
Pozdrawiam

247

Tak, przywróci domyślny podział wan/lan.

248

smereka napisał/a:

Zainteresował mnie ostatnio fakt, że zgodnie ze specyfikacją ten router powinno się zapinać na 300Mbps. Ale na laptopach i kompach  z adapterami wifi mam max 144. Szerokość pasma ustawiona na 40MHz. Co trzeba w luci ustawić aby było te 300 przynajmniej w teorii. Cezary przychodzi Ci coś  do głowy? Czy po prostu ten typ tak ma?

U mnie jest to samo z CC/Luci. Skaner wifi na laptopie wyświetla router jako Max 144 i kanał 20 MHz (chociaż ustawiony jest na 40). Kiedy testowałem wcześniej z Gargoyle, był widoczny jako 300.

249

Następny... masz inne sieci w powietrzu i dlatego nie uruchomił się w ht40.

250

Cezary napisał/a:

Następny... masz inne sieci w powietrzu i dlatego nie uruchomił się w ht40.

Dziękuję za szybką odpowiedź! Ma znaczenie, czy sieci są na sąsiednich kanałach? (przeczesałem wszystkie, bez zmian)