1

Temat: miniDLNA i plik files.db

Czy ktos wie czy jest to jakis otwarty plik ? Czy mozna do niego zajrzec ?

Generalnie dziala, ale jak w folderze pojawi sie jakis konkretny JPEG to TV sie wysypuje i nie wyswietla zadnego z plikow w folderze.

Podejzewam ze chodzi i zle zarejestrowanie go po skanowaniu, bo ten sam plik bezposrednio z PENa podlaczonego do TV dziala.

Jezeli bym wiedzial czym sie rozni taki plik moglbym zrobic jego korekte

2

Odp: miniDLNA i plik files.db

To jest zwykła baza sqlite trzymająca informacje o plikach. możesz ją normalnie na sqlite otworzyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

to jakis program dostepny w TL1043 ?? czy musze miec lakiegos pelnego linuxa aby to dopiero zainstalowac ?

4

Zainstaluj sobie pakiet sqlite, a później poczytaj o bazie danych i sql'ach.

PS. Ale minidlna i tak samodzielnie robi tą bazą na podstawie danych z obrazka. Więc cały czas będziesz miał ten problem. Usun obrazek...

5

dostałem się do bazy, SQLa znam, jest nawet pakiet z GUI do SQLite. Poszperałem w bazie, i  podejrzewam, że problemem jest pole Creator z konkretnego aparatu - wstawia tam znaki mniejszości, większości, etc. Próbuję teraz zmieniać EXIF dla poszczególnych pól.

Wyrzucić zdjęcia nie mogę, bo takich mam setki jak nie tysiące smile

Dzięki za wskazówki z SQLite

6

Albo w aparacie nie masz ustawionego, albo jest źle odczytywane. Zwykły update w bazie i wyczyścisz to pole.

7

Znalezione.

W MiniDLNA pole Creator jest wypełniane za pomocą dwóch pól EXIF: Make i Model. W tym drugim miałem znaki < > oraz /

Usunałem te znaki, miniDLNA przeskanowało pliki i jest OK. Jakby ktoś potrzebował softu do batchowej zmiany EXIF, to jest freewarowy MetaEditor of kiwi.Software.Net.

Teraz tylko zapuścić Batcha na plikach, i rescan miniDLNA nie będzie groźne

8

Zwykła pętla w  shelu z exif toolem smile

9

Jestem okienkowy smile

Bardziej przemawia do mnie coś z GUI albo własny kod .NET - też z  pętlą smile