Temat: Tryb sieci osobistej BT
Witam, czy pod openwrt-gargoyle można zestawić połączenie sieci osobistej (udostępnianie internetu przez iPad'a) przez BT jako Wan2 czyli połączenie awaryjne?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Tryb sieci osobistej BT
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, czy pod openwrt-gargoyle można zestawić połączenie sieci osobistej (udostępnianie internetu przez iPad'a) przez BT jako Wan2 czyli połączenie awaryjne?
Jak sobie skonfigurujesz to tak.
Powrócę do tematu. Zainstalowałem BT, działa (wyszukałem Mac telefonu oraz kanał komunikacji) i dotarłem do tego momentu:
root@GARGAMEL:/tmp/lib# cd /tmp/lib/bluetooth/*
-ash: cd: can't cd to /tmp/lib/bluetooth/*
root@GARGAMEL:/tmp/lib#
nie bardzo wiem co z tym zrobić ?
Przy okazji zapytam czy konfiguracja połączenia bt jako zapasowy wan2 jest kompletna i prawidłowa:
network.wan2=interface
network.wan2.device=/dev/rfcomm0
network.wan2.apn=internet
network.wan2.service=umts
network.wan2.proto=3g
root@GARGAMEL:/tmp/lib#
mkdir -p /tmp/lib/bluetooth/ ? Chyba że po prostu nie uruchomiłeś go.
wan2 - tylko pod warunkiem że podłączonego urządzenie reaguje na polecenia AT.
A jeśli ma to być połączenie w trybie "sieci osobistej bluetooth" to co powinienem zmienić względem informacji zawartych tu:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-bluetooth#internetprzezbt
??
Co rozumiesz pod pojęciem "sieć osobista bluetooth"? Co apple sobie pod tą nazwą wymyśliło?
Heh. Nie tylko Apple , w androidzie też jest opcja udostępniania połączenia internetowego przez bluetooth, w laptopie mam to opisane jako "bt network access". Tworzy się wtedy w połączeniach sieciowych kolejna karta sieciowa bluetooth. I o ten tryb mi chodzi.
Więc tak, prawdopodobnie będzie to to samo co opisywałem.
PS. nie prościej po prostu hostspota z komórki zrobić?
Nie bo mam w domu poza kompem stacjonarnym monitoring z powiadomieniem na mail, i potrzebuje awaryjne łącze lan
Co rozumiesz pod pojęciem "sieć osobista bluetooth"? Co apple sobie pod tą nazwą wymyśliło?
Czyżby PAN - Personal Area Network? Coś jak hotspot ale na BT. I nie wymiśliło tego Apple ale jest to jeden z profili BT - oczywiście jak został zaimplementowany w sterowniku, a niestety nie każdy to ma, szczególnie na smartfonach.
Nie że apple wymyśliło tylko apple ma brzydki zwyczaj nazywania po swojemu rzeczy które znamy już od lat.
...i jak tylko nikt nie rości sobie praw do danej nazwy lub trudno to ustalić, zaraz półmózgi z tej firmy daną nazwę próbują patentować.
![]()
Pozwolę sobie powrócić do tematu. Odnośnie celowości skorzystania z PAN prze BT to zaletą w porównaniu do tetheringu po Wifi jest fakt że aktywując udostępnianie łącza po wifi blokujemy możliwość użycia tegoż wifi jako klienta a w przypadku BT aktywowanie tetheringu nie koliduje z innymi usługami BT i może działać w tle.
opierając się na znalezionej stronach:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=21211
oraz:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=25514
doszedłem do momentu gdy polecenie:
pand -n --connect AA:AA:AA:AA:AA:AA --role PANU
wywołuje połączenie z telefonem o podanym MAC przy użyciu PIN'u podanego w poleceniu echo i w efekcie utworzenie "bnep0"
dokonałem następujących wpisów konfiguracji sieci
network.wan=interface
network.wan.ifname=eth0
network.wan.proto=static
network.wan.ipaddr=192.168.1.25
network.wan.netmask=255.255.255.0
network.wan.gateway=192.168.1.1
network.wan.dns=8.8.8.8 8.8.4.4
network.wan.peerdns=0
network.wan2=interface
network.wan2.ifname=bnep0
network.wan2.proto=dhcp
pozostało mi przekonfigurować firewall pod WAN2 i tu pytanie czy powinienem skopiować reguły firewalla WAN dla WAN2?
Kolejne pytanie to: przed każdorazowym połaczeniem BT muszę wpisać PIN poleceniem echo, po połączeniu wpis ten znika, co zrobić abym nie musiał każdorazowo tego robić? Czy ustawienie atrybutów pliku z PIN na "read only" poleceniem "chmod" pomoże?
I jeszcze jedno zagadnienie: ifup wan2 nie powoduje próby nawiązania połączenia ze strony routera- dlaczego?
Możesz dodać po prostu wan2 do zone wan.
Co do pinu? Skoro znika to tak, wpisuj to w skrypcie po prostu.
Zone wan znalazłem i dodałem.
Cezary czy możesz mi pomoc ze skryptem?
Co oczekujesz?
echo "64:77:91:48:A9:74 2523" > pincodes w folderze /tmp/ lib/bluetooth/00:1F:81:00:08:30 tylko zastanawiam sie w jakiej sytuacji dokonywać tego wpisu? Chyba po każdym połączeniu z Mac 64:xx........, czy to mozliwe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Tryb sieci osobistej BT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc