1

Temat: Montowanie dysku ntfs na OpenWrt, problem

Próbuje zamontować dysk ntfs i jedynie udaje mi się go zamontować w trybie tylko do odczytu

Próbowałem tego:

ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/sdb1 -o rw,sync

ale mam błąd:

root@OpenWrt:~# ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/sdb1 -o rw,sync
The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sdb1': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.

2

Odp: Montowanie dysku ntfs na OpenWrt, problem

Przecież napisał Ci dlaczego, sprawdź system plików.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

hmm, jak ?

Dysk wyciagniety z windowsa tam dzialajacy bez problemu

4

Sprawdź pod windowsem system plików. A później "bezpiecznie wysuń", a nie wyjmuj nośnik tak po prostu z usb.

5 (edytowany przez onken 2014-11-12 00:42:02)

Ok, to rano sprobuje, a orientujesz sie moze jesli w Mini PC z OpenWrt mam USB 3.0 i dysk 3.0 to zadziala mi na to jako USB 3.0 na najnowszym trunku.... ? ( mam na myśli prędkości transferów )

6

onken napisał/a:

Ok, to rano sprobuje, a orientujesz sie moze jesli w Mini PC z OpenWrt mam USB 3.0 i dysk 3.0 to zadziala mi na to jako USB 3.0 na najnowszym trunku.... ?

A masz odpowiednie moduły w kernelu (XHCI HCD)?

7

Nie mam pojecia aczkolwiek dysk na ktorym jest openwrt startuje w biosie jako ahci ale to raczej nie o to chodzi :-) czy w trunku to nie jest juz skonfigurowane ? Jak to sprawdzic, jedt to nowsza kompilacja niz BB

8

Tak są - kmod-usb3

9

Ok :-) probuje zrobic automount partycji ntfs przy starcie ale cos nie dziala, kilka opisow z sieci probowalem, i jak z wydajnoscia, szybkoscia, warto jednak takiemu dyskowi zrobic np ext4 ?

10

block z BB nie montuje ntfsa, sam to musisz zrobić.

11

Tak, to ja wiem że nie chce działąc ten plugin do partycji ntfs

Ale ja próbowałem uzyc opisów z iseci do automontowania ale nie wychodzi mi smile

No i pytanie jak z transferami, czy może lepeij jednak zrobić dysk w ext4 ?

12

onken napisał/a:

Ale ja próbowałem uzyc opisów z iseci do automontowania ale nie wychodzi mi smile

To zmień opis i próbuj do skutku! Skoro nie chcesz napisać, co dokładnie Ci nie wychodzi, to w ogóle nie pisz, że Ci nie wychodzi, bo tylko d..ę zawracasz.

onken napisał/a:

No i pytanie jak z transferami, czy może lepeij jednak zrobić dysk w ext4 ?

Lepiej.

13

Próbowałem np tego w rc.local:

ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/sdb1 -o rw,sync

Nie montuje

Próbowłem w fstab:

config mount
        option target   /mnt/sdb1
        option device   /dev/sdb1
        option fstype   ntfs-3g
        option options  rw,sync
        option enabled  1
        option enabled_fsck 0

Też nie działa

14

"Nie działa"/"Nie montuje" to za mało informacji!

15

fstab w BB nie zamontuje ntfs, już pisałem. A rc.local - jesteś pewien że w momencie wykonywania skryptu ten dysk jest już dostępny?

16 (edytowany przez onken 2014-11-12 15:17:44)

obawiam się że pewnie wtedy jeszcze nie jest

więc co radzisz , gdzie dopisać aby jednak go "automatycznie" po starcie podmontować smile ?

Ps.

To nie jest BB, to jest:  Chaos Calmer r43228

17

Wszystko jedno, i tak nie obsługuje. Np. w hotplugu albo rc.local, ale zrób sobie pętelkę i sprawdź czy nośnik jest dostępny już

18

onken napisał/a:

obawiam się że pewnie wtedy jeszcze nie jest

więc co radzisz , gdzie dopisać aby jednak go "automatycznie" po starcie podmontować smile ?

Ps.

To nie jest BB, to jest:  Chaos Calmer r43228

Napisz sobie skrypt, który poczeka na pojawienie się urządzenia blokowego i dopiero wtedy spróbuje zamontować system plików.

19

z drugiej strony jeśli wrzucę HDD z ext4 to problem się sam rozwiąże smile

Pytanie brzmi, robił ktoś testy, róźnic, między transferami jak mamy ntfs a jak mamy ext4 ?

20

Ktoś robił. Popytaj wujka Google.

21

onken napisał/a:

z drugiej strony jeśli wrzucę HDD z ext4 to problem się sam rozwiąże smile

Pytanie brzmi, robił ktoś testy, róźnic, między transferami jak mamy ntfs a jak mamy ext4 ?

Na ntfs bardziej wzrasta zużycie procesora (przynajmniej na moich sprzętach). Też chciałem mieć uniwersalny dysk który można podpiąć do routera z transmission a potem podpiąć go do komputera z Win. Ntfs to kompromis, na który musisz się zgodzić, jak chcesz mieć wszystko na raz. Potem dochodzi fragmentacja itd itp....

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

22

A robiłes testy predkosciowe ?

Mam to na MiniPC, z Gigabitem, i dyskiem USB 3.0

Tzn dysk dopiero przyjedzie, ( robiłem tylko testy na NTFS )  jestem ciekaw jakie predkosci moge faktycznie osiagnąc smile

23

Na usb 3.0 pod Openwrt i MiniPC nie robiłem. Ale tak jak pisałem wcześniej. Jak będziesz wyciągał dysk i przepinał do kompa z Win to raczej będziesz zmuszony do postawienia Ntfs-a bez względu na wyniki.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

24

Zainstalowalem programik i mam dostep do dysku w ext4 pod Windowsem :-) , jak sprawdzic czy dysk USB 3.0 dziala faktycznie jako 3.0 pod Openwrt ??

25 (edytowany przez build000 2014-11-15 04:39:00)

Nie ma odpowiedniej skali porównawczej biorąc pod uwagę sposób w jaki kernel linucha poprzez swoje rdzeniowe sekcje obsługuje sam sterownik i dalej sam dysk, do tego jak to robi wingroza. Działa tak, że jak się załaduje moduł/sterownik to obsługuje wszystko to co ogarnia sterownik - proste. Masz ku temu inne metody/narzędzia/programy/i.t.d. pod linuchem by sprawdzić jak i co obsługuje ten sterownik od usb3 (czytamy manuale, np. to forum dzięki "szukaj", i.t.d.). Nie używaj pod windows przeróżnych cudaków do obsługi systemów plików z linucha bo zazwyczaj kończy się to w jedyny możliwy i przewidywalny sposób - utratą danych. Masz ext4 używaj linucha. Masz ntfs używaj wingrozy - proste.
Nie ma bata i potwierdza się to chociażby z analizy postów na tym forum - ntfs i gargoyle/openwrt to w krótszej/dłuższej perspektywie porażka - same problemy, konieczność nad wyraz częstego chkdsk i defrag pod wingrozą takiego dysku/partycji - coś dla masochistów. Końcowy efekt taki, że szybciej zarzynasz dysk tymi wszystkimi operacjami konserwacyjno/naprawczymi.
Tyle w temacie.
wink

Konkluzja:
Lepiej wolniejszy transfer (generalnie kopiowanie) po sambie/ftp/i.t.d. z takiego dysku ext4 podpiętego do urządzeń z openwrt/gargoyle na dysk ntfs pod windą, niż walenie głową w mur z próbą ogarnięcia nie rozwiązanego do dzisiaj problemu ze słabą jakością wolnych sterowników linuchowych do ntfs. usb3 też chodzi różnie w zależności od użytych nośników pamięci masowej i systemów plików na tychże nośnikach (skończywszy na urządzeniach z obsługą usb3 i ogólnie jakością interfejsów/okablowania po obu stronach transferu: nośnik/urządzenie) - nie ma jednoznacznie identycznej prędkości i jakości transferów - też temat jest bardzo płynny.
Ogólnie - witaj w linuchu/gargoyle/openwrt... wink