Temat: Archer C5 Tryb recovery

W ustawieniach lan było zaznaczone eth1 zmieniłem na eth0 i koniec ,nie mogę się połączyć z routerem
w windowsie przez ipconfig widzę tylko że mój komp ma ip 169.254.150.101 i maskę 255.255.0.0

Myślę że pozostaje mi tryb recovery i wgranie od nowa firmware "luci-ar71xx-generic-archer-c5-squashfs-factory"
Według opisu Tryb recovery do instalacji przez tftp nalezy wgrać plik "ArcherC5v1_tp_recovery.bin", ale skąd wziąć plik  "ArcherC5v1_tp_recovery.bin"

A może jest inny sposób na połączenie z routerem?

Wrt54GL1.1  TP-Link_Archer_C5

2

Odp: Archer C5 Tryb recovery

Nie znam opisu, ale podejrzewam, że musisz tak nazwać plik z softem. Tylko pamiętaj o odpowiednim sofcie do routera.

3

failsafe zrób i go odzyskać. O takiej nazwie musisz mieć plik z firmware, bez bootloadera. Może być ten: http://dl.eko.one.pl/orig/archerc5v1/ po zmianie nazwy.

PS. Czym się kierowałeś zmieniając nazwy interfejsów? Przecież każdy router ma swoje specyficzne ułożenie sieci, interfejsów, vlanów, podział switcha itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

failsafe pomogło przy wykorzystaniu WAN (Jeżeli router nie będzie chciał się zgłosić na porcie LAN należy przełączyć do WAN i sprawdzić.)
Dzięki Cezary

Wrt54GL1.1  TP-Link_Archer_C5

5

Po pierwsze to chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post. Niestety ale z powodu problemów z ruterem musiałem założyć konto. Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać pomoc. Z góry dziękuję za poświęcony czas.
Do rzeczy.
Mam taki problem z Archerem C5. Próbowałem przywrócić oprogramowanie za pomocą metody z serwerem tftp i po tej operacji ruter nie chce wstać. Wcześniej było wgrane Openwrt LUCI.
Wygląda tak jakby próbował się uruchomić i co chwila się restartuje.
Po włączeniu zapalają się diody: power, gwiazdka i wifi, później zapalają się diody od portów LAN i WAN, następnie gasną i wtedy zapalają się wszystkie diody i po sekundzie znowu gasną. I wszystko zaczyna się od początku.
Jest jakiś sposób żeby postawić na nogi ten ruter?

6

Zrób jeszcze raz recovery tym sposobem przez tftp podając mu te firmware: http://dl.eko.one.pl/orig/archerc5v1/

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

7

Próbowałem już z tym firmware i też nic nie pomogło. Ruter ciągle jakby się restartował. W logach tftp widać, że pobiera firmware

8

Jeżeli nie rusza przez tftp (co jest baaaaardzo dziwne) to zostaje Ci go rozebranie i kabelek szeregowy.

9

Witam ponownie. Trochę mnie nie było bo czekałem na przejściówkę USB. Udało mi się podpiąć do rutera przez konsolę szeregową. Widać w niej, że ruter ciągle się restartuje, po wpisaniu tpl pojawia się znak zachęty.
Teraz mam takie pytanie.
Od jakiego adresu zacząć wgrywanie firmware? Pod jaki adres go ściągnąć i pod jaki zacząć wgrywać? Idzie to jakoś sprawdzić? Nie chciałbym uwalić tego rutera do końca.

10

Masz wszystko opisane tu: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … connection

11 (edytowany przez azazel85 2015-04-08 14:17:04)

Dzięki za link.
Mam tylko teraz taki problem, że plik z firmare nie chce się wgrać na ruter.
Ciągle mam takie komunikaty

tftp 0x81000000 ArcherC5v1_tp_recovery.bin
eth1 link down
Using eth0 device
TFTP from server 192.168.1.100; our IP address is 192.168.1.111
Filename 'ArcherC5v1_tp_recovery.bin'.
Load address: 0x81000000
Loading: T T
Retry count exceeded; starting again
eth1 link down
Using eth0 device
eth1 link down
Using eth0 device
eth1 link down

Edit:
Jednak się udało. Dziękuje wszystkim za pomocą.
Problem był w tym, że kabel sieciowy miałem podpięty do portu WAN w ruterze. Jak przełączyłem do LAN to oprogramowanie się wgrało. Jednak wcześniej jak miałem podpięty kabel do portu LAN to wyskakiwały te same błędy tylko był wyłączany interfejs eth0.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Biorę się za ponowne wgrywanie openwrt i konfigurację big_smile