1

Temat: TP-Link TL-MR3420 z modemem failover

To moj pierwszy router, na ktorym chcialbym uzyc openwrt. Oryginalny firmware dziala, jednak tylko pierwsze przelaczenie z WAN na modem E1550 dziala w pelni poprawnie (szybko), nastepne trwaja ok 4-5 minut, gdyz modem nie odpowiada na komendy routera (wpis z loga sent [LCP Req asyncmap=0x0 magic=0xd7b4dcd5], przy pierwszym przelaczaniu na 3G modem od razu odpowiada wpisem w stylu: rcvd [LCP Req asyncmap=0x0 auth=chap-MD5 magic=0xe5a9e5 pcomp accomp]).

Firmware TP-Linka po kilku nieudanych probach robi w koncu reset modemu, co pomaga, jednak robi to po okolo 4-5 minutach.

Oczywiscie modem na PC dziala bezproblemowo, rowniez jesli na routerze jest recznie wlaczany/wylaczany nie ma problemu.

W zwiazku z tym problemem chcialbym wyprobowac Twoj obraz openwrt3g (http://ecco.selfip.net/openwrt3g/openwr … actory.bin)  w polaczeniu z simplefailover.

Konfiguracja prosta, na WAN Internet providera, na 3G zapas Play i na LAN oraz WLAN klienci za NATem, jakis port forwarding, stale IP dla pewnych hostow - standard.

Jako, ze nigdy nie dzialalem z OpenWRT, dwa pytania " dla upewnienia":

1. Czy powyzszy obraz z simplefailover bedzie wystarczajacy do opisanego celu, czy cos trzeba jeszcze doinstalowac?
2. Czy procedura powrotu do oryginalnego firmware jest jakas specyficzna, czy standardowa "mtd -e firmware -r write code.bin firmware", gdzie code.bin=firmware tp-link?

Pozdrawiam

2

Odp: TP-Link TL-MR3420 z modemem failover

1. Teoretycznie wystarczy. Sprawdzałem simplefailover na wrt160nl i  wszystko chodziło tak jak trzeba.
2. Szczerze to jeszcze nie przywracałem oryginału na mr3420 - będziesz pierwszy do sprawdzenia smile. Powinno dać się właśnie w ten sposób.

Inna sprawa - pytanie czy E1550 nie wymaga czegoś specyficznego do ustawienia. Większość Huawei chodzi od ręki, ale kto wie..

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez cineq 2010-11-16 12:23:29)

Rzecz w tym, ze z moim doswiadczeniem na tym polu, to jesli cos pojdzie nie tak, to bede mial cegle wink
Jakbys poswiecil w wolnym czasie 5 minut i to sprawdzil wink
Czy po uwaleniu flashowaniem zostaje juz tylko metoda sprzetowa jakas na przywracanie?

Jest jakas szansa (ilosc flasha) na wlozenie jakiegos prostego webgui?

E1550 znajduje sie na oficjalnej liscie wspieranych modeli tp-linka, nawet wyslalem im opis problemu wraz z logiem, ale watpie, aby ktos sie tam tym zajal.

4

Gui jest w trakcie portowania do 3G, docelowo będzie. Pisałem - mi tak działa (i akurat z playem - wan z kablówki, zapasowe na E170/play), ale nie mam E1550 żeby sprawdzić co się z nim konkretnie dzieje. Możesz w opcjach ppp pogrzebać i sprawdzić określone ustawienia.

Teoretycznie powinien działać bezproblemowo.

5

Gui jest w trakcie portowania do 3G, docelowo będzie. Pisałem - mi tak działa (i akurat z playem - wan z kablówki, zapasowe na E170/play), ale nie mam E1550 żeby sprawdzić co się z nim konkretnie dzieje. Możesz w opcjach ppp pogrzebać i sprawdzić określone ustawienia.

Teoretycznie powinien działać bezproblemowo.

6

To jeszcze jedno pytanie, dla upewnienia sie - na stronie openwrt sa jakies (chyba stare) informacje, ze firmware moze byc w pliku trx lub bin. bin zawiera dodatkowy naglowek. Rozumiem, ze oryginalny firmware BIN flashowac za pomoca mtd? Nie do konca lapie te info na wiki openwrt (jest tam info, ze dane na stronie sa outdated).

7

Dla tplinków wszystkie obrazy są *.bin. Jest za to factory (i to masz wrzucić przez oryginalne firmware), później posługujesz się już sysupgrade.

8

Ostatecznie wstrzymalem sie z openwrt na tym routerku. Sprobowalem kontaktu z supportem tp-linka (bez wiekszych nadziei), ale zostalem pozytywnie zaskoczony. Wymienilem wiele maili z konkretna osoba, wyslalem wiele logow z testow (3 rozne modemy) i ostatecznie dzis dostalem nowa wersje firmware (beta), ktora po moich sugestiach ma znacznie poprawiona obsluge modemow 3G jako lacze awaryjne (tryb WAN preffered mode). Poza tym widze opcje wpisywania PIN-u (jesli SIM ma go wlaczonego). Przelaczanie na modem jest wreszcie poprawne - po wykryciu braku dostepu do DNS-a na WAN polaczenie 3G jest aktywne w czasie okolo 18-20 sekund (E1550) i troche dluzszym na ZTE MF100 (ok. 30 sekund). Wczesniej E1550 i E1750 zaliczaly zwisy przy przelaczaniu a router meczyl sie z nimi ok 4-5 minut (Huawei) i okolo 3 minut (ZTE). Teraz jest wyraznie stabilniej no i szybko.

Firmware nie jest jeszcze dostepny na stronie, jednak pewnie niedlugo zostanie upubliczniony.

Co prawda moj post nie ma zwiazku z samym openwrt, ale chcialem jakos podsumowac moje boje z tym urzadzeniem. Byc moze ktos inny, szukajac info o nim przeczyta ten watek i te informacje mu pomoga.

9

http://bsooh2009.bplaced.net/pub/firmware/TL-MR3420/ ?

10 (edytowany przez cineq 2010-12-10 21:08:33)

Prawie (mr3420v1_en_3_12_0_up(101130).zip) smile

Moj firmware (wersja jakby ta sama, data nowsza): mr3420v1_en_3_12_0_up(101208).bin

Ok, widze, ze juz z tydzien temu zrobiles update z linkiem do tego serwera na openrouter. Kto to ten David? wink Jakas wtyka w tp-linku?

11

Człowiek który też chyba rozmawiał z tplinkiem. To wygląda na prywatny serwer inżynierów z tplinka, po prostu szykują nowy firmware widać.

12

Ten ostatni firmware na serwerze, ktory podales, ma rozmiar 3 MB, moj ma 3,75 MB, wiec czyms sie rozni.
Stary firmware, kiedy mial jakis problem (np. modem sie zwiesil), to np. reset robil po ok. 30s. Teraz to zoptymalizowali, bo kolejne operacje sa wywolywane srednio po 5-10 sekunadach. Zreszta modemy Huawei sie wieszaly na potege, teraz jest idealnie.

13

Niech robią. Ale i tak mam openwrt na tym smile