1

Temat: tp-link 3420 - restarty

Witam,
od pewnego czasu mam problem z routerem.
Zainstalowany Gargoyle. Router po 3 min pracy restartuje się.
Wymienilem wszsytkie kondensatory na nowe, nadal ten sam objaw.
Zmieniłem zasilacz.
Czy mozna jeszcze cos zrobić?

2

Odp: tp-link 3420 - restarty

Podłączyć wan smile Jeżeli włączyłeś montior połączenia i restart w przypadku braku sygału wanu to właśnie domyślnie masz restart co 3 min.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

o kurde, sprawdze jak bede w domu. Juz tuter spisalem na straty, amloz caly wieczor spedzilem z lutownica i wymienialem kondesatory hmm

4 (edytowany przez ipos 2014-11-26 06:01:20)

Witam,

podepnę się;
Router Tp-Link 3420 v2. Zrobiony extroot na pendrive, 3 partycje (swap, system, dane). Wpięty jako drugi do sieci (za dostarczanie internetu odpowiada inny klocek) po LANie. WAN wyłączony. Router ma stały adres IP. Jest odciążony od wszystkich funkcji związanych z dostarczaniem netu. Chciałem sobie rozbudować stację pogodową.
Pendrak wpięty przez aktywny hub. Do wczoraj wszystko działało. Wyłączyłem router przyciskiem, dzisiaj włączam a on się w kółko restartuje.

Zapala się jedna dioda, mruga druga, po dłuższej chwili zapalają się pozostałe czyli dioda połączenia LAN i dioda USB, czyli tak jak powinno być. Dla mnie był to zwykle sygnał, że można się już logować do routera. Niestety, teraz nie jest to możliwe, w dodatku - sądząc po zachowania diod - router restartuje się, bo zapalają się wszystkie, gasną (oprócz power), zaczyna mrugać sys itd. aż do zapalenia LANu i USB, potem znowu zapalają się wszystkie i tak w kółko Macieju.

Przełożyłem (wyłączając router przyciskiem) pendraka bezpośrednio do routera ale dyskoteka trwa dalej. Pewnie rozsypała się system plików i pozostaje reset do ustawień fabrycznych? Trochę mi szkoda, bo umęczyłem się z montowaniem samby, ustawieniami torrenta i nie zrobiłem kopii konfiguracji...

Pozdrawiam

Dovado Doma (Factory) + TP-Link TL-MR3420 v2 (Gargoyle). OpenSUSE user

5

Jeżeli się restartuje to tak, choć możesz zobaczyć czy failsafe działa.

danych nie stracisz bo przeciez masz je na extroocie.

6 (edytowany przez ipos 2014-11-26 19:40:16)

Dzięki Cezary za szybką reakcję. Sam nie wiem, co o tym myśleć, bo właśnie wróciłem z fabryki, włączyłem router, żeby zrobić failsafe - a tu działa jak gdyby nigdy nic! Samo się zepsuło i samo naprawiło wink

Oczywiście spodziewam się, że problem raczej powróci ale dopóki się nie pojawi, to na razie nic nie ruszam.

Pozdrawiam

Edyta:

dodam tylko dla porządku, że logi nie wychwyciły żadnej próby porannego logowania, zakończonego restartami....

Edyta2
Niestety - router się podniósł, ale bez extroota:

df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
rootfs                  320.0K    228.0K     92.0K  71% /
/dev/root                 2.8M      2.8M         0 100% /rom
tmpfs                    14.3M    480.0K     13.8M   3% /tmp
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev
/dev/mtdblock3          320.0K    228.0K     92.0K  71% /overlay
overlayfs:/overlay      320.0K    228.0K     92.0K  71% 

Edyta3 - nie zauważyłem, że pendrak był niepodpięty. Bez pędraka system uruchamia się bez problemu. Natomiast z pędrakiem są restarty. Co to może oznaczać?

7 (edytowany przez ipos 2014-11-27 05:44:16)

Up

Ponawiam pytanie: jeśli bez pendraka system się podnosi a z pendrakiem nie (restartuje w kółko), to znaczy, że po moich partycjach została sieczka tylko? Próbować to jakoś diagnozować albo naprawić?

8

Sprawdź system plików na nim, exroota możesz odbudować a dane (konfigi) przenieść po prostu.

9

Witam wszystkich
Mam prośbę do Was,  sprzedaję router (TP link mr 3420 v2) i chciałbym powrócić do oryginalnego firmware aby był jak z fabryki. Próbowałem znaleźć oprogramowanie bez bootloadera (tylko takie pozwoli wrócić do oryginalnego) lecz wszystkie linki jakie znalazłem,  czy to tu na forum czy na innych są nieaktualne. Czy możecie mi pomóc? Może ktoś przerabiał ten temat.

10

http://dl.eko.one.pl/orig/tl-mr3420v2/

11

Witam,

1) bez pendraka router wstaje. Mam część konfigów, np. fstab.
2) pendrak montuje się normalnie pod kompem, układ partycji jest zachowany, mam te same konfigi+samba. Jak rozumiem, wszystko od skopiowania pamięci na extroota instalowało się już na pendraku, dlatego w routerze jest "wczesna" wersja fstab a na pendraku finalna oraz np. konfig samby doinstalowanej już na extroocie. Mogę też przeglądać pliki na partycji przeznaczonej na dane
3) gparted pokazuje, że i partycja swap jest tam, gdzie powinna.

Czyli wszystko jest tam, gdzie powinno, tylko coś przy starcie systemu zgrzyta i w efekcie nie ładuje się ani czysty system z pamięci routera ani wersja ze zmienionymi konfigami i doinstalowanymi programami.

Niestety, na pendrive nie ma /var/log a lastlog z routera jest pusty...

Jakie mam pole manewru?

12

Czyli - albo podłączasz się kabelkiem szeregowym żeby zobaczyć na czym się wysypuje i restartuje albo skopiuj pliki na bok, zaoraj go i zrób extroota jeszcze raz.

13

Będę orał.

Dzięki za pomoc