1

Temat: Diody w routerach

Mam obecnie 3 routery tl-wdr3600, tl-wr1043nd v2, i archer c7 v2 . Porównując diody tych 3 routerów, to te dwa ostatnie modele mają jakby strasznie słabe podświetlenie. Wobec czego nasuwa się pytanie, czy te diody są tak fabrycznie robione, czy coś się da w openwrt dopisać by te diody świeciły nico jaśniej? Plik brightness zawiera max wartość czyli 255 i tak na oko dioda jest 2x ciemniejsza niż w tym tl-wdr3600 .

Druga sprawa, to chodzi o szybkość migania diod przy transferze danych -- idzie to jakoś wyregulować? W tym  tl-wdr3600 migają stosunkowo wolno, a w tych pozostałych zapieprzają jak miło. big_smile

2

Odp: Diody w routerach

morfik napisał/a:

Mam obecnie 3 routery tl-wdr3600, tl-wr1043nd v2, i archer c7 v2 . Porównując diody tych 3 routerów, to te dwa ostatnie modele mają jakby strasznie słabe podświetlenie. Wobec czego nasuwa się pytanie, czy te diody są tak fabrycznie robione, czy coś się da w openwrt dopisać by te diody świeciły nico jaśniej? Plik brightness zawiera max wartość czyli 255 i tak na oko dioda jest 2x ciemniejsza niż w tym tl-wdr3600 .

Zmień sobie rezystory ograniczające prąd diody, to będziesz miał jaśniej. Inaczej się nie da.

morfik napisał/a:

Druga sprawa, to chodzi o szybkość migania diod przy transferze danych -- idzie to jakoś wyregulować? W tym  tl-wdr3600 migają stosunkowo wolno, a w tych pozostałych zapieprzają jak miło. big_smile

I pomyśleć, że większość woli powyłączać lub nawet zakleić te denerwujące "lampeczki".
Przełącznik w WDR3600 ma możliwość konfiguracji częstotliwości dla LED-ów, ale czy to jest oprogramowane... raczej nie, pewnie jakaś domyślna wartość jest wklepana w rejestr.

3

Pierwsze słyszę o zaklejaniu/wyłączaniu diod, poza tym, ja nie jestem większość. big_smile

4

morfik napisał/a:

Pierwsze słyszę o zaklejaniu/wyłączaniu diod, poza tym, ja nie jestem większość. big_smile

Pewnie trafiłeś na zielone... popytaj na forum, na pewno ktoś chętnie wymieni się z Tobą na wersję z niebieskimi, które potrafią oświetlić spory pokój w nocy smile

5

Mam takiego huba usb, bardzo ładnie świeci. smile

6 (edytowany przez build000 2014-10-28 16:51:08)

Nie na temat dosłownie (a może i na temat - kto wie...):

To jak już masz to "nastrojowe światło" to może pora z niego jakiś użytek zrobić ?
Jakąś lasencję mus w to oświetlenie wpasować i bajera sama się rozwinie, i.t.d.
wink

7

U mnie przez jakiś czas dość solidnie podświetlały sufit: xD

http://i.imgur.com/Gytz5AV.jpg

8

Ja mam niebieskie w wcześniejszej wersji i zmielone w nowszej wersji  i jeszcze na WNR3500 mam ładne kolorowe diody big_smile i big_smile. A jeśli chodzi o foto masz to co ja jak bym widział   swoje cacka heheeh

Pozdrooooooooooooo

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

9

marczelo napisał/a:

Ja mam niebieskie w wcześniejszej wersji i zmielone w nowszej wersji  i jeszcze na WNR3500 mam ładne kolorowe diody big_smile i big_smile. A jeśli chodzi o foto masz to co ja jak bym widział   swoje cacka heheeh

Pozdrooooooooooooo

Biedne, zmielone diody LED.

10 (edytowany przez Average Joe 2014-11-07 16:50:31)

morfik napisał/a:

http://i.imgur.com/Gytz5AV.jpg

Off-topic w stadium początkowym:
1. Ten hub USB na zdjęciu to Esperanza EA127 ([esperanza.pl/p,p,775.html])?
2. Czy sprawia jakiekolwiek problemy pod OpenWrt lub posiada inne ułomności?

Off-topic w stadium zaawansowanym:
3. Czy, gdyby podłączyć go do mocnej ładowarki USB - np. Blow G42 ([sklep.blow.com.pl/index.php?mod=przedmiot&id=404]/[henryx.pl/blow-ladowarka-2xusb-sam-4-2a-78-037.html]) - to działałby jako "rozgałęziacz zasilania" z wyłącznikami poszczególnych wyjść? Jakie maksymalne natężenie prądu byłoby osiągalne na jednym wyjściu? (Przepraszam za niedorzeczne pytania, ale te informacje prawie na pewno nie są otwarcie dostępne, więc liczę na wiedzę osób, które już posiadają ten hub USB.)

11 (edytowany przez morfik 2014-11-07 17:17:58)

Average Joe napisał/a:

1. Ten hub USB na zdjęciu to Esperanza EA127 ([esperanza.pl/p,p,775.html])?

Tak to ten hub. Kupiłem go bo nie był zbytnio drogi i miał te przełączniki z diodami, choć myślałem, że te diody będą sygnalizować przesył danych, tak jak te diody na pendrive, a one tylko świecą się i sygnalizują, że przełącznik jest ustawiony na 1, jakby tego nie było widać. big_smile

Average Joe napisał/a:

2. Czy sprawia jakiekolwiek problemy pod OpenWrt lub posiada inne ułomności?

Sam hub mi działa bez problemu i pod OpenWRT i pod moim linuxem. On tam ma opcję by podłączyć też zasilacz, z tym, że nie dają w zestawie i trzeba dokupić osobno.

Jedyne con to coś czasem ten port miniUSB potrafi się rozłączyć przy ruszaniu kablem, choć ostatnio sprawdzałem to wszystko było w porządku, może nie do końca wepchnąłem wtyczkę, czy coś. big_smile

Błędów mi nic nie wyrzucało, 2 peny i drukarkę obsługiwało bez zasilacza, tak jak widać na fotce.

Average Joe napisał/a:

3. Czy, gdyby podłączyć go do mocnej ładowarki USB - np. Blow G42 ([sklep.blow.com.pl/index.php?mod=przedmiot&id=404]/[henryx.pl/blow-ladowarka-2xusb-sam-4-2a-78-037.html]) - to działałby jako "rozgałęziacz zasilania" z wyłącznikami poszczególnych wyjść? Jakie maksymalne natężenie prądu byłoby osiągalne na jednym wyjściu? (Przepraszam za niedorzeczne pytania, ale te informacje prawie na pewno nie są otwarcie dostępne, więc liczę na wiedzę osób, które już posiadają ten hub USB.)

No chyba powinien i na jednym porcie powinno być 0,5A, bo tyle ma w standardzie port USB 2.0.

Sam hub jest wykrywany przez system jako:

Nov  7 17:15:52 morfikownia kernel: [ 5016.174148] usb 2-1.1: new high-speed USB device number 7 using ehci-pci
Nov  7 17:15:52 morfikownia kernel: [ 5016.266635] usb 2-1.1: New USB device found, idVendor=1a40, idProduct=0101
Nov  7 17:15:52 morfikownia kernel: [ 5016.266643] usb 2-1.1: New USB device strings: Mfr=0, Product=1, SerialNumber=0
Nov  7 17:15:52 morfikownia kernel: [ 5016.266649] usb 2-1.1: Product: USB 2.0 Hub
Nov  7 17:15:52 morfikownia kernel: [ 5016.267045] hub 2-1.1:1.0: USB hub found
Nov  7 17:15:52 morfikownia kernel: [ 5016.267088] hub 2-1.1:1.0: 4 ports detected