Temat: Restarty WDR3600

Witam
Jak mogę zdiagnozować przyczynę częstych restartów routera WDR3600 pracującego z modemem ZTE MF823.
Mam wgrane oprogramowanie Gargoyle i przy pobieraniu większego pliku z sieci (np. 2GB ) router w trakcie się restartuje.
Router zalicza restarty również przy kopiowaniu czegoś na podpiętą do niego pamięć.
Z tego powodu zrezygnowałem całkowicie z DLNA i dysku sieciowego, ale teraz to już tracę całą funkcjonalność routera.
Pracuję na wersji 1.6.0.1 bo na późniejszych wersjach WIFI co chwile mi się rozłączało w komputerze.
Czy to może być kwestia uszkodzonego routera?

2

Odp: Restarty WDR3600

Kabel szeregowy i łapiesz to co pojawia się na konsoli.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Gdzie mam podłączyć ten kabel szeregowy w routerze?
W komputerze też nie mam portu szeregowego.
Jakiś inny sposób?
Można obejrzeć logi sprzed restartu?

4

Jak rozbierzesz to środku masz cztery punty lutownicze do tego. Na wiki openwrt i u mnie na eko.one.pl masz rozpiskę tego.
Potrzebujesz konwertera szeregowego na usb, do kupienia na allegro.

Jeżeli system się wykłada z jakiegoś powodu to w logach nie zdąży się odłożyć przyczyna tego czegoś, bo system się zaraz zresartuje.

5

Router jest na gwarancji.
Może wgram fabryczne oprogramowanie i oddam do serwisu?
Tylko nie wiem jak się będzie zachowywał na oryginalnym sofcie - może być tak że dostanę odpowiedź że jest OK.
Nie wiem co robić z tym fantem.

6

Pewnie powiedzą że wszystko działa, bo przecież bawisz się nim na innym oprogramowaniu i w innym środowisku.

7 (edytowany przez robsonka 2014-10-20 19:59:53)

No tak, a z drugiej strony jak go rozbiorę i znajdę problem to go już gwarancja nie będzie obejmować, bo był otwierany.
Rozumiem że zachowanie mojego routera nie jest normalne?
W którą stronę się nie obrócę to z tyłu dupa.

8

Nie jest normalne.

9

Czyli wychodzi na to że mam rozebrać router na gwarancji, znaleźć usterkę i nie oddać do naprawy bo gwarancja go nie obejmie. Chyba go sprzedam.

10

robsonka napisał/a:

Czyli wychodzi na to że mam rozebrać router na gwarancji, znaleźć usterkę i nie oddać do naprawy bo gwarancja go nie obejmie. Chyba go sprzedam.

TP-Link przecież nie stosuje plomb i nikt nie będzie w stanie stwierdzić, czy rozbierałeś ten router.
Poza tym, da się wpiąć w konsolę bez lutowania - zamiast montować gniazdo, to po prostu je wkładasz i blokujesz np. niezbędną w każdym domu, taśmą klejącą (tak żeby Ci to nie wyskoczyło i był kontakt pomiędzy pinami i PCB). Naprawdę, da się, tylko trzeba chcieć.

11

Czy to musi być kabelek Nokii ca-42 , czy też jeśli będę miał komputer z portem szeregowym to zwykły kabelek rs-232 wystarczy? Pytam, bo nie mogę znaleźć.

12

Nie, musisz mieć konwerter napięcia na 0-3.3v

13

Kolejny raz, kolejna osoba, w kolejnym wątku, z tym samym pytaniem... kup dedykowany adapter USB UART, np. na układzie CP2102. Na znanym portalu aukcyjnym jest tego tyle, że wystarczy dla wszystkich Polaków. I naprawdę szkoda czasu i nerwów na przerabianie jakichś kabli od telefonów, dekoderów i czegoś tam jeszcze... ~20 PLN to nie majątek.

14

Może być na układzie PL2303HX ?

15

robsonka napisał/a:

Może być na układzie PL2303HX ?

Teoretycznie tak, ale w praktyce bywają problemy ze sterownikami, bo te układy są często podrabiane.

16 (edytowany przez gr3g 2014-10-21 12:46:47)

http://allegro.pl/konwerter-usb-uart-rs232-cp2102-5v-3-3v-arduino-i4665420711.html

Ja kupiłem tego i nie miałem przy nim żadnych problemów.

17

Ok , kupię z CP2102. Dzięki za pomoc.
BTW. Przydałoby się gdzieś przykleić taki wątek z kablem RS232, żeby się nie powtarzały takie tematy jak mój.

18

Ja to raczej do faq dodam