Temat: TL-WR1043ND/Gargoyle.1.6.2.2 - grzeje się i zmienia adres sieci...
Witam..
Mam uszkodzony WR1043ND V1.8 - po burzy przestał w nim działać port WAN (do niego podłączony był acces point radiówki, która uległa całkowitemu zniszczeniu), więc postanowiłem zrobić z niego repeater z serwerem DLNA.
Wczoraj wrzuciłem gargoyle'a 1.6.2.2, podłączyłem kabelkiem do portu LAN (wifi w kompie OFF) i rozpocząłem konfigurację: tryb pracy na repeater, adres zostawiłem domyślny na 192.168.1.1 bo mój główny router (brama) ma adres 192.168.1.100. Maska oczywiście 255.255.255.0 w obu urządzeniach. Dodatkowo WIFI ON. Po restarcie WR1043ND na kompie pojawiło się połączenie sieciowe, więc dołożyłem exroota. W trakcie instalacji DLNA router stracił połączenie z kompem, więc dostał miękkiego reseta. Po restarcie zainstalowałem DLNA, które po chwili było już widoczne w TV i na kompie... Po czym znów straciłem połączenie z WR1043ND...
Okazało się, że na kompie podłączonym kablem adres IP zmienił się na 169.254.93.101 - miękki reset nie pomagał. Po twardym resecie ponowna konfiguracja, tym razem darowałem sobie exroota i DLNA, bo chciałem zobaczyć, jak długo utrzyma się połączenie.. Po około 3 minutach od ponownej konfiguracji, na kompie znów pojawił się komunikat o utraconej łączności, IP znów zmieniło się na 169.254.93.101 (wcześniej DHCP nadał 192.168.1.103). W ustawieniach sieci widniał komunikat kabel sieciowy odłączony, pomimo że LEDy na WR1043ND i w gnieździe kompa świeciły się/mrugały. Włączyłem więc WIFI w kompie i próbowałem połączyć się z WR1043ND przez WIFI (w trakcie konfiguracji włączałem tą opcję), ale bez rezultatu - SSID rozgłaszane było widoczne, ale komp nie mógł nawiązać połączenia.. Zmiana patchcord'a na inny oraz portów LAN w routerze nie pomagały. Próba ping'a na adres 192.168.1.1 odpowiedziała: "transmisja nie powiodła się. General failure. Przełączyłem się na główną sieć w domu (192.168.1.100) i na routerze ustawiłem static IP dla WR1043ND po adresie MAC na 192.168.1.1 - ale nawet z tej sieci nie mogłem dostać się do repeatera... Co ciekawe, sam WR1043ND mocno się tymi operacjami zgrzał..
Czy powyższe zachowanie daje jakikolwiek cień szansy, że HW nie jest na tyle uszkodzony, aby mógł pracować jako repeater, czy mam już się rozglądać za WDR3600?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Edit: Przed chwilą wyczytałem na forum TPLinka, że w trybie WDS oba routery muszą być tej samej marki. Jak moim głównym jest Pentagram P6363 to czy dla Gargoyla ma to znaczenie?