1

Temat: LuCI i openvpn

Witam, stanąłem przed koniecznością zainstalowania sobie serwera openvpn w domu i pomyślałem, że mój TL-WR1043ND świetnie się nada do tego celu. Wybrałem więc OpenWrt Backfire 10.03 z LuCI i ponieważ tutaj: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?pid=112402 wyczytałem, że jest również moduł konfiguracyjny do LuCI, próbowałem go wgrać. Niestety po instalacji pakietu luci-app-openvpn 0.9+svn6240-1 (ten który jest na liście Available Packages) LuCI przestaje działać hmm
W sumie mogę skonfigurować openvpn z konsoli, ale pomyślałem, że może ktoś miał podobny problem i mógłby się podzielić rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Grzesiek

2

Odp: LuCI i openvpn

Masz 10.03 czy 10.03.1-rc3? Czy jeszcze nowsze ode mnie? Bo jedno luci jest na poziomie binarnego kodu nie kompatybilne z drugim (i trzecim).

Z powodzeniem możesz się obyć bez tego apletu. Nie ma tam nic nadzwyczajnego - zwykłe dodawanie opcji openvpn przez www zamiast grzebania w plikach. Nie ma jakiegoś konfiguratora czy innego ułatwiacza do konfiguracji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź:) F/W wzięte stąd: http://ecco.selfip.net/tl-wr1043nd-luci/, LuCI pisze, że 10.03.
Chyba skonfiguruję w takim razie openvpn grzebiąc w plikach.
Ale w takim razie skąd mam wziąć pakiety openvpn i openvpn-easy-rsa, żeby mieć pewność że zadziałają poprawnie z moim firmwarem?

4

LuCI kłamie smile. To jest 10.03.1-rcX (czy coś co poprawiono już po rc3 a jeszcze oficjalnie nie zostało wydane). To moje jest.

openvpn możesz zainstalować normalnie z repo rc3, przez zwykłe opkg install.

5

Dzięki Cezary, tak zrobię:)

6

A ja mam 'LuCI Trunk (trunk+svn9415)'

Gdy próbuję zainstalować 'luci-app-openvpn':

# opkg install luci-app-openvpn
Unknown package 'luci-app-openvpn'.
Collected errors:
 * opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-openvpn.

Jest jakieś repozytorium/build tego pakietu do mojej wersji?

7

Nie ma takiego pakietu już w nowszych luci.

8

Został usunięty bo nie działa? Czy  ma to jakiś związek z http://luci.subsignal.org/trac/ticket/489 ?

9

Dokładnie. Więc nie ma go w oficjalnych buildach.

10

Rozumiem, że do najnowszego AA nie znajdę luci-app-openvpn? Bo nie widzę w dostepnych pakietach.

11

Nie ma, nie znajdziesz w oficjalnym repo.

12

A jak zainstalować openvpn na BB?
root@WR1043ND:~# opkg install openvpn
Unknown package 'openvpn'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package openvpn.

13

opkg install openvpn-openssl

14

Witam!
Czy na OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-15.288.54164-ce5c787) jest jakiś działający pakiet openvpn??

15

Trzy różne są...

16

Witam,

informuje że na OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49087 luci w wersji pl działa dodatek opkg install luci-app-openvpn.
Informacje jak dodatkowo skonfigurować inne opcje są na stronie https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=58715
aby zainstalować dodatek trzeba dodać źródła w konfiguracji opkg są na stronie https://wiki.openwrt.org/fr/doc/packages
W pakietach do zainstalowanie znajduje się również nakładka spolszczająca luci-i18n-openvpn-pl
Oczywiście sam dodatek nie będzie działał bez instalacji opkg install openvpn-openssl

Cezary jak możesz dodaj ten dodatek do następnej wersji Luci

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy smile

17

1. luci-app-openvpn jest normalnie w repozytorium. Żadnych źródeł nie trzeba dodawać.
2. Nie. Po dodaniu openvpn/luci-app-openvpn przestają się kompilować niektóre obrazy z powodu przekroczenia wielkości obrazów. Wiec - potrzebujesz to sobie po prostu doinstaluj jak masz jeszcze miejsce.

18

Witam,

Przesiadłem z Gargoyle na LuCI (Chaos Calmer)  i nie jestem w stanie wyklikać sobie serwera VPN na routerze (zainstalowałem luci-app-openvpn). Czy jest w ogóle taka możliwość aby skonfigurować go tak prosto jak na Gargoyle ( ustawienie parametrów, wygenerowanie certyfikatów, konfiguracja klientów)?

Pozdrawiam

19

Nie, nie ma. Wszystko ręcznie, luci nie ma takich konfiguratorów jak gargoyle. luci-app-openvpn to tylko nakładka na uci pliku konfiguracyjnego, nie wizard ustawień.

20

Cezary napisał/a:

Nie, nie ma. Wszystko ręcznie, luci nie ma takich konfiguratorów jak gargoyle. luci-app-openvpn to tylko nakładka na uci pliku konfiguracyjnego, nie wizard ustawień.

Szkoda hmm
W takim razie wracam do Gargoyle.
Dzięki za pomoc