1 (edytowany przez gwozdziu 2014-09-17 22:29:50)

Temat: źle wgrane firmware

cześć miałem wgrane gargoyle i chciałem z niego zrezygnować i wgrałem oryginalne firmware tylko plik był ucięty bo nie pobrało go całego a nie zauważyłem i teraz router raz świeci diodę zasilania a raz wszystkie pozostałe i tak ciągle. Próbowałem metod 30/30/30 i fail safe ale nic nie pomaga da się go jeszcze jakoś uratować ? coś czytałem o tym
http://allegro.pl/konwerter-adapter-usb … 62267.html
pomogło by ?
jakby co to router się nazywa TP LINK tk-wr740n v4

dzieki

2

Odp: źle wgrane firmware

Może być. A uratujesz go tylko przez rozebranie go, podłączenie w/w konwertera i wgranie softu przez bootloader.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

możesz wytłumaczyć mi to:
The v4.23 uses the standard TP-Link pinout, however the TX pin is not connected to the CPU. In order to make the TX line working, the two points on the bottom side of the PCB must be connected with a small wire. The pin at the SOC is labeled TP18, the one at the serial connector is labeled TP28. T he RX line is 5V intolerant! So the connection needs a 3.3V RS232 level shifter. Pins on the connector on the photo are TX-RX-GND-3V3(VCC) (from left to right).
http://wiki.openwrt.org/_media/toh/tp-link/tl-wr740n-v423-board-downside-uart.jpg?w=800

mam zrobić mostek TP18 z TP28 i TX ??

VCC podpinam pod 3V z tego konwertera ?

4

Tak, musisz połączyć TP18 z TP28. Podpinasz tylko TX, RX i GND, adapter zasilasz z USB.

5

A masz dokładnie wersję 4.23?

6

4.21 mam a to roznica w ulozeniu pinow jest ?

7

Po prostu nie we wszystkich wersjach musisz tak to robić (w sensie łączenia punktów tp z pinami).

8

a nie wiesz czy  w 4.21 musze ?? jak to sprawdzic ?

9

Otwórz go po prostu i zobacz czy wygląda identycznie. Nie mam w głowie w pamięci widoku wszystkich płytek.

10

no najbardziej podobny jest do tego 4.23 z foto

11

tak mam podpiętę

RX tp linka z TX konwertera
TX tp linka z RX konwertera
GND z GND
mostek TP18 i TP28

i podpinam konwerter do PC i RJ45 komp z tplinkiem w kompie ustawione 192.168.1.2 i w putty 192.168.1.1 telnet i wyskakuje no Route on host

ma ktos pomysl ?

12

A co ma wspólnego telnet z tym smile Masz terminal szeregowy uruchomić (w putty: serial) a nie telnet.

13

kurde to nie wiedzialem xd zaraz od nowa polutuje to xd

14

Inaczej po co by był ci ten konwerter smile

15

tylko teraz dalej mam problem mianowicie w putty nic nie widać zero kontaktu
dobrze robię ?
polutowane wszystko, podpinam rj 45 i do kompa, wlaczam tp linka wczesniej wlaczajac putty

16

Najważniejsze ,żeby w putty był ustawiony prawidłowy COM i prędkość , i dobrze połączony konwerter. Dopuki nic nie wyskoczy w putty kabel RJ45 wogóle nie jest potrzebny ( on służy tlko do ściągnięcia FW z kompa do routera przez wydanie komendy w putty , a do wydawania komend służy konwerter )

17

mam COM3 ustawione i chyba dobrze jest bo jak odepne konwerter to putty zamyka sie
predkosc w putty jest 115200
parity none
flow control none
data bits 8
stop bits 1

18

No jak nic nie widzisz, to znaczy że zwora jest źle zrobiona, bo to jest właśnie sygnał TX w routerze.

19

zwora pomiędzy TP18 i TP28 ? do tego ma być dołączony TX czy nie ?

20

Przecież TX jest połączony z TP28, nawet na zdjęciu to widać. A jak u Ciebie nie jest, to połącz. Pierwszy pin w gnieździe, w TP-Linkach to właśnie TX.

21

chyba jest problemem u mnie że nie może połączyć to że nie mogę wlutować się do TP18 od dołu bo na zdjęciu jest ten pin18 w takiej obramówce złotej i do tego wystarczy przylutować a u mnie tej obramówki nie ma i jest tylko malutka dziurka i nie ma jak sie tam wlutować ;/

22

Nikt nie powiedział, że to będzie łatwe... zeskrob maskę (zielona farba) i odkryj sobie trochę miedzi wokół tej przelotki. Tylko jak przesadzisz z temperaturą to odparzysz miedź i urwiesz ten kontakt z laminatu... a wtedy to już pozostaje Ci demontaż kości i jej ponowne zaprogramowanie, na zewnątrz - w programatorze.

23

oke przy okazji mi lutownica poszła i czekam aż nowa dojdzie jak dojdzie będę znów potrzebował pomocy :>

24 (edytowany przez gwozdziu 2014-09-25 01:47:35)

kurcze w putty dalej cisza ;/
jedynie jak zewrę tx z rx to  mi wyskakuje w tym putty to http://puu.sh/bMAUx/f46ea2b993.png
może być to powód że może nie mieć styku to TP28 i TP18 ? bo od dołu nie mogę za bardzo tego dolutować już myślę czy by od góry się nie dostać jest taka szansa ?

25

Jeżeli to zwarciu tx z rx masz akie coś to masz problem z kablem/konwerterem. Do routera jeszcze daleko. Sam kabel zwarty złączami ma dawać normalną odpowiedź na to co wpiszesz.