1

Temat: hw mod: dual flash

Czytając ten wątek:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=28343
postanowiłem dolutować drugi flash do mojego routerka według schematu:
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag … Zhlomf_8cS
Z tym, że dodatkowy flash chciał bym umieścić w podstawce. W tym momencie:
1. w razie zbrikowania przełączamy się na stary flash, podnosimy maszynkę, "na gorąco" przełączamy na nowy flash i z poziomu OpenWRT wrzucamy obrazy.
2. W razie zarżnięcia flasha (mam niestety jakieś serwisy które co prawda nie przechowują wrażliwych danych ale orają po dysku) wymieniamy kość w podstawce i flashujemy jak w 1.

No i tu pytanie do bardziej zorientowanych: jakie kostki kupić i gdzie tego szukać.
Pamięci flash o których piszą ludzie na forach są do montażu powierzchniowego. Ja potrzebuje kości 16MB flash które da się wstawić w podstawkę no i będą obsługiwane przez moje roputery (oba, patrz stopka).

Pozdrawiam.

PS. Gorąca prośba: oszczędźcie mi podpowiedzi tupu: lepiej extroot na usb itp. Będę za to bardzo wdzięczny za wszelkie informacje które pomogą mi w realizacji powyższej koncepcji.

TPLink MR3420v2 + Huawei E3131s-2 + attitude_adjustment/12.09
TPLink WR1043NDv2 + barrier_breaker/14.07

2 (edytowany przez build000 2014-09-17 08:26:08)

Odp: hw mod: dual flash

No jak chcesz mieć bardziej wygodnie - co za problem zrobić sobie uniwersalną płytkę pod kostki smd i tak ją zaprojektować aby wyjścia były w standardowych dip - potem dorobić płytkę podłączaną do płyty rotera na stałe, w której będzie podstawka pod dip-y -i problem z głowy wink
Jak sam nie ogarniasz lutowania smd, możesz komuś odpłatnie zlecić zrobienie tych kilku, nastu płytek z kostkami. wink
To tak chyba najprościej (no i dla Ciebie najwygodniej).

3

build000 napisał/a:

Jak sam nie ogarniasz lutowania smd, możesz komuś odpłatnie zlecić zrobienie tych kilku, nastu płytek z kostkami. wink
To tak chyba najprościej (no i dla Ciebie najwygodniej).

Jak dla mnie to zdecydowanie proście użyć flashy w podstawkach zamiast smd lutować do płytek i dopiero te podpinać.

Tak czy inaczej koncepcje podłączenia już mam i nie o to pytam. Pytanie jest o symbole konkretnych kości flash zgodnych z moimi tp-linkami w obudowach do podstawek. Tu niestety brakuje wiedzy.

4

Ciężko Ci będzie trafić kość 16 MB w DIL-u. Możesz poszukać adaptera SOIC8 (SOIC jest szerszy od SO!) do DIL.

Tylko... po co? Jak ma to służyć wyłącznie w razie uceglenia, to głupszego pomysłu dawno nie widziałem. Wgraj sobie moją modyfikację U-Boota i jak coś ukatrupisz, to sobie firmware przez www wgrasz... zajmie Ci to na pewno mniej czasu niż "przełączenie" się na druga kostkę. I co więcej, nic nie kosztuje.

A jak już pakować więcej kostek FLASH do routera, to tylko w takim celu: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3095

5

pepe2k napisał/a:

Ciężko Ci będzie trafić kość 16 MB w DIL-u. Możesz poszukać adaptera SOIC8 (SOIC jest szerszy od SO!) do DIL.

Dzięki za info. Przysmażę smd na kabelkach.

pepe2k napisał/a:

Tylko... po co? Jak ma to służyć wyłącznie w razie uceglenia, to głupszego pomysłu dawno nie widziałem. Wgraj sobie moją modyfikację U-Boota i jak coś ukatrupisz, to sobie firmware przez www wgrasz... zajmie Ci to na pewno mniej czasu niż "przełączenie" się na druga kostkę. I co więcej, nic nie kosztuje.

Bardziej niż zbrickowania boje się fizycznego zajechania wewnętrznego flash (tak jak pisałem u mnie trochę się tam dzieje). Skoro już rozważam powiększenie to doszedłem do wniosku, że jako dodatkowy bonus zrobię to tak, żeby w razie czego (w miarę) łatwo można było go respawnować.

pepe2k napisał/a:

A jak już pakować więcej kostek FLASH do routera, to tylko w takim celu: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3095

Jak dla mnie super! Tylko to wymaga samodzielnego wygenerowania odpowiednio zmodyfikowanego firmware. Na to trochę za cienki jestem. Jeśli jednak komuś chciało by się zrobić/podzielić ze mną odpowiednimi obrazami na moje tp-linki...

6

pld napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Bardziej niż zbrickowania boje się fizycznego zajechania wewnętrznego flash (tak jak pisałem u mnie trochę się tam dzieje). Skoro już rozważam powiększenie to doszedłem do wniosku, że jako dodatkowy bonus zrobię to tak, żeby w razie czego (w miarę) łatwo można było go respawnować.

Ciężko zajechać FLASH... ale jak już się tego obawiasz, to znaczy że to, co tam się u Ciebie "dzieje", jest źle skonfigurowane/zorganizowane/przemyślane. Przemyśl to sobie jeszcze raz, bo gdzieś masz błąd w rozumowaniu. Montowanie dodatkowego FLASH na wypadek uszkodzenia tego pierwszego przez zbyt częsty zapis... to jest idealny przykład na maskowanie skutków, zamiast usunięcia przyczyny błędu. Jak masz jakieś usługi, które cały czas coś zapisują, to nie powinny tego robić we FLASH - albo zewnętrzny nośnik (masz USB), albo zdalny nośnik, albo /tmp.

pld napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jak dla mnie super! Tylko to wymaga samodzielnego wygenerowania odpowiednio zmodyfikowanego firmware. Na to trochę za cienki jestem. Jeśli jednak komuś chciało by się zrobić/podzielić ze mną odpowiednimi obrazami na moje tp-linki...

Doczytaj wątek do końca, to znajdziesz odpowiedź na to, czy komuś się chce smile