1 (edytowany przez tOmki 2014-09-08 17:45:55)

Temat: TL-WR1043ND problem z WiFi

O jakiegoś czasu (może i rok) mam mały problem z wifi. Co jakiś czas router "gubi" sieć, tzn. wifi cały czas jest widoczna ale nie można się z nią połączyć, lan i wan cały czas działają bez problemu. Ponowne uruchomienie urządzeń klienckich korzystających z wifi nie pomaga - jedyne rozwiązanie to ponowne uruchomienie routera lub samego interfejsy wifi.
Aktualnie używam Gargoyle 1.6.0.4 we wcześniejszych wersjach tez problem występował.

Wrzuciłem najnowszą wersję: 1.6.2.1, zobaczymy czy da to coś.

2

Odp: TL-WR1043ND problem z WiFi

miałem podobnie     pomagał restart  wifi  więc szybciej  niż restart routera   ale  tak działo się tylko z jednym kompem którego już  nie ma

3

Ja akurat mam objawy na wszystkich komputerach, systemy różne: win7, linux mint, nokia n8.

4

Rozwiazania nie ma.. Problem tkwi w sterownikach ktore posiada OpenWRT, sa one coraz lepsze. ALe nie idealne. U mne problem zostal rozwiazany pozbyciem sie OpenWRT na rzecz innego sprzetu z innym systemem.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5 (edytowany przez spkv 2014-09-09 10:17:43)

też tak mam, z kartą Intel w notebooku z win7, też z telefonem SGS2 (np. po całej nocy niby jest połączony ale trzeba się rozłączyć i połączyć ponownie), ale już np. na karcie RT2700E (RaLink) ten problem jest sporadyczny.

TL-MR3420 (Gargoyle by obsy, OpenVPN client) + E3131s-2 + ATK-10 (850-960MHz)

6

A masz najnowszy bootloader?
Ktoś cos kiedyś pisał ,ze to on jest winny. Co prawda wtedy trzeba było wygrywać starszy ,a później w openwrt to poprawili ,ale nie zaszkodzi spróbować. Przejdz na oryginalny soft wg opisu (trzeba wygrać soft bez bootloadera) ,po czym uaktualnij najnowszym oryginalnym z bootloaderem , no i znowu przejdą na Gargoyle.

7

Pomęczę się jeszcze, może kolejne wersję to naprawią, jak nie to zrobię jak piszesz. Dzięki

8

MiG25 napisał/a:

A masz najnowszy bootloader?
Ktoś cos kiedyś pisał ,ze to on jest winny. Co prawda wtedy trzeba było wygrywać starszy ,a później w openwrt to poprawili ,ale nie zaszkodzi spróbować. Przejdz na oryginalny soft wg opisu (trzeba wygrać soft bez bootloadera) ,po czym uaktualnij najnowszym oryginalnym z bootloaderem , no i znowu przejdą na Gargoyle.

Ktoś, coś, gdzieś, kiedyś? A możesz wskazać jakieś konkretne źródło, bo z moich własnych informacji wynika, że TP-Link nie grzebie w radiu w U-Boot.

9

Sam miałem takie problemy , i nie wiem w sumie ,czy pomogło wyjście nowszej wersji Gargoyle , czy też upgrade U-Boota , którą w międzyczasie zrobiłem. Czy gdzieś to wyczytałem ... może, ale po co Ci to jak to znajdę smile Natomiast nie wydaje mi się ,żeby aktualizacja U-Boota pogorszyła sprawę i warto spróbować.

10

MiG25 napisał/a:

Sam miałem takie problemy , i nie wiem w sumie ,czy pomogło wyjście nowszej wersji Gargoyle , czy też upgrade U-Boota , którą w międzyczasie zrobiłem. Czy gdzieś to wyczytałem ... może, ale po co Ci to jak to znajdę smile Natomiast nie wydaje mi się ,żeby aktualizacja U-Boota pogorszyła sprawę i warto spróbować.

Po to mi to żeby zweryfikować Twoje domysły... i ile w tej aktualizacji U-Boota było efektu placebo smile
To jak to było, wyczytałeś to gdzieś, czy też po prostu wymyśliłeś?

11

Ani Ty ani ja tego nie zweryfikujemy , tylko kolega który ma z tym problem.

12

MiG25 napisał/a:

Ani Ty ani ja tego nie zweryfikujemy , tylko kolega który ma z tym problem.

Ja jestem w stanie to zweryfikować... Odpowiesz mi na zadane już dwukrotnie pytanie - gdzie to przeczytałeś?

13

Najprędzej w internecie.

14

MiG25 napisał/a:

Najprędzej w internecie.

I pewnie na toalecie?

Sugeruję zatem, żebyś następnym razem nie rzucał niepotwierdzonych, najpewniej zmyślonych na poczekaniu twierdzeń, o tym że ktoś, coś, gdzieś napisał. Bo potem ludki kopiują te bzdury i trzeba prostować, dokładnie tak samo jak było z mocą radia w 1043ND... nadal do dzisiaj niektórzy upierają się przy 0,5 W.

15 (edytowany przez MiG25 2014-09-11 13:35:34)

Co za człowiek.... Proszę , tutaj ktoś napisał ,że jego wr1043nd po zmianie U-Boota jest bardziej stabilny : https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 44#p197544
I ,że warto spróbować. Nigdzie nie na pisałem ,że na pewno itd.
I jasne ,że czytam również w toalecie , chyba to nic złego.

16

MiG25 napisał/a:

Co za człowiek.... Proszę , tutaj ktoś napisał ,że jego wr1043nd po zmianie U-Boota jest bardziej stabilny : https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 44#p197544
I ,że warto spróbować. Nigdzie nie na pisałem ,że na pewno itd.
I jasne ,że czytam również w toalecie , chyba to nic złego.

TP-Link nie dotyka radia w U-Boot (źródła są, pooglądaj). Jedyne co jest tam robione, to reset radia/magistrali, nic więcej. Całą resztę robi kernel i sterowniki, więc ja bym takie twierdzenie (aktualizacja U-Boot ma wpływ na pracę radia) między bajki włożył, ot co.

17

Ja też do tego sceptycznie podchodzę , ale tak czy inaczej warto mieć najnowszy U-Boot z powodu dodania funkcji "odceglania".

18

Na 1.6.2.1 też mi dzisiaj wywaliło WiFi. Może naprawi to BB, jak nie to zrobię aktualizację U-Boot'a.

19

spkv napisał/a:

też tak mam, z kartą Intel w notebooku z win7, też z telefonem SGS2 (np. po całej nocy niby jest połączony ale trzeba się rozłączyć i połączyć ponownie), ale już np. na karcie RT2700E (RaLink) ten problem jest sporadyczny.

Pisałem we wcześniejszym wątku. Dokładnie miałem tak jak napisałeś. Połączenie z adndroidem też było kwestią przypadku. Niby połączenie było, ale brak dostępu do netu. Z tą różnicą, że problem występował na dowolnym systemie Win7, XP, XBOX i tak po WiFi jak i po LAN. 2-3 minuty ( czasami dłużej ) i wracało do normy. Oczywiście problem też rozwiązywało ponowne zestawienie połączenia. Wgrywałem różne oprogramowanie od producenta ale bez efektów. Na innych forach pisali, że jeżeli router nie działa stabilnie na oryg.oprogramowaniu, to zmiana na alternatywne nic nie da. Mimo, iż mam urządzenie na gwarancji, to wrzuciłem Gargoyle 1.6.1, później 1.6.2, później spróbowałem 1.6.2.2. Na końcu wróciłem na 1.6.2 ( najlepiej chodziło WiFi - stałe prędkości ). Oczywiście na żadnym z tych wersji problem już nie występował. Teraz ani jednego zwisu.... ale to pewnie kwestia przypadku....

20

Po przejściu na 1.6.2.1 zacząłem mieć po 2-3 problemy z wifi dziennie. W końcu się zmobilizowałem - wróciłem do oryginalnego softu, wrzuciłem najnowsze oprogramowanie tplink'a, i na końcu gargoyle 1.6.2.2.

ps. Nie można by było dodać opcje do Statyczne adresy IP żeby listę ładować z pliku ?

21

Tzn?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

22

DOmniemam że chodzi o zawartosc pliku /etc/hosts, przeklej z kopii i masz załadowane.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

23

Sądząc po "płodności" producentów - tam może być. Jak ktoś nie pokaże identyfikatora to się nie dowiemy jak jest naprawdę.

24

zdzichu6969 napisał/a:

DOmniemam że chodzi o zawartosc pliku /etc/hosts, przeklej z kopii i masz załadowane.

Ale tam jest tylko adres IP i nazwa, a gdzie MAC ?

25

W /etc/ethers