Temat: mr3220 v2 ver.2.3 umarł potrzebna pomoc

Witam posiadam router jak w temacie podczas aktualizacji na gargoyle 1.6.2.1 nie zauważyłem że plik nie ściągnął się w całości i zaktualizowałem soft, niestety po aktualizacji mrugają wszystkie diody, wciśnięciu przycisku wps zapala się dioda z kluczykiem oczywiście failsafe nie działa posiadam kilka kabelków na 2303, opti .. ale putty nie chce się łączyć próbuje już kilka dni i nic jedynie po otwarciu portu pokazuje mi czasami krzaki. Kombinowałem z pinami aczkolwiek mam wszystko podłączone ok 
pomiędzy vcc a tx założyłem rezystor 10k a nawet próbowałem z pinami tp18, tp28 lecz bez skutecznie .

Proszę o pomoc z tym moim routerkiem

2

Odp: mr3220 v2 ver.2.3 umarł potrzebna pomoc

Ciekawe czy go nie ubiłeś przez te próby z pinami...

Jak masz krzaki to dobrze - znaczy się źle, bo albo ustawiłeś złe parametry (115200 8n1 ma być) albo źle lutowania zrobiłeś i po prostu "nie styka".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

polutowany jest dobrze a tp 18 i 28 przylutowałem dzisiaj i dalej jest to samo, parametry oczywiście ok zastanawia mnie w czym problem ?

4

Po pierwsze - kabel dobry? Jak tx z rx złączysz i piszesz to widzisz to?

5

kabel dobry a nawet kable posiadam ich kilka 100% działają na 2303hx, hxc. opti 6858 różne wersje jak złącze rx z tx nic się nie dzieje jak podłącze samo tx leci terminal znaczy krzaki i nie da się nic wpisać

6

A ma się dziać, tak po prostu. Zły kabel masz i te 100% zapewnienia ma się na nic.

7

to jaki powinienem mieć napisz proszę na jakim układzie a być może go posiadam

8

Wszystko jedno jakim, ma pracować na napięciach 0-3.3v a jaki masz układ to już obojętne w sumie.

9

No ok posiadam na PL2303HX 3.3v/5v usb-rs232 TTL  programując tuner działa bez przeszkód do routera potrzeba trzech kabelków rx,tx,gnd i tak podłączyłem, mógłbyś bardziej sprecyzować jaki miał bym użyć kabel było by prościej. Czytałem na jakimś zagranicznym forum coś tam o tych pinach że w tej wersji obsługa portu jest możliwa tylko po złączeniu pinów TP ale czy tak jest ...

10

speedpc napisał/a:

No ok posiadam na PL2303HX 3.3v/5v usb-rs232 TTL  programując tuner działa bez przeszkód do routera potrzeba trzech kabelków rx,tx,gnd i tak podłączyłem, mógłbyś bardziej sprecyzować jaki miał bym użyć kabel było by prościej. Czytałem na jakimś zagranicznym forum coś tam o tych pinach że w tej wersji obsługa portu jest możliwa tylko po złączeniu pinów TP ale czy tak jest ...

Tak, gniazdo nie jest podłączone.
https://lh6.googleusercontent.com/-wRJd08HDCYI/U0ULLA0qQdI/AAAAAAAAAiA/a5HxBscSLUY/w769-h577-no/jumpers_done.jpg

11

ok za chwile je połączę choć już tak miałem pisałem już o pinach

12

no i mam problem polutowałem ale niestety w pośpiechu zahaczyłem za kabelki i wyrwałem piny tp18 i tp28 gdzie one mają wyprowadzenia ?

13

Pod procesorem. Teraz to raczej już pozamiatałeś i zostało wylutowanie pamięci.

14

ok wylutuję która to pamięć posiadam programator jtag może dam rade

15

jtag to nie programator pamięci. Potrzebujesz programator samej pamięci do tego.

16

speedpc napisał/a:

no i mam problem polutowałem ale niestety w pośpiechu zahaczyłem za kabelki i wyrwałem piny tp18 i tp28 gdzie one mają wyprowadzenia ?

Co nagle, to po diable!

speedpc napisał/a:

ok wylutuję która to pamięć posiadam programator jtag może dam rade

NOR SPI FLASH w obudowie SOIC8. JTAG Ci się tutaj nie przyda.

17 (edytowany przez marczelo 2014-09-03 21:16:08)

Jezu robisz to pierwszy raz ? ??? "Kabel" inny lub takie coś TTL RS232 -tu link  http://allegro.pl/ch340g-usb-ttl-rs232- … 12494.html

PS. nie umarł całkowicie wiec czytaj to co  przed mówcy koledzy z forum piszą a jak nie rozumiesz to wyślij go do kogoś z nas na forum
hm Cezary ja i pepe2k. Lub też inni z forum się tym trudnią

Pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

18

marczelo napisał/a:

Jezu robisz to pierwszy raz ? ??? "Kabel" inny lub takie coś TTL RS232 -tu link  http://allegro.pl/ch340g-usb-ttl-rs232- … 12494.html

PS. nie umarł całkowicie wiec czytaj to co  przed mówcy koledzy z forum piszą a jak nie rozumiesz to wyślij go do kogoś z nas na forum
hm Cezary ja i pepe2k. Lub też inni z forum się tym trudnią

Pozdrawiam.

Tobie to bym nie podesłał nawet uszkodzonego młotka do naprawy...

19 (edytowany przez marczelo 2014-09-03 21:42:32)

pepe2k

Dość tego chamie nie kwestionuj czyjeś wiedzy dobrze z reszta Administrator się powinien tym zająć. Poleciało pismo w tej sprawie właśnie . ja ciebie nie  poniżam a ty mnie od początku tego forum Dość DOŚĆ !!!!

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

20

a czytałeś ze zrozumieniem ?! mam kable PL2303HX 3.3v/5v usb-rs232 TTL a oprócz tego posiadam jeszcze kilkanaście innych między innymi na OPTi, HXC itd.. ale ok mogę go wysłać

21

marczelo napisał/a:

pepe2k

Dość tego chamie nie kwestionuj czyjeś wiedzy dobrze z reszta Administrator się powinien tym zająć. Poleciało pismo w tej sprawie właśnie . ja ciebie i poniżam a ty mnie od początku tego forum Dość DOŚĆ !!!!

Ja niczego nie kwestionuję, bo i nawet nie ma czego kwestionować.

22 (edytowany przez marczelo 2014-09-03 21:49:39)

Tak czytałem wiec jeśli piszesz ze są ok to albo coś nie tak robisz ? Albo winna kabelka polutowałeś to dobrze ?  Ja mam taki konwerter co dałem linka i bez problemu ratuje rutery

23

marczelo napisał/a:

Tak czytałem wiec jeśli piszesz ze są ok to albo coś nie tak robisz ? Albo winna kabelka polutowałeś to dobrze ?  Ja mam taki konwerter co dałem linka i bez problemu ratuje rutery

Musiałeś tu wracać? Potrafisz czytać ze zrozumieniem i każdy post zanim pierdniesz jakimś swoim głupkowatym tekstem?

24

teraz już nie zrobię nie posiadam programatora SPI to do kogo mam go wysłać ?

25

pepe2k napisał/a:
marczelo napisał/a:

pepe2k

Dość tego chamie nie kwestionuj czyjeś wiedzy dobrze z reszta Administrator się powinien tym zająć. Poleciało pismo w tej sprawie właśnie . ja ciebie i poniżam a ty mnie od początku tego forum Dość DOŚĆ !!!!

Ja niczego nie kwestionuję, bo i nawet nie ma czego kwestionować.

To nie uważaj mnie za debila ze tak napisze ok daj mi żyć zresztą Nie robił bym siebie kretyna jak bym wiedzy nie miał po prostu nie żyj moim pierwszym postem co parę lat temu pisałem ok Sorry ale napisałem już na ciebie Administrator się tym zajmie raczej powinien