1 (edytowany przez ognik96 2014-08-31 11:54:51)

Temat: Problem z WR842ND z ostatnią wersją 1.6.2.1

Witam.
Proszę o pomoc, bo mam problem z routerkiem. Jest to Tp-link WR842ND-v1. Po wrzuceniu ostatniego sofciku (gargoyle-1.6.2.1-ar71xx-tl-wr842nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin) już się nie podniósł.
Poprzednia wersja 1.6.1.4 działała pięknie.
Próbowałem wrzucić oryginalny soft TP-linka wdług procedury:
"- instalujemy serwer tftp
- Pobieramy najnowszy firmware ze strony TPlinka. Rozpakowujemy i zmieniamy nazwę pliku .bin na wr842ndv1_tp_recovery.bin
- umieszczamy w głównym katalogu serwera plik o nazwie wr842ndv1_tp_recovery.bin
- ustawiamy na stałe adres 192.168.1.66 na karcie sieciowej komputera
- wyłączamy zasilanie routera
- podłączamy router do portu wan i do komputera
- wciskamy i trzymamy reset
- włączamy zasilanie

Powinna zapalić się LED USB a sam router powinien pobrać obraz i zrobić upgrade."

Wszytko poszło niby ok. W oknie serwerka tftp widać było jak plik poszedł.
Po chwili zgasły wszystkie diody i zaczęły cyklicznie mrugać za wyjątkiem diody wifi. I D..pa!
Nic się nie dzieje. Po wyłączeniu i włączeniu urządzenia  dalej tylko miganie.
Może ktoś ma jakieś pomysły?
---------------------------------------------

Temat już nieaktualny. Pomogło załadowanie tą sama metodą nie softu tplinka, tylko gargoyle. Przy okazji poszło przy kablu wpiętym w porcie LAN a nie WAN

2

Odp: Problem z WR842ND z ostatnią wersją 1.6.2.1

Zrób to samo z oryginalnym  softem (http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr842ndv1/) jak wstanie włóż mu factory i zobacz czy będzie działać. W statystykach są 841v1 działające na bieżącej wersji gargoyle, więc raczej problem nie jest w obrazie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2014-08-31 11:17:34)

Żeby nie tworzyć nowego wątku dodam tylko, że obiecana zmiana z adresem po aktualizacji z zachowaniem ustawień nie działa (przynajmniej po nazwie domenowej, nie po IP - tego nie sprawdzałem) - i tak kieruje mnie po aktualizacji na adres 192.168.1.1:80 .
Mniejsza, ale nadal mocno upierdliwa niedogodność, to brak zachowania zmian w ustawieniu formatu pokazywanego czasu.
Osobiście najbardziej mi brakuje automatyki związanej z dogrywaniem aktualnie używanego tematu na poziomie aktualizacji wersji gargoyle - by sam sobie odczytał ten co jest i dosysał w trakcie aktualizacji temat gui i go instalował, by po kolejnym restarcie był już również i temat ten co mieliśmy przed aktualizacją.

4

Mam podobny problem. Po instalacji nowego softu gargoyle-1.6.2.1 router TP LINK 1043v1 nie podnósł się. Nie mogę się na niego zalogować i świeci tylko dioda "power", "WLAN" oraz "z numerem zajęteego portu przez komputer.

Pomocy co można zrobić żeby wgrać soft??
Proszę o wytłumaczenie dla początkującego "krok po kroku"

Dziękuję za pomoc

5

Jeżeli nie miałeś nowego uboota w 1043 to nie możesz nic zrobić poza rozebraniem urządzenia i podłączeniem odpowiedniego konwertera szeregowego. I reanimacja przez bootloader, opisana na eko.one.pl

6

co to jest "nowy uboot" ?

7 (edytowany przez build000 2014-09-01 14:21:12)

bootloader - startuje kernel i częściowo cały system (coś jak grub w linux, ale znacznie mniej potrafi  - specyficzny dla urządzeń typu router, NAS i inne embeded) - jest zapisany chyba gdzieś na początku flash i może, jak w tym przypadku, również być częścią obrazu fw.
Nowy to po prostu jego nowsza wersja.

8

Więc pytanie jak mogę to sprawdzić.. jak można się połączyć i wgrać oprogramowanie firmware  bez konieczności rozbieranie routera?

9 (edytowany przez build000 2014-09-01 14:24:30)

W Twoim przypadku się chyba nie da - musisz go "rozdziewiczyć" (router) jak nadpisałeś ten co był. Podążaj za linkami Cezarego.

10

Jaki kabel jest potrzebny do podłączenia routera i komputera ?

11 (edytowany przez build000 2014-09-01 15:00:39)

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5415 - ten wątek może rozjaśnić Ci co nieco ideę, co, jak i dlaczego.
Generalnie jak zgłosi Ci się u-boot po podłączeniu routera (co i jak, które piny, czy lutować, czy użyć jakiegoś konektora - to sobie musisz znaleźć w sieci/na tym forum) przez kabel/konwerter np. RS232 TTL<=>USB z kompem przy użyciu programu np. minicom (linux) - to jest szansa na łatwe naprawienie - jak nie, to dalej chyba już nie warto  - za drogo będzie z naprawianiem (o ile sam nie masz odpowiedniego zaplecza technicznego i nie zrobisz tego we własnym zakresie lub ktoś z np. tego forum grzecznościowo i raczej odpłatnie, np. pepe2k) w stosunku do ceny routera.
Będziesz miał nauczkę, że zanim coś się zrobi ze stosunkowo skomplikowanym urządzeniem elektronicznym, najpierw trzeba zadbać o wiedzę i warsztat teoretyczny/praktyczny.

12

Witam. Mam taki sam problem z ty routerem TL-WR842nd V 2.3. Objaw jest taki, że świeci tylko dioda power i nic więcej. Ustawiłem wszystko jak trzeba jeśli chodzi o serwer tftp ustawiłem adres na kompie 192.168.1.66 uruchamiam router trzymając wciśnięty przycisk reset zapala się ikona ostatnia ta z kłódką a nie od portu usb, ale router nic nie pobiera z serwera tftp. Moje pytanie jest następujące jakiej nazwy pliku oczekuje ten router na serwerze tftp w wersji v 2.3. Ja wrzuciłem tam kilka plików o nazwach:
wr842ndv2_tp_recovery.bin
wr842ndv1_tp_recovery.bin
code.bin
wr842ndv2_en_3_14_2_up(130628).bin
Serwer tftp działa właściwie bo testowałem poprzez cmd i polecenie tftp get.
Proszę o pomoc.

13

Adres ip ustawiłeś przy serwerze tftp?

Plik wr842ndv2_tp_recovery.bin

14

Adres ip 192.168.1.66 ustawiłem na kompie z uruchomionym serwerem TFTP i tam zrobiłem plik onazwie wr842ndv2_tp_recovery.bin
No ale nie idzie to jakoś

15

A zobacz czy czasami v2 nie chce 192.168.0.66. Postaw sobie jakiś snifer (wireshark) i zobacz czy się zgłasza i o co prosi.

16

Problem rozwiązany. Po sprawdzeniu wiresharkiem co ten router chce wyszło, że szuka zapytaniem ARP hosta 192.168.0.66 na porcie lan a nie wan. Z portu WAN nic nie wysyła.
TFTP poszło router wstał.
Pozdrawiam

17

Mam tylko gorszy problem bo po wgraniu obrazu gargoyle-1.9.1.1-ar71xx-tl-wr842n-v2-squashfs-factory.bin router po restarcie traci konfigurację i jest czysty pomimo moich ustawień. Wcześniej działał bez problemu na sofcie openwrt-15.05-ar71xx-generic-tl-wr842n-v2.

18

Obstawiam że jffs ci się nie zrobić. Przywróć z gui konfigurację domyślną, a jeżeli nie pomoże to zrób failsafe i z nim zrób

mtd erase rootfs_data
mkdir /tmp/a
mount -t jffs2 /dev/mtdblock3 /tmp/a
sync
reboot

Wcześniej zrób cat /proc/mtd i sprawdź czy mtd3 to faktycznie rootfs_data.

19

Ok poszło z gui dziękuję bardzo

20

ognik96 napisał/a:

Witam.
Proszę o pomoc, bo mam problem z routerkiem. Jest to Tp-link WR842ND-v1. Po wrzuceniu ostatniego sofciku (gargoyle-1.6.2.1-ar71xx-tl-wr842nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin) już się nie podniósł.
Poprzednia wersja 1.6.1.4 działała pięknie.
Próbowałem wrzucić oryginalny soft TP-linka wdług procedury:
"- instalujemy serwer tftp
- Pobieramy najnowszy firmware ze strony TPlinka. Rozpakowujemy i zmieniamy nazwę pliku .bin na wr842ndv1_tp_recovery.bin
- umieszczamy w głównym katalogu serwera plik o nazwie wr842ndv1_tp_recovery.bin
- ustawiamy na stałe adres 192.168.1.66 na karcie sieciowej komputera
- wyłączamy zasilanie routera
- podłączamy router do portu wan i do komputera
- wciskamy i trzymamy reset
- włączamy zasilanie

Powinna zapalić się LED USB a sam router powinien pobrać obraz i zrobić upgrade."

Wszytko poszło niby ok. W oknie serwerka tftp widać było jak plik poszedł.
Po chwili zgasły wszystkie diody i zaczęły cyklicznie mrugać za wyjątkiem diody wifi. I D..pa!
Nic się nie dzieje. Po wyłączeniu i włączeniu urządzenia  dalej tylko miganie.
Może ktoś ma jakieś pomysły?
---------------------------------------------

Temat już nieaktualny. Pomogło załadowanie tą sama metodą nie softu tplinka, tylko gargoyle. Przy okazji poszło przy kablu wpiętym w porcie LAN a nie WAN

Temat już stary, ale może jeszcze się komuś przyda.

Właśnie robiłem procedurę opisaną powyżej i poszło bez problemu z kablem wpiętym do portu WAN, ale na firmware pobranym stąd http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr842ndv1/ .

Na oryginalnym firmware ze zmienioną nazwą również mrugały wszystkie lampki z wyjątkiem wifi, i router nie wstawał.

21

Oczywiście, przecież oryginalny soft tp-linka ma zwykłe bootloader który trzeba wyciąć najpierw...