Temat: openwrt mr3420 v2 problem pomocy :(
Witam
Zainstalowałem oprogramowanie openwrt i chcialbym to odinstalowac ale nie wiem jak sie za to zabrac mam dostep do tego tylko z cmd ;/
proszę o pomoc
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → openwrt mr3420 v2 problem pomocy :(
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Zainstalowałem oprogramowanie openwrt i chcialbym to odinstalowac ale nie wiem jak sie za to zabrac mam dostep do tego tylko z cmd ;/
proszę o pomoc
Z tego linka pobierasz oryginalny soft http://dl.eko.one.pl/orig/tl-mr3420v2/ lub tu ftp://tplink-forum.pl/orgin_bez_boot/
Ważne żeby plik był bez BOOT w nazwie ponieważ oryginał ze strony tp-linka się nie wgra ma bootloadera wewnątrz a openwrt ma takowe zabezpieczenie żeby takich plików nie wgrywać jeżeli zrobisz "force" to uwalisz ruter.
Wrzucasz ten plik na ruter np przez WinSCP i wgrywasz.
Możesz też z poziomu konsoli wgrać luci wtedy giu będzie i przez przeglądarkę się zalogujesz. Przejdziesz wtedy na gargoyle jeżeli jeszcze takie zabawy z nieoficjalnym softem Cię jeszcze nie przestraszyły.
P.S.
Cezary może w dziale HOW TO napisać wątek jak powracać do oryginalnego softu z poziomu konsoli ponieważ co jakiś czas takie rzeczy się dzieją i osoby nieznające się na rzeczy wgrywają czyste openwrt.
Jest w to w faq (którego jak widać nikt nie czyta).
jestem zielony jak polskie dobre jabłko ![]()
jakbym mógł komuś wysłać piwo pocztą to było by to jak nabardziej, możliwe.
plik pobrałem ale zamienić to już nie umiem ;/
Czego nie umiesz? Jeżeli czytałeś (?) to wiesz że masz uruchomić winscp, skopiować pliki do routera, wpisać jedno polecenie. Na której części się zatrzymałeś?
nie wiem co mam tam ściągnąć
zalogowałem się na 192.168.1.1 i haslo admin nie wchodzi ;/
Nie jesteś zbytnio pomocny. Czy się zalogowałeś? Miałeś poprzednio hasło ustawione?
hasla nie miałem, zmienilem w telnet na password i nie moge sie polaczyc z serwerem
a jak wcisne ctrl+p to nie mam takich plikow aby sie zalogowac do putty
nie mogę w ogóle połączyc sie z rooterem przez ten program
Jak ustawiłeś hasło to później tylko ssh a nie telnet. Co winscp wyświetla przy połączeniu? Screenshot pokaż z ustawień jak zrobiłeś w winscp.
Dwa pytania:
- czy faktycznie ustawiłeś hasło - podłącz się przez telnet i zobacz
- czy wybrałeś scp a nie sftp podczas łączenia?
w tel net zmieniam hasło dzieki komendzie passwd
i wpisujac login root i haslo pojawia mi sie brak dostepu
A teraz połącz się przez putty/ssh i zobacz czy nastąpiło połączenie.
mam win8 i jak załącze putty to mi pokazuje, że nie mam pliku
Jakiego pliku? Sorry, ale naprawdę nie pomagasz sobie w ten sposób.
ściągnałem putty.exe (sam plik)
i pokazuje mi się access denied
i dalej nic
skrin
Chcesz powiedzieć że nie możesz uruchomić programu na windows bo nie jesteś adminitratorem?
Jeżeli faktycznie zmieniłeś hasło to tu musi być takie na jakie zmieniłeś. Jeżeli nie wiem/nie pamiętasz/nie wchodzi - wejdź w tryb failsafe (opisane na eko.one.pl), wykonaj polecenie firstboot, zrestartuj router i jeszcze raz od nowa.
odpaliłem juz putty z ssh i nie mogę się połączyć z 192.168.1.1 wpisije
login root
i haslo na rozne sposoby i nic
skrin wyzej
wszystko zrobiłem i już miałem oryginalny soft.
teraz sciagnalem najnowszy soft ze strony tp link (nie PL tylko światowej, bo na polskiej był stary)
i teraz nie moge wejsc w szatę graficzną na 192.168.0.1
nie wiem co mam zrobic
Jeżeli wgrałeś to co jest na stronie tplinka to popełniłeś błąd, ponieważ ten plik zawierał bootloader. Jeżeli router nie żyje to albo oddaj go na gwarancję albo rozbieraj go, kupuj i podłącz interfejs szeregowy z odpowiednim konwerterem i odzyskaj przez wgranie softu przez bootloader. Albo oddaj komuś kto to zrobi odpłatnie np. mi.
Bez urazy, ale sądząc po powyższych postach to najprościej będzie jak go oddasz na gwarancję.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → openwrt mr3420 v2 problem pomocy :(
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc