Temat: WOL z Gargulca

Witam !
Kiedy łączę sie z routerem poprzez openvpn z komputera służbowego oczywiście mam pełny dostęp do administrowania routerem, jednak nie wiem dlaczego w wypadku wybudzania podłączonych urzadzeń poprzez wol w wypadku dysku sieciowego w zakładce Konfiguracja/Wake on LAN mam takie coś:
(nieznane)    192.168.0.7    00:00:00:00:00:00    i oczywiście po naciśnięciu przycisku wybudź nic się nie dzieje sad.
Natomiast kiedy np. z podłaczonego komputera do routera chcę wejść na NAS-a to się wybudza, to samo dotyczy aplikacji na telefon, sieć wifi z routera z gargulcem i tez sie nas wybudza.

Jednak bezpośrednio z routera jak widać nie.

Jest na to jakiś sposób ? - czy to może wina openvpn - ale kiedy nas jest właczony "ręcznie" to poprzez tunel vpn moge robić wszystko z nim...

Polecenie arp -a pokazuje same zera w adresie MAC dysku sieciowego.

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

2

Odp: WOL z Gargulca

Dodałem przekierowanie portu 9 na routerze z wol i o dziwo wol działą poprzez openvpn.
Ciekawe jest , ze wcześniej bez niego wol działał z aplikacj smartfonowej - ciekawe na jakim porcie ona działa ?
Temat do zamknięcia smile

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh