1

Temat: MR3220_v2_GargoylePL 1.6.1.5 -brak zakładki Nośnik USB i inne problemy

Witam Kolegów,
na wstępnie pierwszego posta chciałem wyrazić wyrazy uznania dla @Cezary za to świetne miejsce w sieci.
Wertowałem ten portal i to forum od kilkunastu dni jako Gość. Fajnie się czyta, dużo przydatnych porad odnalazłem.
W końcu na tyle się naczytałem i napaliłem, że udało mi się dorwać w swoje ręce TP-Link MR3220 v2.23.
Pierwsze rzecz, to wrzuciłem do niego Gargoyle PL w wersji 1.6.1.5. Flashowanie wykonało się poprawnie. Nowy soft jest w "pudełku".

Teraz próbuję wykonać exroot. Piszę, że próbuję, bo mam wrażenie, że robię to czasami nieskutecznie. Najpierw zrobiłem z 1 partycją, podmontował się i miałem ok. 4GB pamięci ekstra na inne dodatki. Następnie umyśliłem sobie, że pójdę za przykładem innych kolegów i podzielę sobie to usb na 3 partycje:

sda1 - 128MB swap
sda2 - 1024MB - extroot - ext2
sda3 - 2500MB - ext2

Używam OSX 10.9.4. i po zainstlowaniu obsługi systemu plików ext udało mi się spartycjonować usb do moich założeń.
Później próbowałem wg poradników zrobić exroot. W poradniku stało, że należy zainstalować do pamięci RAM e2fsprogs i kolejnymi komendami sformatować partycje. Zrobiłem. Próbowałem nastepnie komendami:

uci set fstab.@mount[0].enabled=1
itd.

No i tutaj próbowałem ustawić extroot po

uuid = ...

Restart routera i uruchamia się z usb. Niby działa, bo w zakładce System --> Dodatki, tam gdzie jest ścieżka do pluginów widzę wpis o pojemności zwiększonej do ok. 1GB. Wydaje się wszystko w porządku.

Przepraszam za brak logów, ale siedziałem nad tym wczoraj (czy też już dzisiaj) do godz. 1.30. i nie pomyślałem, aby coś wrzucić. Dopiero teraz zrezygnowany zarejestrowałem się tutaj i skomlam o pomoc.

Wracając do tematu...

Problem #1: Po upakowaniu świeżego GargoylePL 1.6.1.5 nie mam żadnej zakładki typu System --> Nośniki USB. Wszędzie potykam się o posty, że można zrobić extroot i podmontować zasoby/dyski/partycje w oparciu o GUI, a jednak nie mam tej zakładki na świeżo postawionym sofcie. W czym problem? Pewnie czegoś nie doczytałem, ale chętnie poproszę o wskazanie lektury.

Problem #2: Próbowałem wgrać plugin-gargoyle-usb-storage. Wszystko leci, kopiuje się i instaluje do momentu pakietu swap-utils. Wyskakuje komentarz,że /sbin/swapon już istnieje i instalator przerywa pracę i usuwa wszystkie dotychczas zainstalowane pakiety. Czy tak ma być? Powiem szczerze, że z ciekawości próbowałem dokończyć tą instalację i kilkakrotnie usuwałem te pliki, które już były (np. swapon, swapoff, blkid) i potem klikałem:

opkg install plugin-gargoyle-usb-storage

Po tym "usuwaniu" i ostatniej instalacji pluginu poszło i zainstalowało się (w teorii, bo po restarcie po wpisaniu opkg list-installed nie pojawia się ten plugin). Pewnie znowu gdzieś popełniam błąd świeżaka. Proszę o naprostowanie mnie.

Problem #3: Próbowałem wgrać minidlna. Niby się upakowało, potem dograć plugin do GUI. Pojawiła się pozycja w System --> DLNA, jednak jak ją klikam to wystakuje błąd w stylu:

haslerl cgi-... i błąd/brak czegoś w którejś linijce skryptu minidlna.sh

Nie wiem, co z tym począć. Czy coś trzeba doinstalować?

Prośba: chciałbym na tym routerze podłączyć usb,  podzielić je na 3 partycje jak w/w w poście. Zamontować swap na sda1, zrobić extroot na sda2, sda3 na próbne dane multimedialne, dodać sobie minidlna, aby to posprawdzać.

Pytanie #1: Czy można jednocześnie bawić się z poziomu GUI (podgląd i odświeżanie/sprawdzanie czy się zainstalowało) i być zalogowanym przez ssh?

Z góry dzięki za cierpliwość do żółtodzioba. Czytałem wcześniej dużo i wydawało mi się, że robię zgodnie z poradnikami, ale widocznie popełniam jakieś błędy.

Pozdrawiam Michu7

2

Odp: MR3220_v2_GargoylePL 1.6.1.5 -brak zakładki Nośnik USB i inne problemy

#1. No nie masz, bo to urządzenie ma za mało flash na to. Zrób extroota a później to doinstalujesz. Link do poradnika jest na eko.one.pl: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152
#2 patrz punkt pierwszy.

#1. Tak można.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję @Cezary. Widziałem ten temat, tylko głupi nie przeczytałem ze zrozumieniem. sad Podziałam ze wskazanym linkiem i potem napiszę, jak mi poszło... czy też znowu zmaściłem. wink

Pozdrawiam Michu7

4

Działa zgodnie z tym wszystkim, co tutaj przeczytałem. Oczywiście zawinił czynnik ludzki, czyli ja big_smile Czytać muszę się nauczyć.
Dzięki @Cezary raz jeszcze. Teraz walczę dalej smile

Pozdrawiam Michu7

5

Dolacze sie do tematu, router ten sam, fw to samo. I problem zblizony:
Po wykonaniu extroota i zaistalowaniu pelnego softu zgodnie z w/w poradnikiem spada mi wyraznie szybkosc polaczenia 3g (huawei e173u2). Na golym sofcie jest ok, na samym extroocie tez, ale juz na pelnym sofcie predkosc jest nedzna. Gwizdek 2gb tylko z partycja ext.

6

Nie wiem czemu się dziwisz, przecież teraz współdzielisz pasmo na usb na modem i przewalane dane z nośnika usb. Już nie mówiąc o tym jak swap tam jeszcze masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.