51

Odp: Wdr3600 i e3372 gargoyle - brak transmisji

"Wtedy w konfiguracji zostanie ustawiony pierwszy interfejs modemu E3131, niezależnie od tego ile jest portów szeregowych różnych urządzeń i w jakiej kolejności zostanie wykryte."

nie mam jak teraz sprawdzić, ale wydaje mi sie ze nie zadziala,. bo USB mam 3, a ten "środkowy" czyli ttyUSB1 jest potrzebny .. chyba żeby jakoś przestawić ich kolejność przez SETPORT ?

zamiast:
^SETPORT:A1,A2;10,16,12,1,A1,A2
dać:
^SETPORT:A1,A2;16,10,12,1,A1,A2
?

52

?????
to ktora lista?

53

Ja cię kręcę.  W ogóle nie przeczytałeś tego i nie postarałeś się zrozumieć te skryptu. Przecież w skrycie sam wykrywasz urządzenie i sam numerujesz interfejsy, więc w czym widzisz problem żeby zamienić 0 na 1 skoro taki potrzebujesz? Po co chcesz grzebać w modemie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

54 (edytowany przez marcint43 2016-04-08 11:14:19)

skrypt rozumiem dokladnie, ale jak włożę modemy tuż po sobie to moze się zdarzyć że ich numery nie będą po kolei
przy 3ch modemach mam prawie 10 urządzeń ttyUSB, wiec nie jest tak ze mam 0 lub 1, ten modem moze dostac np. ttyUSB5,6,8 ... i ktory jest poprawny ?
co więcej skrypt hotpluga jest wykonywany przy kazdym wykryciu kolejnego ttyUSB czyli w tym wypadku 3 razy, kolejne iteracje nie wiedza nic o sobie

55

Czyli jednak nie zrozumiałeś jak to działa. Jak masz już 10 sztuk interfejsów to dołożenie nowego modemu  powoduje pojawienie ttyUSB11, 12 ,13 czy dalszych, ale w zmiennych masz numer kolejny interfejsu. Więc skoro wiesz że do połączenia używasz drugiego interfejsu modemu to wiesz też że jest to ttyUSB12. Zrób sobie dowolny debug żebyś widział jakie zmienne idą w hotplugu.

56

rozumiem, ale skrypt hotpluga jest iterowany dla kazdego kolejnego urzadzenia - niezależnie,
one nie wiedza o sobie, skrypt nie wie na ktorym z kolei urządzeniu jest
wiec odpada bezposrednie konfiurowanie o ktorym piszesz na dole poradnika

a wracajac do symlinkowania:
moze bez sensu jest wogole poprawia,c ustawic po prostu na /dev/modem_e3372_2 i koniec (nie dziala, ale przyczyna gdzie indziej?)

krótko: czy użycie symlinku: /dev/modem_e3372_2
jest wystarczające ? czy pozostale symlinki mają znaczenie ?  ... inaczej mowiac: czy jest jakiekolwiek znaczenie jak sie nazywa ten symlink dla kolejnych ttyUSB ? czy jesli mam je 0, 2 ,3  ma znaczenie ?

57

marcint43 napisał/a:

rozumiem, ale skrypt hotpluga jest iterowany dla kazdego kolejnego urzadzenia - niezależnie,
one nie wiedza o sobie, skrypt nie wie na ktorym z kolei urządzeniu jest
wiec odpada bezposrednie konfiurowanie o ktorym piszesz na dole poradnika

I co w związku z tym? Przecież wykrywasz konkretne urządzenie i konkretny interfejs.  I skrypt dokładnie wie na którym urządzeniu jest, kolejność mu do niczego nie jest potrzebna. Przecież on nie prowadzi żadnych liczników i zliczania co i ile razy się pojawiło.

58

ok, czyli mając symlink: /dev/modem_e3372_2
ktory wskazuje na poprawny ttyUSB to wystarczające ? (cała reszta ttyUSB nie jest mu potrzebna ?)

problem jest taki ze jesli podaje w konfiguracji symlink to nie podnosi interfejsu, jesli na wprost przez ttyUSB to wtedy dziala (nawiązuje polaczenie) - stad moje podejrzenie ze jednak kolejnosc musi być i pozostale ttyUSB sa mu tez potrzebne

59

Ja o jednym ty o  drugim. Jak ci symlink nie działa to niech skrypt ustawia konkretny, pisałem już.

60

symlink nie dziala, a konkretnego ustawic się nie da/nie wiem jak w przypadku wielu modemów

61

Sorry, nie wiem czy masz gorszy dzień czy jak. Mój poradnik, skrypt na dole, masz zmienić identyfikator urządzenia usb i numer kolejny interfejsu który cię interesuje. Sprawdzałeś to?

62

Witam!
Przepraszam, że w tym wątku ale nie bardzo wiem gdzie.
Mam wrd3600 z gargoyle i e3372 hilink.
Czy jest możliwość ustawienia routera aby automatycznie wpisywał pin po każdym rozłączeniu? Internet mam w Orange i nie da się usunąć żądania PIN.

63

1. Albo zmieniasz soft w modemie na nowszy który umożliwia zapamiętanie pinu
2. Albo http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 38#p137738 o ile masz soft z takim samym api
3. Na forum bez-kabli.pl znajdziesz też metodę zmiany softu na inny i wprowadzenie pinu do samego modemu

64

Będę dozgonnie wdzięczy za linka z poradnikiem do zmiany softu modemu.

65

działa! zrobiłem...

faktycznie nie rozumialem skryptu, chyba jakiś ciężki dzień miałem, a dokladnie nie widzialem jednego niuansu w nim, linijki:
      if [ $NEWD = "0" ]; then
http://eko.one.pl/?p=openwrt-linkidoportowszeregowych
jest to numer kolejny interfejsu ... i..n..t..e..r..f...:-).. NIE ttyUSB ..., wiec w moim przypadku dla ttyUSB1 będzie to = "2" ... a nie 1

interfejs nr 0 -> ttyUSB0
1 -> pusto (tutaj jest "net/wwan0")
2 -> ttyUSB1
3 -> ttyUSB2
4,5 -> pusto (scsii)

co do samych symlinkow - rozwiązanie znacznie ładniejsze, co wiecej symlink wykorzystawlam w swoich skryptach ,teraz juz sie nie da,
ale domyslam sie dlaczego nie dziala po symlinku, w logu pojawia sie:
Sat Apr  9 16:02:17 2016 daemon.notice netifd: wan_play (31099): ls: /net: No such file or directory
Sat Apr  9 16:02:17 2016 daemon.notice netifd: wan_play (31099): The interface could not be found.

zgaduję że to te okolice:

/sys/devices/platform/ehci-platform/usb1/1-1/1-1.4/1-1.4:1.0/  tu jest katalog  ttyUSB0
a w przypadku
/sys/devices/platform/ehci-platform/usb1/1-1/1-1.4/1-1.4:1.1/  tu jest katalog "net" (nie ma ttyUSB) ... ktorego jak sadze szuka...

interfejs jest poprawny:

# gcom info -d /dev/modem_e3372_2
Manufacturer: huawei
Model: E3372
Revision: 21.297.05.00.264
(...)

wiesz moze czemu ?