Temat: Problem z dostępem do vsftp (425 Failed to establish connection)

Mam problem z dostępem do vsftp z poza sieci lokalnej. Port ustawiony za pomocą UCI tak jak na http://eko.one.pl/?p=openwrt-ftp. Użytkownik próbujący się połączyć dostaje błąd "425 Failed to establish connection".

Podejrzewam, że problem jest z trybem ACTIVE połączenia zamiast PASSIVE. Zmiana (wymuszenie) trybu pasywnego coś zmieni? Jakieś pomysły?

2

Odp: Problem z dostępem do vsftp (425 Failed to establish connection)

Wypisał by gdyby mu chodziło o tryb pasywny. Z sieci lokalnej możesz się podłączyć?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Z sieci lokalej jest OK.

4

Ustaw więc passiv na stałe w konfigu i zobacz.

5 (edytowany przez totalizator 2010-10-29 21:53:11)

A jest jakaś opcja do dodanie w konfigu do wymuszenia pracy w trybie PASV? W manualu nie widzę nic takiego.

Jeszcze pytanie: działa to u kogoś?

6

pasv_enable

7

Instrukcja twierdzi, że ta opcja jest domyślnie włączona i służy raczej tylko do tego, żeby wyłączyć tryb PASV. Opcji na wymuszenie tego trybu po stronie serwera nie widzę.

8

Ale u Ciebie nie działa i tak. Jeżeli to problem z passive to ustaw ją jawnie, zdefiniuj zakres portów dla passiv i otwórz firewalla na te porty.

9

O.K. Spróbuję jeszcze zdefiniować te porty tak jak mówisz. Dam znać co wyszło. A Ty próbowałeś używać vsftp poza LAN i działa?

10

tak, działa.

11

Rozgryzłem w czym rzecz. Okazało się, że mało to ma wspólnego konfiguracją trybu PASV. Jakbym nie konfigurował vsftpd i czym bym się nie próbował łączyć to wychodził mi z tego błąd 425, 500 albo 550. Przy konfiguracji, której byłem najbardziej pewien wywalało przy próbie listowania katalogu:

500 Illegal PORT command.
Invalid response '5' received from server

Pokombinowałem i okazało się, że jest jakiś problem z niestandardowym portem, który miałem ustawiony zamiast typowego "21". Zmieniłem na 21 i bach! Wszystko działa idealnie.

Nie mam pojęcia o co chodzi. Poszukałem trochę i okazało się, że inni też mieli za tym problem. Mam nadzieję, że komuś się przyda ten wpis bo ja straciłem na to sporo nerwów.