151 (edytowany przez build000 2014-09-09 23:48:18)

Odp: TL-MR3420 / łącze Play / VPN

Skoro kolega jest taki pewny odpowiedzi...po co więc pytania ? wink
Poza tym temat czujników i ich aspekty techniczne to jakoś słabo wpisują się zarówno w ten temat jak i temat tego działu.

152

build000 napisał/a:

Skoro kolega jest taki pewny odpowiedzi...po co więc pytania ? wink

To chyba nie do mnie, nie widzę związku.

build000 napisał/a:

Poza tym temat czujników i ich aspekty techniczne to jakoś słabo wpisują się zarówno w ten temat jak i temat tego działu.

Sam zakładałem ten temat więc mogę czynić dygresje. A skoro Moderator nie ma uwag co do "wpisywania się w temat", nie rozumiem co przeszkadza to koledze? Przecież nie ma obowiązku pisania w moim temacie.

153

Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie: czy taki pasywny hub :http://fen.pl/produkt/unitek-y-2146-hub-4x-usb-20-mini-bialy.html masz szansę zadziałać prawidłowo z modemem + jedno urządzenie? Czytałem na forum dział "o hubach" ale nie jest on uaktualniany i są w nim chyba tylko 4 modele (w tym jeden no name) więc trudno posiłkować się przy zakupie. A na pewno wiele osób używa hubów pasywnych i wie czy wszystko działa bez zarzutu. Ewentualnie proszę również o polecenie jakiegoś pasywnego, działającego bez problemów huba (gdyby ten okazał się złym wyborem). Z góry dzięki.

154

Tak samo można spojrzeć na to z drugiej strony - nie musisz spamować tego tematu. Jeden temat - jedno zagadnienie. wink
Co do huba przy takich poziomach prądu to może być każdy, lepszy, czyli pierwszy z brzega - istotny jest tylko pewny kontakt elektryczny na stykach. Problemy z takimi czujnikami/układami pomiarowymi zaczynają się wtedy gdy zaczynasz wydłużać przewody.

155

build000 napisał/a:

Tak samo można spojrzeć na to z drugiej strony - nie musisz spamować tego tematu. Jeden temat - jedno zagadnienie. wink

Nie wiem, która to dla Ciebie "druga strona" ale powtórzę tylko, że w swoim temacie sam ustalam wątki dyskusji. To chyba normalne. Równie dobrze co chwilę mógłbym zmieniać temat lub rozpoczynać 10 wątków, w którym odpowiedziałaby jedna lub dwie osoby i... zrobiłby się śmietnik, za który Moderator na pewno by mnie nie pochwalił:-))

build000 napisał/a:

Co do huba przy takich poziomach prądu to może być każdy, lepszy, czyli pierwszy z brzega - istotny jest tylko pewny kontakt elektryczny na stykach. Problemy z takimi czujnikami/układami pomiarowymi zaczynają się wtedy gdy zaczynasz wydłużać przewody.

Gdyby to tak wyglądało w praktyce świat byłby piękny:-) "Takie" poziomy prądu, których piszesz to już ponad 260 mA (modem) + reszta. A sam modem lubi mieć "piki" (które widać tylko na oscyloskopie) i wtedy pobiera niestety znacznie więcej. A to wszystko razem zbliża do limitu portu usb więc nie są to takie małe prądy. A co do samych hubów - bywają różne, różniste i często chip, który siedzi w środku koncertowo gryzie się zwłaszcza z portami usb w routerach (w komputerach już nie tak często). Tak więc efekt może być taki, że podziała tydzień a potem... Zresztą nawet w tych hubach, które Cezary uznał za działające wskazywał na błędy, które występują po ich podłączeniu. To nie są dobre zjawiska.

Reasumując znalazłem inne rozwiązanie (kontroler po LANie).

156

Xelos napisał/a:

(...)
Nie wiem, która to dla Ciebie "druga strona" ale powtórzę tylko, że w swoim temacie sam ustalam wątki dyskusji. To chyba normalne. Równie dobrze co chwilę mógłbym zmieniać temat lub rozpoczynać 10 wątków, w którym odpowiedziałaby jedna lub dwie osoby i... zrobiłby się śmietnik, za który Moderator na pewno by mnie nie pochwalił:-))

No i tak właśnie się robi śmietnik - rozpoczynanie dyskusji o 100 różnych sprawach w jednym temacie - trzeba go było nazwać "o wszystkim". wink
Pomyśl trochę o czytelności tego tematu - nie jesteś sam i ten temat ma charakter publiczny/ogólnie dostępny - czytają to również inni i niekoniecznie biegli w temacie openwrt czy elektroniki.
Co do tego czy będę pisał ja, czy ktokolwiek inny w tym temacie to decyduje chyba głównie charakter publiczny tego forum - więc każdy może zamieścić swój komentarz. Jak Ci to przeszkadza umów się z Cezarym na PW czy cuś, zapłać mu uczciwie za swoje oczekiwania co do poruszanych kwesti/jak je rozwiązać/i.t.d....i tyle. wink

157 (edytowany przez pepe2k 2014-09-11 20:03:50)

@Xelos, szkoda Twoich nerwów, po prostu zignoruj.

158

Pepe2k, pełna zgoda!:-) Niektórzy mają widocznie jakieś problemy, którymi za wszelką cenę pragną zarazić innych;-)

159 (edytowany przez build000 2014-09-12 23:18:54)

pepe2k - tak samo szkoda jak Twoich jak zwykle głupich docinków i komentarzy. Aż dziwne, że tak późno dołączyłeś swoje "wiodące stwierdzenia"
big_smile
Xelos - problem to chyba masz raczej Ty - inaczej byś nie zakładał tego tematu - nieprawdaż ? wink

160

Uwaga, nie dokarmiać trolla!
Ignorować!

161 (edytowany przez build000 2014-09-13 13:02:39)

To żeś zabłysnął teraz pepe2k - normalnie jestem "pod wrażeniem" ... co za gość lol
Lepiej się dokarmiaj...wiesz...te Twoje "cenne uwagi"...będziemy tęsknić jak padniesz z głodu.
big_smile

162

build000 napisał/a:

pepe2k - tak samo szkoda jak Twoich jak zwykle głupich docinków i komentarzy. Aż dziwne, że tak późno dołączyłeś swoje "wiodące stwierdzenia"
big_smile
Xelos - problem to chyba masz raczej Ty - inaczej byś nie zakładał tego tematu - nieprawdaż ? wink

Nie odróżniasz "problemu" od "pytania" a to wielka różnica. Czy pytając kogoś o godzinę masz problem?:-)) build000, już raz o tym wspomniałem - nie ma obowiązku pisania w moim wątku. Nie masz nic do powiedzenia - nie pisz. Szkoda czasu. Masz - pisz na temat i z sensem.

163

No właśnie - po co piszesz - bez związku i nie na temat - nie musisz już nic pisać jak nie masz o czym. Bo jeżeli po to by zwrócić na coś moją uwagę (lub być może innych) to bez sensu i właśnie bez związku z tematem - zawsze możesz napisać o tym do mnie na PW jak coś Ci nie leży. Jedynie wyłania się widzę u Ciebie jakiś problem związany ze mną - na prawdę nie ma powodu tego dalej epatować. Zakończę tym samym tą bezowocną dyskusję o niczym, a Ty sobie dalej brandzluj powietrze jak to Ci w czymś pomaga.
big_smile

164

Zdecydowanie przeceniasz swoją osobę - w ogóle nie zawracam sobie Tobą głowy. Natomiast Twoje ostatnie nieparlamentarne wypociny raportowałem Moderacji - to nie miejsce i czas na podwórkowe wygłupy.

165

Witam, Proszę o pomoc i nakierowanie jak dostać się do urządzenia z zewnątrz (rejestratora monitoringu nasłuchującego na tcp 8000) (z dowolnego miejsca).
Po zmianie ISP z Neostrady od Orange na PLAY LTE z modemem ZTE MF823 skonfigurowałem na MR3220 exroota, klienta VPN do serwera VPS z OVH (UBUNTU 14), Gdzieś czytałem, o skryptach, które przekierują mi zadane porty na serwerze VPN (VPS OVH) w momencie podłączania Klienta VPN (MR3220 +MF823 PLAY LTE) ale nie potrafię tego ogarnąć i nie wiem czy to właściwa droga.

Na ten moment na Kliencie VPN (Na stronie logowania Garygoyle mam OpenVPN Status:Running, Connected, IP: 10.8.0.6), z tej sieci pod 10.8.0.1 wchodzę na serwer www VPS-a i dalej brak mi wyobraźnie co muszę zrobić.

Potrzebuję dostać się do kamery nasłuchującej na tcp 8000 na ip 192.168.1.200 w sieci gdzie jest MR3220 PLAY LTE i Klient VPN z Internetu (dowolny host) przez IP serwera VPS:8000 lub ewentualnie z innej sieci gdzie podłączę się jako klient VPN.

Bardzo proszę o wskazówki bo czuję, że gdzieś się pogubiłem.

166

Jeżeli poprawnie skonfigurowałeś to od strony serwera vps powinieneś móc się wbić do kamery zza routerem który tunel zestawia. Ale ponieważ to vps to pewnie też musisz sobie teraz z komputera zrobić połączenie do vps tak żeby całość była jedna siecią.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

167 (edytowany przez krzysiekj 2014-11-27 12:22:49)

chudczan - a masz włączoną komunikację pomiędzy klientami? (allow-client-to-client czy jakoś tak w serwerze OpenVPN?)

wtrącę swoje 3 grosze

Mam podbne rozwiązanie (mr3220), dzięki Cezaremu zbudowałem sobie minimalny obraz (obsługa modemu + 3ginfo + gnokii + parę skryptów, bez interfejsu www). Nie mam exroota bo to zawodne (bez huba dużo roboty i pada, z hubem trzeba dodatkowe zasilanie hub, etc). Problem ma rozwiązany tak, że po starcie co 5 min skrypt sprawdza czy tunel stoi, , następnie sprawdza czy ma ściągniętego openvpn-a, jeśli nie to go go ściąga i odpala (w dużym skrócie). Transfer: ~700kb na pobranie OpenVPNa, samo podtrzymanie tunelu zabiera ok 1-3MB na dobę (nie potwierdzam tego na 100% - sprawdzałem to jakieś 3 lata temu i tyle pamiętam, teraz nie mam możliwości bo oprócz samego tunelu leci inna transmisja). Czy to dużo? Chyba nie, w najgorszym przypadku wychodzi max 100MB na miesiąc.
Oprócz tego wymagany jest serwer z publicznym IP - polecam digital ocean - tam masz cały virtualny serwer za 5USD/miesiąc (a jesli będziesz włączał go okazjonalnie to jeszcze mniej).

Jeśli 100mb to za dużo masz alternatywę n2n - ale nie polecam, kiepsko działa.
Inna opcja, skryptujesz sobie tak aby router czekał na smsa np o treści "VPN <adres_ip>" i jak go otrzyma to stawia tunel vpn pod wskazane IP, potem ręcznie wchodzisz na router i jak nie potrzebujesz to gasisz (ew. dalej skryptuejsz aby np po 1h wyłączył tunel).

EDIT: nie przeczytałem całego wątku, widzę, że pomysł z smsami juz był smile

168

Zapytam inaczej. Na ten moment mam dwa routery mr3220 z najnowszym Garygoyle,modem zte mf823 PLAY LTE i exroot i klient VPN. Serwerem OpenVPN jest VPS z Ubuntu 14, konfiguracja podstawowa z dokumentacji Ubuntu. Zarówno jeden i drugi router jest połączony z serwerem VPN. Krzyżowo mam komunikację pomiędzy tymi Klientami przez serwer VPN. W jednej sieci wpisuję w przeglądarce adres IP VPN  (10.8.0.6) i mam panel Garygoyle i w drugą stronę wpisując 10.8.0.18 mam panel pierwszego  routera. Jakie warunki muszę jeszcze spełnić by dostać się do rejestratora (192.168.1.200:8000) z drugiej sieci. Ustawiłem przekierowanie portu ale to chyba za mało.

169

Wydaje mi się, że musisz mieć jeszcze ustawionego NATa pomiędzy sieciami (lokalną, a vpn-em).

170

Cezary napisał/a:

Jeżeli poprawnie skonfigurowałeś to od strony serwera vps powinieneś móc się wbić do kamery zza routerem który tunel zestawia. Ale ponieważ to vps to pewnie też musisz sobie teraz z komputera zrobić połączenie do vps tak żeby całość była jedna siecią.

https://openvpn.net/index.php/open-sour … html#scope

Ciepło?

171

Klientem openvpn o serwera.

172

Cezary napisał/a:

Klientem openvpn o serwera.

To chyba w jakimś obcym języku smile

Including multiple machines on the client side when using a routed VPN (dev tun)

Ten rozdział w dokumentacji openvpna - rozwiązał moje zapotrzebowanie choć jeszcze szukam pomocy jak dostać się do urządzenia/serwera z dowolnego hosta, a nie tylko z sieci VPN.

173

"d" zabrakło.

174

Witam, trochę zbaczając z tematu poszukuję do MR3220 firmwaru GargoylePL 1.6.1.3 - czyli ostatniego z obsługą funkcji repetera bez koniczności wykonywania exroota.