Temat: TP-Link MR3420 dysk sieciowy

Ostatnio poszukiwałem informacji czy da się podłączyć dysk lub pendrive do mojego routera aby udostępnić tą przestrzeń w sieci i natknąłem się na Gargoyle. Zainstalowałem ten firmware myśląc, że rozwiąże problem ale okazało się że router ma tylko 4MB pamięci i nie zmieści się w nim już plugin usb. Szukałem więc dalej rozwiązania, również na tym forum i przeczytałem artykuł o extroot. Z tym, że w opisie instalacji cały czas jest mowa o partycji z systemem plików ext4. Nie stanowiłoby to dla mnie problemu nawet w windowsie, gdyż są odpowiednie wtyczki do total commandera ale mi natomiast chodzi o sformatowanie partycji do ntfs, tak aby była również widoczna w telewizorze i można było z miej odtwarzać filmy. Czy jest taka możliwość za pośrednictwem extroot?

2

Odp: TP-Link MR3420 dysk sieciowy

Dobre rozwiązanie to użycie huba USB i podłączenie pendrive z extroot i dysku na USB który będzie udostępniony.

Możesz też zrobić ręcznie partycję EXT4 na dysku ( wystarczy ze 100mb) i resztę na NTFS aby inne urządzenia potrafiły go obsłużyć. Jednak obsługa NTFS zużywa dużo zasobów routera przez co transfery są słabe.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

3

Rozumiem. Jeszcze mam pytanie czy jak już zrobie extroot to będę miał dostęp do gui routera (gargoyle)?

4

@mspider86: udostępniając dysk po sieci urządzenia widzą sieciowy system plików. Nie ext4, nie ntfs itd. Jeżeli tylko urządzenie rozumie to co "samba" czy otocznie sieciowe to się połączy.

Robisz extroota a później instalujesz pluginy. Wszystko masz opisane na eko.one.pl.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

A co z GUI? Będę mógł normalnie zalogować się do gargoyle?

6

No tak, będziesz miał normalnie gui do tego, jak wszystko zainstalujesz zgodnie z regułami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.