Temat: Jaki router do linkowania łącz?

Witam.

Nie miałem jeszcze routera z alternatywnym oprogramowaniem, a moja wiedza ogranicza się do wygooglowanych fragmentów i potrzebuję pomocy przy wyborze odpowiedniego sprzętu.
Otóż mam Netię na własnych kablach opcja do 20(realnie 13/1) na TP-LINK TD-W8960N. Do tego zamówiłem Power LTE z HUAWEI B593s(zapewne b593s-22).
Chciałbym router do którego podepnę kablami RJ45 oba urządzenia. Googlując trafiałem(zapewne na to forum) na opis łączenia różnych źródeł internetu w jedno sumujące ich wartości, czyli pewnie to nie będzie mógł być słaby procesor, ale to już moje spekulacje... Graficzne gui mile widziane, jak i 5GHz, USB już nie koniecznie. Ilość urządzeń na stałe to 3 PC(jeden kablem), tyle samo smartfonów i tabletów plus nie sprecyzowana liczba gościnnych podłączeń(czasem odwiedzają mnie znajomi wink ).
Budżet cóż... rozsądny smile

Z góry dziękuję za propozycje i oczywiście pozdrawiam.

2

Odp: Jaki router do linkowania łącz?

Nie da się zsumować 2 łączy w ten sposób. Możesz zrównoważyć obciążenie, czyli jaki będziesz pobierał z kilku źródeł lub w kilku wątkach jednocześnie to możesz uzyskać prawie łączną przepustowość obu łączy. Ale jak będziesz ściągał jeden plik to to będzie leciało tylko jednym łączem.

Dowolny router który spełni twoje oczekiwania pod openwrt, instalujesz mwan3. Np. WDR3600.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Jaki router do linkowania łącz?

No tak tak. Chodzi o porozbijanie pakietów na 2 porty wan. Czyli to nie jest jakaś skomplikowana czynność i nie trzeba extra mocy procesora.
Rozumiem że WDR4300(jak patrzę po cenach to kosztuje tyle samo co WDR3600, a ma szybsze N) będzie wystarczający.

Na pewno będę tu jeszcze pisał, przynajmniej co do puli adresowych na 2 wany... Ale to jak skompletuje całość sprzętu.
Na razie dziękuję, wiem co kupić.