1 (edytowany przez replay111 2014-06-22 21:25:43)

Temat: [Solved] [Gargoyle] QoS - podział (niesprawiedliwy) pasma

Witam,

chciałem tylko zapytać, czy jest możliwosć podzielenia pasma (in/out) nie w sposób "sztywny" a na zasadzie ustawienia priorytetu np:
192.168.1.10
192.168.1.11
oba adresy mają limitu na in/out, jednakże jeżeli jest aktywny IP: 192.168.1.10 to ruch przez niego generowany ma pierszeństwo przed pozostałymi (np: 192.168.1.11).

Chodzi mi o zabezpieczenie takiej sytuacji że jak leci mi jakaś transmisja (voip, streming, giercowanie, cokolwiek ;-)) to żeby pozostałe maszyny nie były w stanie ubić mi pasma, albo w momencie jak generują duży ruch a mój ip jest aktywny to żeby szczytowe wykorzystanie łącza było dla nich (wszystkich poza 192.168.1.10) max 80%.

Chodzi mi o ustawienie niesprawiedliwego podziału pasma w przypadku, kiedy zaczyna być ono wykorzysytwane w pełni - czy da się do QoS-em ustawieć (nie musi być po stronie gui, może byc klepanie z cli).

2

Odp: [Solved] [Gargoyle] QoS - podział (niesprawiedliwy) pasma

W sumie nie, bo w gui na sztywno pasmo określasz. Musisz sobie ręcznie skrypty napisać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A czy to nie zadziała tak, że jak teraz dodałem swojego ip-ka: 192.168.1.10 jak źródło (qos wysyłanie), ustawiłem go na fast i dałem na samą górę w regułach, to właśnie nie osiągnę tego co mi jest potrzebne?
To co nie wpadnie w regułę dostanie normal?
Pytanie tylko czy normal przytnie to "z góry" - bo na transferze nie ma limitu, jest tylko własnie na podziale pasma wink

4

Pod warunkiem że ten drugi nie będzie fast, wtedy tak, możesz osiągnąć to co chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dokładnie tak - dzięki za pomoc ;-)