1 (edytowany przez marek90 2014-06-17 17:18:52)

Temat: Wybór routera

Witam,

Poszukuje routera na którym będę mógł zainstalować rtorrenta, php5, apache2, DLNA. Będzie mi on służył głównie do nocnych pobierań plików.

Do tego zależy mi żeby w pełni współpracował z openwrt i gargoyle.

Do moich potrzeb openwrt czy gargoyle bardziej będzie przydatny ?

Budżet to jakieś 350 zł.

Pozdrawiam

2 (edytowany przez Maniek19pl 2014-06-17 17:38:12)

Odp: Wybór routera

nie rozważasz może kupna terminalu ? czyli mi pc na którym spokojnie wgrasz sobie openwrt, możliwości i cena takiego terminalu przebija routerki tongue - Tylko jedynie pobór prądu jest większy na terminalu (są takie co biorą po 10 W, ale cenowo ... ) ja swój na zasilaczu jest max 20 W, dałem 50 zł (800 mhz,256 ram , 128 mb flash) wgrane openwrt x86

3

No właśnie w przypadku routerów jest zdecydowanie mniejszy pobór prądu na czym też mi zależy. Kolejna sprawa to taki terminal więcej miejsca zajmuje.

4 (edytowany przez Maniek19pl 2014-06-17 17:55:42)

z wielkością bym polenizował smile Masz tutaj porównanie u mnie, mój terminal po prawej (ten srebrny) po lewej główne urządzenie asus n10u i biały router jako switch - bo mam coś jeszcze do podłaczenia - a brak gniazd lan yikes

http://thumbnails111.imagebam.com/33372/42224e333716971.jpg

* z prądem no to już spory problem ..

Ale jakie możliwości jakiś czas temu wrzuciłem na hdd do kolejki chyba 5 czy 6 torrentów jednocześnie (razem prawie 200 GB) spokojnie to pobrało smile bez żadnej zwiechy czy coś yikes

Co na asusie z tomato, jeden torrent większy i już jest problem -a cenowo asus koło 100 zł był warty yikes
** ale to tylko od taka ciekawostka smile

5

a jak z poziomem hałasu takiego urządzenia ? Bo jednak jestem wrażliwy na hałas podczas snu.

6

bez głośny, brak wiatraków

7

Jednak jeszcze pozostaje 4 razy większe użycie prądu.

Co sądzicie na temat: TL-WDR4300 lub TL-WR1043ND v2

8

Takiet terminale nie generują żadnego hałasu. Jedynie gdy będziesz miał jakiś dysk podłączony, to on może szumieć.

9

Zamierzam podłączyć pendriva. Te dwa modele które przedstawiłem mógłbym mieć w bardzo dobrej cenie. Kolega handluje takim sprzętem. W przypadku routerów ktoś zaobserwował problemy z działaniem usług które mnie interesują ?

10

Przy takiej ilości usług to bierz ten który ma najwięcej ramu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11 (edytowany przez marek90 2014-06-17 20:21:10)

TL-WDR4300 - ten ma 128 MB. Czy to będzie wystarczająco czy jednak lepiej myśleć o terminalu ?

Jeszcze kwestia zgodności. Czy powinno na nim wszystko śmigać ?

12

Kup terminal wydajny pod takie usługi.

13

Dostanę na testy WDR3600 i zobaczę jak to będzie śmigało. Jak coś to zawsze mogę kupić terminal jak nie spełni moich oczekiwań.

14

Mam pytanko: Czy jesli postawie thin client i podlacze go do lan routera, na thin cliencie serwer openvpn, czy istnieje mozliwosc zeby z zewnatrz dostac sie na lan routera przez ten openvpn?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

15

Jeżeli odpowiednio to skonfigurujesz to będziesz miał z openvpn dostęp do zasobów sieci lokalnej, więc tak.

16

Czy ktos robil tu cos takiego?

17

Dobra, nie wszyscy na raz smile Zakladam ze bede musial kombinowac. Tak sie zastanawiam nad czyms takim: http://www.ebay.com/itm/Dell-Optiplex-1 … 41824c4ebd
Tak sobie mysle, ze jakby na tym postawic debiana, to poszedlby owncloud i jakis nas... Co o tym myslicie? Moze jest cos ciekawszego w podobnej cenie?

18

Przecież to standardowa funkcjonalność pluginu w gargoyle. Więc żadne "czy ktoś to robił".

19 (edytowany przez badziewiak 2014-06-18 08:28:41)

Domyslam sie ze po prostu trzeba bedzie zmienic IP na ten z thin client i to wszystko?

20 (edytowany przez darthsidious 2014-06-28 08:26:21)

Potrzebujesz Raspberry PI - wgrasz debiana mozesz mieć co chcesz - podepniesz bez problemu dysk zewnętrzny albo dwa, nie hałasuje, zajmuje miejsca tyle co paczka fajek, kosztuje na poziomie 180 PLN, zużycie energii na poziomie marginalnym (mniej niż router) - polecam

21

marek90 napisał/a:

Jednak jeszcze pozostaje 4 razy większe użycie prądu.
Co sądzicie na temat: TL-WDR4300 lub TL-WR1043ND v2

Operuj na wartościach bezwzględnych! policz sobie te "cztery razy" ilo to kW w miesiącu i ile będzie to kosztowało.

Kolejna sprawa to instalacja kobyły jaką jest apache na czymś o ograniczonych zasobach to lekka przesada i totalna nieznajomość tematu.