Temat: arduino+openWRT+sms

Muszę zrobić coś takiego.
Przesyłam poprzez arduino leonardo podłączone do poru USB routera komendę np "sms1".
Router odbiera transmisję i wysyła przypisanego sms-a na telefon.
Musi być co najmniej 30 różnych sms-ów i 5 telefonów na które wysyłamy.
Arduino mam oprogramowane.
Router odbiera transmisje.
Wiem, że powinienem napisać skrypt, który odbierze z portu komendę i wyśle określonego sms-a.
Niestety w skryptach raczkuje. Jak można proszę o pomoc.

2

Odp: arduino+openWRT+sms

Polecenie jest tekstowo?

CMD=$(cat /dev/ttyUSB0)
if [ $CMD = "costam" ]; then
  wyslij_sms...
fi

Google dużo o skryptach podowie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK rozumie.
Tylko gdzie mam taki plik ze skryptem umieścić żeby po wysłaniu komendy na port routera od razy się wykonał.

4

Np. w /etc/rc.local musisz umieścić jego wywołanie i żeby wykonywał się cały czas w tle.

5

Czyli jeżeli umieszczę go tam to wystarczy, czy muszę jeszcze coś zrobić żeby wykonywał się cały czas?

6

Musi się wykonywać cały czas. No chyba że chcesz żeby się wykonał jeden raz tylko.

7

Jak odbierze komendę ma wysłać sms-a i czekać na kolejną komendę. Komend może być kilka i mogą się powtarzać. Załóżmy że komenda przychodzi raz na kilka lub kilkanaście sekund, może być też przerwa kilku godzin bez komend.

8

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy router może przegapić wysłaną komendę? Jeżeli tak to jak można się przed tym zabezpieczyć.

9

Musisz cały czas nasłuchiwać na polecenia po prostu.

10

Ostatnie pytanie.
Czy nie można zrobić tak jak przy obsłudze mikroprocesorów, czyli jeżeli coś przyjdzie na port uruchomi się procedura obsługi przerwania od takiego zdarzenia i wywoła skrypt.

11

Jak sobie napiszesz. Dokładnie to co pisałem wcześniej: musisz sobie oprogramować to, coś co słucha i cyklicznie odbiera dane. Jak jesteś dobry to napiszesz sobie i moduł kernela która na przerwania obsługuje.

12

Próbuję uruchomić taki skrypt

#!/bin/sh
CMD=$(cat /dev/ttyACM0)
if [ $CMD = "sms1" ]; then
echo "działa" | gnokii --sendsms numer tel
echo "petla"
fi

niestety wszystko zatrzymuje się na linii - CMD=$(cat /dev/ttyACM0) i nieważne co zrobię nie idzie już dalej.
Możesz mi podpowiedzieć co ewentualnie mogę z tym zrobić.

13

Ponieważ cat działa bez przerwy. Jeżeli na wyjściu interfejsu szeregowego jest generowany znak nowej linii to możesz to zrobić

CMD=$(grep -m1 "sms" /dev/ttyACM0)

Ale musisz wiedzieć co przychodzi. Jak nie wiesz, albo jest tego dużo to musisz kombinować inaczej - grepować po jakimś stałym czymś w komunikacie a potem zrobić ładnego case/ifa z rozejściem na poszczególne polecenia.
Jeżeli dane na interfejsie szeregowym nie kończą się znakiem nowej linii - to musisz sobie coś sam nadpisać co będzie na bieżąco odbierało dane i je analizowało. Wszystko zależy więc od tego jakie dane są wysyłane.

14

Dzięki
Działa.
Na szczęście wiem dokładnie co wysyłam.

15

Zastosowałem komendę while[1] w skrypcie, żeby działało cały czas. Będzie dobrze. Czy będzie problem z innymi programami?

16

Uruchom to w tle i tyle.