1

Temat: Unitek Y-3172 i Tp-link TL-MR3420

Witam.

Czy ktoś z użytkowników forum miał kontakt z hubem Unitek Y-3172. Na papierze wygląda porządnie, ale nie mam pewności czy będzie współpracował z routerem Tp-link TL-MR3420 i modemem Huawei e173. Może ktoś stąd stosował tego huba przy podpinaniu modemu do routera? W sieci nie spotkałem się z opisem takiego zastosowania tego uniteka.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów:)

2 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-06-02 21:10:39)

Odp: Unitek Y-3172 i Tp-link TL-MR3420

To jest hub USB 3.0  - nie ma sensu go marnować wpinając do hosta 2.0 w routerze. Jeżeli chodziło Ci o "iPad charging port" to najprawdopodobniej nie ma w nim linii danych, więc się nie nadaje ten port pod modem.
Każdy hub 2.0 z zasilaczem powinien dać radę, szczególnie 7mio portowy. Nie ma co płacić 90zł jak 30zł da ten sam efekt.

A tak na marginesie to czy TL-MR3420 ma problem z zasilaniem USB? Jako router przeznaczony pod modemy 4G powinien mieć mocniejsze zasilanie...

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

3

SzymonKubisiak napisał/a:

A tak na marginesie to czy TL-MR3420 ma problem z zasilaniem USB? Jako router przeznaczony pod modemy 4G powinien mieć mocniejsze zasilanie...

Nie, to nie router ma problem, tylko modemy nie mieszczą się w specyfikacji USB 2.0. Żrą za dużo prądu, a TP-Link stosuje dedykowane układy TI do zarządzania zasilaniem w portach USB, które mają zabezpieczenie - więcej niż 500 mA nie dostaniesz, czyli tyle ile przewiduje specyfikacja... którą znają też producenci modemów smile

4

pepe2k napisał/a:

Nie, to nie router ma problem, tylko modemy nie mieszczą się w specyfikacji USB 2.0. Żrą za dużo prądu, a TP-Link stosuje dedykowane układy TI do zarządzania zasilaniem w portach USB, które mają zabezpieczenie - więcej niż 500 mA nie dostaniesz, czyli tyle ile przewiduje specyfikacja... którą znają też producenci modemów smile

Przecież 2 strony dyskutowaliśmy o tym : )
Mi chodziło że w tym modelu, jako przewidzianym pod modemy, zasilanie powinno być ponadnormatywne.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

5

SzymonKubisiak napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Przecież 2 strony dyskutowaliśmy o tym : )
Mi chodziło że w tym modelu, jako przewidzianym pod modemy, zasilanie powinno być ponadnormatywne.

Nie, nie powinno, jeżeli sprzęt ma być zgodny ze standardem. W tej kwestii to producenci modemów muszą (w końcu) się dostosować, żeby wszystkim żyło się lepiej.

6 (edytowany przez jarek7714 2014-06-02 23:51:26)

pjs napisał/a:

Witam.

Czy ktoś z użytkowników forum miał kontakt z hubem Unitek Y-3172

Osobiście mam złe doświadczenia z tą firmą i omijam ją jak ognia. Tu sam musisz zaryzykować, przy wyborze proponuję sprawdzić specyfikację (wsparcie dla wszystkich systemów wskazane) i brałbym właśnie USB 3.0, raz że wybór tych "dobrej jakości" jest większy, dwa może za jakiś czas użyjesz go w innym zastosowaniu, tu http://www.morele.net/search/ffinder/0/1/0/?q=hub+usb masz spory wybór z opisami. smile