Temat: Niski transfer PC -> Pendrive po kablu.

Witam serdecznie.
Mam problem z transferem po kablu z PC do Pendriva. Łączę się przez FTP, a transfer utrzymuje się na poziomie 4,5 MiB/s, a z tego co wyczytałem, transfer powinien się utrzymywać około 10 MiB/s na routerze 1043ND. Co może być winowajcą takiego zamulania? Kabel myślę, że jest ok bo był dołączony do routera.
Pozdrawiam,

2 (edytowany przez build000 2014-05-26 01:53:59)

Odp: Niski transfer PC -> Pendrive po kablu.

A ten pendrive to podpięty gdzie ? - do kompa - do routera - do pani Felicji ? Transfer odczytu/zapisu ? Jaki system plików na tym pendrive ? Firmware w nim (routerze) to...?
Sam widzisz ile wątpliwości tylko z jednego zdania - napisz rzeczowo i dokładnie.

3

a myślisz że wyciągniesz te 10 Mbps ciągnąc plik z pendrive'a via FTP? nie, masz tutaj ograniczenie, szybkość pendrive'a, USB 2.0, itd. Zawsze możesz zainwestować w jakiegoś NASa, czy cuś, wtedy będą lepsze transfery.

4

nitro2010 napisał/a:

(...)nie, masz tutaj ograniczenie, szybkość pendrive'a, USB 2.0, itd.(...).

Szybkosc pendrive tak, ale szybkosc USB2.0 spokojnie wyciaga 30MB/s. Sprawdzilem na dysku USB i PC.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

5

Pendrive podpięty do routera, 10 zapis, 25 odczyt, system plików ext4, firmware gargoyle.

6 (edytowany przez build000 2014-05-27 00:11:20)

mafiozo206 napisał/a:

(..)Co może być winowajcą takiego zamulania?(..)

Założenia:
Faktycznie cały osprzęt dodatkowy typu kable, złącza, i.t.d. są sprawne i zgodne z oczekiwaną prędkością transferu.

1. Najprędzej to sam router - transfery masz całkiem w normie zważywszy na to, że:
a) to tylko słabe (wydajność prądowa) USB
b) to tylko pendrive

2. Te lepsze (nieco) parametry transferu tylko w przypadku dysku USB z własnym zasilaniem.

3. Jak można się przekonać czy będzie inaczej ?:
a) zmienić(ać) pendrive(y)
b) podpiąć dysk o wstępnie zdefiniowanych warunkach powyżej
c) system plików jak do tej pory.

4. Co do innych, potencjalnych powodów - programy, demony, i.t.d. obciążające w danej chwili transferu cały router (procek, ram, i.t.d.).