1

Temat: VPN przez łącze bezprzewodowe T-Mobile

Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post.

Chcę postawić VPN miedzy dwoma sieciami. T-Mobile podarowało mi urządzenie Huawei B683. To urządzenie oczywiście nie ma takiej funkcjonalności ale za nim mam podłączony Juniper SSG-5. Niestety z tego co się znam to mam tu podwójny problem z NATem. Po pierwsze Huawei dostaje adres z sieci wewnętrznej T-Mobile (10.x.x.x), a na zewnątrz jest widziany po jednym z ich adresów zewnętrznych. Po drugie sam Huawei również NATuje wszystko co jest za nim na kolejną sieć wewnętrzną (192.168.x.x). Wniosek z tego taki że dla Junipera jest bardzo długa droga aby uzyskać prawdziwy zewnętrzny adres, który umożliwi zestawienie VPN.

Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może coś poradzić?

2

Odp: VPN przez łącze bezprzewodowe T-Mobile

RaThek napisał/a:

Wniosek z tego taki że dla Junipera jest bardzo długa droga aby uzyskać prawdziwy zewnętrzny adres, który umożliwi zestawienie VPN.

Witaj

To nie problem aby ta strona była klientem smile
Nie napisałeś jak wygląda sprawa po drugiej stronie wię c ciężko coś wywnioskować.

Linksys EA8500: LEDE
Belkin AC1750DB: OpenWrt CHAOS CALMER
2x TpLink TL-WDR3600: OpenWrt Attitude Adjustment
TpLink TL-WR1043ND: OpenWrt Attitude Adjustment

3

Obydwie strony mają być równorzędne. Na tą chwilę druga strona jest podłączona również do SSG-5 przez DSL CellPipe 7130 RG zapewne w trybie bridge.

4

W sensie jedna ze stron musi mieć publiczne ip żebyś mógł się do niej połączyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Wiem że jedna ze stron musi mieć publiczne IP żeby się do niej podłączyć. Natomiast połączenie musi mieć możliwość inicjowania z każdej strony (równorzędnie). Pytanie czy można zmusić T-Mobile do wyłączenia NATowania i przyznania zewnętrznego IP?

6

Wykupić. Oni za kasę umożliwiają zrobienie tego czegoś.

7

No dobra, powiedzmy że wykupiłem i co dalej? Jaki sprzęt potrzeba żeby to uruchomić?

8

Dowolny w którym możesz zestawić tunel. NIektóre linksysy mają to w oryginalne, niektóre tp-linki mają klienta. Na alternatywnym sofcie - każdy, jesteś tylko ograniczony rozmiarem flash

9

Dokładnie myślałem o czymś na OpenWRT. Są jakieś z wbudowanym modemem 3G? Co z antenami zewnętrznymi?

10

Bardzo nieliczne Huawei.

11

Źle się zrozumieliśmy. Huawei to dostałem od T-Mobile, natomiast na tą chwilę chcę dokupić jakiś porządny sprzęcik ale z racji tego że nie mam w tym temacie rozeznania to proszę kolegów o pomoc.

12

Owszem, zrozumieliśmy się. Z wbudowanym modemem 3G wspierane przez openwrt to właśnie kilka modeli Huawei, np. Huawei E970. Ponoć 960 też biega.

13

No dobra a jakie jest najlepsze rozwiązanie? Z wbudowanym / bez? Jak to się ma do anten zewnętrznych?

14

Sam sobie odpowiedź w jakich warunkach to pracuje i co potrzebujesz.

15

Jak bym sam sobie umiał odpowiedzieć to bym raczej nie pytał. Pytam o anteny zewnętrzne bo pewnie ich potrzebuję. Jak nie chcesz kolego pomóc to się nie wysilaj na górnolotne odpowiedzi które nic nie wnoszą.

16

Skoro wiesz że potrzebujesz anten to je zastosuj. Kompletnie nie napisałeś czy to będzie w budynku o ścianach żelbetowych na 60cm czy na środku pola 5ha, więc spodziewasz że ktoś będzie widział co odpowiedzieć. Trochę pokory, naprawdę.

17

Wiem że potrzebuję anten bo zasięg w budynku jest słabo-średni, natomiast nie wiem jakie modemy mają możliwość podłączenia anten zewnętrznych a przy tym są warte uwagi/polecenia i z jakimi ruterami wartymi uwagi/polecenia pracującymi pod OpenWRT dobrze współpracują.

18

W instrukcji Huawei B683 jest napisane, że gniazdo rp-sma służy do anteny 3g. Jest tam również tryb DMZ więc jak podłączycz inny roter z vpn i wykupisz stałe IP to będzie widziany z zewnątrz. Albo zainstalujesz sobie n2n. Może będzie albo jest na ten roter jakieś alternatywne oprogramowanie.

19

Pewien jesteś tego DMZ? I czy to na pewno nie będzie za NATem? Mi się wydaje że to tylko poza firewallem i siecią wewnętrzną strefa wydzielona jest, natomiast niestety dalej za NATem.

20

W DMZ będziesz miał dostęp z zewnątrz do wszystkich usług rotera a chyba tego potrzebujesz.

21

Potrzebuję żeby SSG-5 który będzie za ruterem z OpenWRT miał na jednym interfejsie adres zewnętrzny. Nie jestem pewien ale do tego trzeba ustawić chyba ruter w trybie bridge.

22

Tak to chyba się nie da proponuję DSL i pule adresów.

23

RaThek napisał/a:

Pewien jesteś tego DMZ? I czy to na pewno nie będzie za NATem? Mi się wydaje że to tylko poza firewallem i siecią wewnętrzną strefa wydzielona jest, natomiast niestety dalej za NATem.

Nie prościej za kilka zł kupić kartę sim innego operatora i sprawdzić? W PlayOnline dostaję zewnętrzny adres IP (choć oczywiście operator wycina ruch przychodzący).

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

24

Będę dzwonił do T-Mobile w tej sprawie. Wyjaśnię czy można i dam znać.

25 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-05-15 16:27:08)

w 2011 mieli tak:

Cennik usług dla firm T-Mobile napisał/a:

Publiczny adres IP – dynamiczny (APN: net)
Internet dla biznesu to usługa umożliwiająca Abonentowi T-Mobile dostęp do Internetu z wykorzystaniem publicznych adresów IP. Usługa jest przeznaczona dla Użytkowników biznesowych korzystających z aplikacji wymagających publicznego adresu IP przy dostępie do Internetu – głównie informatycznych rozwiązań, umożliwiających dostęp do sieci wewnętrznych.
Aktywacja  bezpłatna
Opłata Abonamentowa  10,00 zł netto
Opłata za transmisję danych  zgodnie z planem taryfowym

A czy Ty w ogóle chcesz mieć bezpośrednie połączenie z resztą internetu? Bo jak nie to prywatny APN jest świetną opcją : http://www.t-mobile.pl/pl/dlafirm/rozwi … ywatny-apn

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U