Temat: długość kabla antenowego wifi ?
witam, ciągle rozmyślam jak by można było skutecznie zmniejszyć ilość urządzeń u mnie w domu, mam jedno w pokoju + 2 na strychu podłaczone do anteny szczelinowej czy jak jej tam ![]()
Zastanawiam się gdybym wymieniał router na taki z możliwością podłaczenia większej ilości anten zewnętrznych - czy czasem nie poprawadzić kabla bezpośrednio do anteny - tylko zastanawiam się ile może byc tam m? przypuszczam że dobre 15-20 m .
Wiem że miałem tak pierwszy net radiowy, antena na dachu a z niej prosto do mnie kablem antenowym i do karty wifi (ale wtedy net hmm 256 kb/s może był)
Wiec jak ten pomysł by się sprawdzał ? dużo bym "zgubił mocy" czy nabrał zakłóceń ? Czy nie ma co się przejmować ? obecnie mam neta 12/6 zapewne za parę miesięcy uda się 20 mb. Kieedyś może więcej !? Wiec co sądzicie o tak długim kablu antenowym?
Czy lepszym pomysłem by było zaopatrzyć się w router z openwrt do niego karta wifi na usb , Dać przedłużacz usb . a kartę wifi bezpośrednio gdzieś koło anteny (zalać wszystko ładnie w opakowanie jakieś małe) i kabelkiem usb podłaczyć bezpośrednio do routerka.
Proszę o sugestie