Temat: długość kabla antenowego wifi ?

witam, ciągle rozmyślam jak by można było skutecznie zmniejszyć ilość urządzeń u mnie w domu, mam jedno w pokoju + 2 na strychu podłaczone do anteny szczelinowej czy jak jej tam smile

Zastanawiam się gdybym wymieniał router na taki z możliwością podłaczenia większej ilości anten zewnętrznych - czy czasem nie poprawadzić kabla bezpośrednio do anteny - tylko zastanawiam się ile może byc tam m? przypuszczam że dobre 15-20 m .
Wiem że miałem tak pierwszy net radiowy, antena na dachu a z niej prosto do mnie kablem antenowym i do karty wifi (ale wtedy net hmm 256 kb/s może był)

Wiec jak ten pomysł by się sprawdzał ? dużo bym "zgubił mocy" czy nabrał zakłóceń ? Czy nie ma co się przejmować ? obecnie mam neta 12/6 zapewne za parę miesięcy uda się 20 mb. Kieedyś może więcej !? Wiec co sądzicie o tak długim kablu antenowym?

Czy lepszym pomysłem by było zaopatrzyć się w router z openwrt do niego karta wifi na usb , Dać przedłużacz usb . a kartę wifi bezpośrednio gdzieś koło anteny  (zalać wszystko ładnie w opakowanie jakieś małe) i kabelkiem usb podłaczyć bezpośrednio do routerka.

Proszę o sugestie

2

Odp: długość kabla antenowego wifi ?

Więcej kabli + więcej łączy == większy spadek mocy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Kup sobie jakieś Ubiquiti ze zintegrowaną anteną, zamontuj na strychu, pociągnij Ethernet do głównego routera... i nie kombinuj jak koń pod górę.

Poza tym, zawsze możesz sobie wyliczyć ile zostanie Ci użytecznego sygnału "po" 20 metrach kabla antenowego. Prawdopodobnie niewiele lub w ogóle nic.

4

dobra zagadałem znajomego od którego brałem moją antenę, ma tez do niego ubn smile za pare dyszek odsprzeda smile
Dam znać jak będe miał już w domu i zmontowane jak to się sprawdza smile

Pozdrawiam

ps. mam wypuszczone 2 kable na strych (lan'owe) - jak miałem remont pokoju to dałem je sobie w ścianie , w pokoju na dole mam kostkę naścienną z 2 gniazdkami. A na strychu 2 kable lan. Jeśli będe je łaczył typu "takie kostki plastykowe" do łaczenia kabli lan - nie będzie to problem ? czy lepiej zlutować je i ładnie zabezpieczyć ?

5 (edytowany przez Maniek19pl 2014-06-25 14:07:31)

wymieniłem dzisiaj na dachu urzędzenie na ubnt bullet 2h, kable wszystko ładnie porobione. Wchodzę na urządzenie u znajomego (do którego wysyłam sygnał wifi) . wiec tak . Ta sama antena, jedynie zmieniłem urządzenie z
tp-link wr543G + około 4 metry kabla antenowego (działało idealnie - sygnał 49-50 dbi.
Podłączam ubnt pod tą samą antenę , wchodzę w urządzenie znajomego a tam 9 dbi yikes !? ZE WTF!???
Powinno być odrobinkę lepiej bo pozbyłem się kabla antenowego, a wychodzi.. straszna porażka sad

Pomysły czemu tak?